Part A
Directions:
Read the following four texts. Answer the questions below each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on the ANSWER SHEET.
Text 1
Warren Buffett, who on May 3rd hosts the folksy extravaganza that is Berkshire Hathaway’s annual shareholders’ meeting, is an icon of American capitalism. At 83, he also embodies a striking demographic trend: for highly skilled people to go on working well into what was once thought to be old age. Across the rich world, well-educated people increasingly work longer than the less-skilled. Some 65% of American men aged 62-74 with a professional degree are in the workforce, compared with 32% of men with only a high-school certificate.
This gap is part of a deepening divide between the well-educated well-off and the unskilled poor that is slicing through all age groups. Rapid innovation has raised the incomes of the highly skilled while squeezing those of the unskilled. Those at the top are working longer hours each year than those at the bottom. And the well-qualified are extending their working lives, compared with those of less-educated people. The consequences, for individuals and society, are profound.
But the notion of a sharp division between the working young and the idle old misses a new trend, the growing gap between the skilled and the unskilled. Employment rates are falling among younger unskilled people, whereas older skilled folk are working longer. The divide is most extreme in America, where well-educated baby-boomers are putting off retirement while many less-skilled younger people have dropped out of the workforce.
Policy is partly responsible. Many European governments have abandoned policies that used to encourage people to retire early. Rising life expectancy, combined with the replacement of generous defined-benefit pension plans with stingier defined-contribution ones, means that even the better-off must work longer to have a comfortable retirement. But the changing nature of work also plays a big role. Pay has risen sharply for the highly educated, and those people continue to reap rich rewards into old age because these days the educated elderly are more productive than their predecessors. Technological change may well reinforce that shift: the skills that complement computers, from management expertise to creativity, do not necessarily decline with age.
This trend will benefit not just fortunate oldies but also, in some ways, society as a whole. Gov- ernment budgets will be in better shape, as high earners pay taxes for longer. Rich countries with lots of well-educated older people will find the burden of ageing easier to bear than other places. At the other end of the social scale, however, things look grim. Nor are all the effects on the economy bene- ficial. Wealthy old people will accumulate more savings, which will weaken demand. Inequality will increase and a growing share of wealth will eventually be transferred to the next generation via in- heritance, entrenching the division between winners and losers still further.
According to the author, Warren Buffett hosting the folksy extravaganza at 83 indicates that( )
总体分析
本文共五段。 文章第一段通过巴菲特的例子指出一种现象,即高技术人才在步入老年之后 仍然继续工作。 第二段阐述这种差异体现了一种受过高等教育的富裕阶层和缺乏技能的穷人 阶层之间日益加剧的社会分化。 第三、四段说明差异的原因,如工作技能、政策、工作性质等。 第 五段主要讲差异的影响,这种趋势不仅对那些幸运的老人们有好处,也令社会从中得益,但从 社会的另一个层面来讲情形并非如此乐观。
试题详解
细节题。 根据题干关键词 Warren Buffett 定位到第一段。 题干中 indicates 是第二 句中 embodies 的同义替换,根据第二句“83 岁高龄的他也正代表了当前人口发展趋势 的一个令人震惊的缩影:高技术人才在步入老年之后仍然继续工作”可知,C 项是对原 句的改写,符合文意,故 C 项为正确答案。 A 项“人口发展令人震惊”、B 项“他是美国资 本主义的代表人物”和 C 项“伯克希尔•哈撒韦公司的股东大会每年举办一次”虽然都在 第一段提及,但并不是举沃伦•巴菲特例子的目的,不符合题干,均排除。
The deepening divide between the well-educated well-off and the unskilled poor is revealed in the following aspects EXCEPT( )
细节题。 根据题干关键词 The deepening divide 定位到第二段。 该段首句指出“这 种差异体现了一种受过高等教育的富裕阶层和缺乏技能的穷人阶层之间日益加深的社 会分化,而且这样的分化遍布各个年龄层”,接着对这种 divide(社会分化)进行了具体阐 述。 A 项“收入”与第二句“快速的创新增加了高技术人才的收入,却压缩了低技术工人 的薪资”一致,revenue 是文中 income 的同义替换;B 项“工作年限”与第四句“有资质的 人的工作年限也比没有的人要多。 这样的结果对于个人和社会来说, 都有着深远的影 响”一致;C 项“工作时间”与第三句“处于高层职位的人的工作时间和底层工人相比逐 年递增”一致,D 项“全球人口”原文没有提及,故排除。
If well-educated folk postponed retirement, who would be influenced? ( )
细节题。 根据题干关键词 well-educated folk postponed retirement 定位到第三段。 根据该段第二、三句“缺乏技能的年轻人的就业率在下降,而经验丰富的高技术人才却 工作得越来越久。 在美国,这样的分歧最为严重,婴儿潮时期出生的、受过良好教育的人 延迟退休,而技能不足的年轻人却退出了劳动力市场”可知,缺乏技能的年轻人会受到影响,故 A 项为正确答案。 B 项“闲散的老年人”和 C 项“工作着的年轻人”和题干无关。 D 项“婴儿潮时期出生的人”范围较广,没有具体到其中“缺乏技能的人”,不及 A 项准 确,故排除。
As mentioned in Paragraph 3 and 4, which is NOT the reason of the gap between the well-edu- cated and the unskilled? ( )
细节题。 根据题干关键词 Paragraph 3 and 4 定位到第三、四段。 根据第三段首句中 的 the growing gap between the skilled and the unskilled 可知,劳动技能是产生差异的原 因之一。 根据第四段首句的 Policy is partly responsible 可知,政策也应承担一部分责任。 根据第四段第四句 But the changing nature of work also plays a big role 可知,工作性质的 改变也是原因之一,故 A 项、C 项和 D 项均符合文意,排除 B 项。 文章只是介绍了美国 的情况,并没有指出“国家”是产生差异的原因,故 B 项不选。
In the following part immediately after this text, the author will most probably focus on( )
结构题。 根据题干关键词 after this text 定位到全文。 文章第一段通过巴菲特的例 子指出一种现象,即高技术人才在步入老年之后仍然继续工作。 第二段阐述受过高等教 育的富裕阶层和缺乏技能的穷人阶层之间日益加剧的社会分化的体现。 第三、四段说明 差异的原因。 第五段主要讲差异的影响,既有有利的一面,但也并不全是有利的,并在结 尾指出“富裕的老年人会以遗产的形式把很大一部分财富转移给下一代,使得成功者与 失败者之间的贫富差距日益加大”,所以可推断出,接下来可能讲解决这种差异的一些 措施、方法,D 项“一个可行的措施,例如施行高额遗产税”最符合,故 D 项为正确答案。
全文翻译
沃伦•巴菲特,这个美国资本主义的象征式人物,将于 5 月 3 日主持伯克希尔•哈撒韦公司 一年一度的股东大会。 83 岁高龄的他也正代表了当前人口发展趋势的一个令人震惊的缩影: 高技术人才在步入老年之后仍然继续工作。 在富裕的国家,受过良好教育的人比低端技术工人 工作时间更长。 在美国,拥有专业学位且年龄在 62 到 74 岁之间的人中有大约 65%仍然在岗, 相较之下,拥有高中文凭的人只有 32%还在工作。
这种差异体现了一种受过高等教育的富裕阶层和缺乏技能的穷人阶层之间日益加深的社 会分化,而且这样的分化遍布各个年龄层。 快速的创新增加了高技术人才的收入,却压缩了低 技术工人的薪资。 处于高层职位的人的工作时间和底层工人相比逐年递增,有资质的人的工作 年限也比没有的人要多。 这样的结果对于个人和社会来说,都有着深远的影响。
当我们只关注于工作着的年轻人与闲散老年人的严重分化现象时, 往往忽略了一个新的 趋势,即不同人劳动技能之间日益加剧的差异。 缺乏技能的年轻人的就业率在下降,而经验丰 富的高技术人才却工作得越来越久。 在美国,这样的分歧最为严重,婴儿潮时期出生的、受过良 好教育的人延迟退休,而许多技能不足的年轻人却退出了劳动力市场。
政策也要为此承担一部分责任。 很多欧洲政府已经撤销了鼓励人们提早退休的政策。 增长 的寿命,再加上养老金计划从回报丰厚的固定收益型转为日趋紧缩的固定缴费型,这都意味着 经济条件较好的人都不得不工作更长时间以保障一个安逸的晚年。 另外,工作性质的改变也是 原因之一。 受过高等教育的人的工资显著增加,因为这些人的生产能力比前人更高,所以他们 能将所得的高额酬劳储蓄起来作为晚年的保障。 科技的转型也会增强这样的改变:像管理技巧 和创造力这种不能够被计算机所取代的能力,不一定会因年龄老化而失去其价值。
这种趋势不仅对那些幸运的老人们有好处,也令社会从中得益。 政府预算看起来会好得多, 因为高收入者会纳税更久。 拥有大量受过良好教育的老年人的发达国家,其人口老龄化的负担 会比其他地区轻得多。然而,从社会的另一个层面来讲情形并非如此乐观。 对经济的影响并不全
是有利的。 富裕的老年人会积累更多的储蓄,因此会降低需求。 社会不平等会增加,其中很大一 部分财富会以遗产的形式转移给下一代,使得成功者与失败者之间的贫富差距日益加大。