单选题     The traditional belief that a woman's place is in the home and that a woman ought not to go out to work can hardly be reasonably maintained (维持) in present conditions (条件). It is said that it is a woman's task to care for the children, but families today tend to(倾向于) be small and with a year or two between children. Thus a woman's whole period of child-bearing may be within five years and her role as chief educator of her children soon stops. Thus, even if we agree that a woman should stay at home to look after her children before they are of school age, for many women, this period would extend (延续) only for about ten years.
    It might be argued (争议) that the house-proud woman would still find plenty to do about the home. That may be so, but it is certainly no longer necessary for a woman to spend her whole life cooking, cleaning, mending and sewing. Washing machines take the drudgery (单调乏味的工作) out of laundry, the latest models being entirely automatic (自动化的) and able to wash and dry a large quantity of clothes in a few minutes. Refrigerators (冰箱) have made it possible to store food for long periods. Shopping, instead of being a daily task, can be completed in one day a week.
    Apart from women's own happiness, the needs of the community must be considered. Modern society cannot do well without the contribution (贡献) that women can make in the professions and other kinds of work. There is a serious shortage(短缺) of nurses and teachers. It is extremely wasteful to give years of training at public expense only to have the qualified teacher or nurse marry after a year or two and he lost forever to her profession. The training, it is true, will help her in her duties as a mother, but if she continued to work, her service would be more widely useful.  Many factories and shops, too, are largely staffed(任职) by women, many of them married. While here the question of training is not so important, industry and trade would be seriously short of staff if married women did not work.
单选题     The author holds that______.
 
【正确答案】 B
【答案解析】 这个小题考查对作者在本文中持有的观点的理解。作者在文章一开头就指出: The traditional belief that a woman's place is in the home and that a woman ought not to go out to work can hardly be reasonably maintained in present conditions.意思是:“妇女的位置是在家庭里以及妇女不应当外出工作这一传统观念,在今天的环境中已经没有理由再保持下去了。”在最后一段中,又说:It is extremely wasteful to give years of training at public expense only to have the qualified teacher or nurse marry after a year or two and be lost forever to her profession. The training, it is true, will help her in her duties as a mother, but if she continued to work, her service would be more widely useful.意为:“以公费获取多年的培训之后,那些取得了资格的教师或护士一、两年后就结婚并永远地离开了她们的职业,这真是极大的浪费。”而另一方面,Many factories and shops, too, are largely staffed by women, many of them married. While here the question of training is not so important, industry and trade would be seriously short of staff if married women did not work.意思是“许多工厂和商店也雇用大量妇女为其工作,虽然在这些地方,所受的培训不是那么重要,但是如果已婚妇女都不工作,那么工业和商业的劳动人员就会大大短缺。”也就是说,作者认为,不论是否受过专业教育,已婚妇女还是应该继续工作。B选项all married women should have some occupation outside the home“所有已婚妇女都应该出门参加工作”,反映了作者所持的观点。A选项the right place for all women, married or otherwise, is the home, not elsewhere.“所有已婚或未婚妇女的位置都应该在家庭里,而不是在其他任何地方。”这是传统观念,而不是作者的观点。C选项a married woman should give first priority to her duties as a mother“已婚妇女应该优先履行母亲的职责”,这点虽然看起来没有错,但不是作者在本文里想要阐述的观点。D选项it is desirable for uneducated married woman to stay at home and take care of the family的意思是:“未受过足够教育的已婚妇女应该待在家里照顾家人。”从最后一段可以看出,这也不符合作者的观点。
单选题     A house-proud woman______.
 
【正确答案】 D
【答案解析】 通过第2段it is certainly no longer necessary for a woman to spend her whole life cooking, cleaning, mending and sewing,以及后面的举例,可以确定选项D正确。意思是“以做家务事为荣的妇女会充分利用现代家用电器带来的便利。”
单选题     According to the author, modern society______.
 
【正确答案】 C
【答案解析】 这一小题问作者对妇女在现代社会中的作用所持的观点。答案可以从第三段第二句得出:Modem society cannot do well without the contribution that women can make in the professions and other kinds of work.意思是:“如果没有妇女在专门职业和其他种类的工作中作出的贡献,现代社会就不可能很好地运转。”这和C选项cannot operate properly without the contribution of women意思相同。cannot do well without和cannot operate properly without只不过是不同的表达方式而已。A选项can operate just as well even without women's participation.的意思是:“(现代社会)没有妇女的参与也能正常地运转”;B选项has been greatly hampered in its development by the shortage of women nurses and women teachers的意思是:“(现代社会)由于缺少女护士和女教师其发展受到很大的阻碍。”D选项will be seriously affected by the continuing shortage of working women in heavy industries and international trade的意思是:“(现代社会)由于在重工业和国际贸易方面持续缺少妇女参与而受到严重影响。”这三个选项均不合文意。
单选题     A good title for the passage is______.
 
【正确答案】 A
【答案解析】 这一小题要求给出文章的题目,是考查学生对文章主旨大意的把握。考生需对全文所提供的信息加以综合整理,才能选出正确答案。全文的第一段论述了现代社会的变化使妇女生儿育女的时间大大缩短,因而为她们外出工作提供了可能性。第二段说明了由于家庭电器的使用和生活的便利,使妇女有可能从繁重的家务劳动中解放出来。第三段从社会的角度阐述了妇女对社会发展所作的不可或缺的贡献。综观全文,A选项Modem Age Has Changed Women's Place in Society为最佳答案。D选项A Change of Women's Position“妇女地位的变化”没有反映出现代社会的变化所起的作用,因此不够确切。B选项Modem Technology Liberates Women的意思是:“现代科技解放了妇女”,这只是第二段的段意。C选项The Labour Division Helps Women的意思是:“劳动部门给予妇女帮助”,原文中并未提及此意,因而不选。