单选题
{{B}}Passage One{{/B}}
The UK is made up of four countries -- England, Scotland, Wales and Northern Ireland -- which have widely differing cultures and languages.
Wales was the first country to fall under English control, in the late 16th-century. The Welsh were never actually defeated by the English. Instead, they realized that unity with their bigger neighbor was the only way to end the almost continuous state of war that existed between the two countries. Since unity, England and Wales have had the same systems of law, education and government.
The situation between Scotland and England was very different. They fought fierce wars for centuries, each invading each other, whenever the situation seemed in their favour. This came to an end in the 17th-century when King James Vi of Scotland inherited the throne(王位) of England, after Queen Elizabeth I died without children. In 1707, Scotland and England were brought together in an Act of Union. This took away much of the Scots' control of their own affairs, but they kept their own systems of law and education.
For the three countries, union resulted in peace. But England's occupation of Ireland has always been characterized by violence. Ireland was slowly brought under English control in the 16th- and 17th-centuries. But it retained its own government until 1801, when it was brought together with the Parliament at Westminster.
However, Britain was under pressure to leave Ireland by 1920. In 1921, an agreement was signed whereby a separate Irish Free State (today called the Irish Republic) was created. This did not, however, include the six counties of Northern Ireland, which remain part of the "United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland".
单选题 The main topic of this passage is about ______.
【正确答案】 C
【答案解析】本文是一篇讲述英国形成过程的说明文。本题是一道文章主旨题。由于文章在二、三、四、五段之中分别介绍了威尔士、苏格兰、爱尔兰相继归属英国管辖和除北爱六郡外的爱尔兰脱离英国管辖的经过,本文主题应是“大不列颠及北爱尔兰联合王国是怎样形成的”。
单选题 Which of the following is NOT part of UK?
【正确答案】 D
【答案解析】本题是一道语篇理解题。根据文章第一段,我们可知英国包括英格兰、苏格兰、威尔士和北爱尔兰,故只有爱尔兰共和国非英国领土。
单选题 It can be inferred from paragraph 4 that ______.
【正确答案】 B
【答案解析】这是一道逻辑推论题。文章第四段讲述的是英国对爱尔兰的暴力占领,四项之中只有B项“英国对爱尔兰的占领困难重重”符合原文。
单选题 Which of the following statements is NOT true?
【正确答案】 D
【答案解析】这是一道正误判断题。A项的“威尔士人爱好和平”符合第二段的意思;B项是第三段中的原文;C项是第四段中的原文;D项“英国已完全占领爱尔兰”与第五段内容不符,事实上“1921年,英爱签署协议,除北爱六郡外,爱尔兰脱离英国政府成为自由邦(后改为爱尔兰共和国)”。