翻译题 Relativity theory has had a profound influence on our picture of matter by forcing us to modify our concept of a particle in an essential way.【F1】In classical physics, the mass of an object had always been associated with an indestructible material substance, with some "stuff" of which all things were thought to be made. Relativity theory showed that mass has nothing to do with any substance, but is a form energy. Energy, however, is a dynamic quantity associated with activity, or with processes.【F2】The fact that the mass of a particle is equivalent to a certain of energy means that the particle can no longer be seen as a static object, but has to be conceived as a dynamic pattern.
This new view of particles was initiated by Dirac when he formulated a relativistic equation describing the behavior of electrons.【F3】Dirac's theory was not only extremely successful in accounting for the fine details of atomic structure, but also revealed a fundamental symmetry between matter and anti-matter. It predicted the existence of an anti-matter with the same mass as the electron but with an opposite charge. This positively charged particle, now called the positron, was indeed discovered two years after Dirac had predicted it. The symmetry between matter and anti-matter implies that for every particle there exists an antiparticles with equal mass and opposite charge. Pairs of particles and antiparticles can be created if enough energy is available and can be made to turn into pure energy in the reverse process of destruction.【F4】These processes of particle creation and destruction had been predicted from Dirac's theory before they were actually discovered in nature, and since then they have been observed millions of times.
The creation of material particles from pure energy is certainly the most spectacular effect of relativity theory, and it can only be understood in terms of the view of particles outlined above.【F5】Before relativistic particle physics, the constituents of matter had always been considered as being either elementary units which were indestructible and unchangeable, or as composite objects which could be broken up into their constituent parts. The basic question was whether one could divide matter again and again, or whether one would finally arrive at some smallest indivisible units.
问答题 11.【F1】
【正确答案】在古典物理中,某一物体的质量总是与一种不可毁灭的物质相关联,这是一种构成一切物质的“东西”。
【答案解析】 本文是一篇关于粒子物理理论的文章。第一段:指出相对论改变了我们的粒子概念,从而影响了我们对物质的理解。第二段:指出这一粒子观点是由迪拉克首创的,他的理论揭示了物质和反物质的基本对称。该理论已经得到了证实。第三段:指出纯能量创造物质粒子是相对论产生的最惊人的影响,相对论观点的粒子物理学改变了人们对于物质的看法和理解。
问答题 12.【F2】
【正确答案】某一粒子的质量相当于一定的能量,这一事实意味着该粒子不再被看作是一个静态的物体,而应该被看成是一种动态的形式。
【答案解析】
问答题 13.【F3】
【正确答案】迪拉克理论的极大成功不仅是因为证明了原子结构的微细节,还因为它揭示了物质与反物质是基本对称的。
【答案解析】
问答题 14.【F4】
【正确答案】粒子生成和毁灭的过程在真正被发现之前,迪拉克的理论已经对它们作出了预测,从那时起人们对此做过数百万次的观测。
【答案解析】
问答题 15.【F5】
【正确答案】在相对粒子物理学诞生之前,人们一直以为物质的构成成分要么是不可毁灭和不可改变的基本单位,要么是可以分解为其构成部分的合成物。
【答案解析】