单选题 No matter how many times you have seen images of the golden mask of Tutankhamen, come face to face with it in Egypt"s Cairo museum, and you will suck in your breath.
It was on Nov 4, 1923, that British archaeologist Howard Carter accidentally found a stone at the base of a tomb in Luxor that eventually led to a sealed doorway.
Then, on Nov 23, Carter found a second door and when he stuck his head through it, what he saw was to shock the world. Inside lay a great stone coffin enclosing three chests of gilded wood.
A few months later, when the coffins were removed one after another, Carter found a solid block of gold weighing 110 kg. In it was the mummy of the 19-year-old Tutankhamen, covered in gold with that splendid funeral mask. And all this lay buried for more than 3,000 years.
Cairo, a dusty city of 20 million people, is a place where time seems to both stand still and rush into utter chaos. It is a place where the ancient and contemporary happily go along on parallel tracks.
Take the Great Pyramids of Giza, sitting on the western edge of the city. Even as the setting sun silhouettes these gigantic structures against the great desert expanse, a call for prayer floats over semi-finished apartment blocks filled with the activity of city life.
While careful planning for the afterlife may lie buffed underground in Cairo, it is noise and confusion on the streets. Donkey carts battle for space with passers-by and the only operative road rule is "might is right". But it is a city that is full of life—from the small roadside restaurants to the coffee shops.
Donkey carts piled high with flat-breads magically find their way in and out the maddening traffic; young women in long skirts and headscarves hold hands with young men in open collar shirts, while conversations revolve around Kuwait"s chances at the soccer World Cup.
单选题 According to the context, "suck in your breath" (Para. 1) means "feel a sense of ______".
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 语义推断题。根据题干括号中的提示定位到原文第一段。suck in your breath直译为“倒吸一口气”,联系上下文语境,当看到古埃及法老的黄金面具之时,A选项“尊敬与畏惧”更为合理。其他几项提及的“怀疑”、“失望”、“高兴”不能从该词组中推断出来,且用来形容面对面地看到埃及法老黄金面具的心情不合适,可排除B、C、D三项,故选A。
单选题 What do we learn about the mummy?
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 推理判断题。根据题干中的关键词the mummy定位到原文第四段。该段前两句中提到,几个月后,在那些棺材被一个接一个地移走之后,卡特发现了一个重达110千克的固体金块。那里面是被金子包裹着的19岁的图坦卡蒙的木乃伊,戴着庄严的葬礼面具。由此可知,木乃伊并非用纯银包裹,也不是直接躺在石棺中,A、D两项表述错误。原文第二段中提到了卡特是英国的考古学家,而非艺术家,故C项表述也不正确。第二段中提到了卡特是偶然发现了一块石头,而正是这个发现让他发现了木乃伊,可见发现木乃伊也是一个意外,因而B项表述正确,故选B。
单选题 Which word CANNOT be used to describe Cairo?
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 事实细节题。根据题干中的关键词Cairo定位到文中第五段。第五段至文章末尾都在介绍开罗。由最后两段对开罗的描述可知A选项“拥挤”、C选项“吵闹”和D选项“混乱”均可用于描述开罗。倒数第三段开头虽然提到城市边际的金字塔群,但是也提到其掺杂着城市生活的喧嚣,可见B项“安静”不能描述开罗这座城市,故选B。
单选题 What does the author mean by saying "It is a place where the ancient and contemporary happily go along on parallel tracks." (Para. 5)?
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 推理判断题。根据题干定位到原文第五段。该段中提到,开罗拥有两千万人口,城市街区总是尘土飞扬。在这里时间似乎停止了脚步而又匆匆陷入极度混乱之中。这是一个古代和当代和谐共处的地方。由此可知,A项表述最为贴近原文,故选A。
单选题 What is the author"s attitude towards Cairo?
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 态度题。纵观作者对开罗的描述,都是一些客观的、细致的景象捕写,并没有添加作者的主观评判。由此可知,作者对于开罗的态度是比较客观的,故选C。