单选题 For centuries, explorers have risked their lives venturing into the unknown for reasons that were to varying degrees economic and nationalistic (国家主义的). Columbus went west to look for better trade routes to the Orient and to promote the greater glory of Spain. Lewis and Clark journeyed into the American wilderness to find out what the U. S. had acquired when it purchased Louisiana, and the Appolo astronauts rocketed to the moon in a dramatic show of technological muscle during the cold war.
Although their missions blended commercial and political-military imperatives, the explorers involved all accomplished some significant science simply by going where no scientists had gone before.
Today Mars looms (隐约出现的) as humanity's next great terra incognita (未探明之地). And with growing emphasis on international cooperation in large space ventures, it is clear that imperatives (需要,必要) other than profits or nationalism will have to compel human beings to leave their tracks on the planet's reddish surface. Could it be that science, which has long played a minor role in exploration, is at last destined to take a leading role? The question naturally invites a couple of others: Are there experiments that only humans could do on Mars? Could those experiments provide insights profound enough to justify the expense of sending people across interplanetary space?
With Mars the scientific stakes are arguably higher than they have ever been. The issue of whether life ever existed on the planet, and whether it persists to this day, has been highlighted by mounting evidence that the Red Planet once had abundant stable, liquid water and by the continuing controversy over suggestions that bacterial fossils rode to Earth on a meteorite (陨石) from Mars. A more conclusive answer about life on Mars, past or present, would give researchers invaluable data about the range of conditions under which a planet can generate the complex chemistry that leads to life. If it could be established that life arose independently on Mars and Earth, the finding would provide the first concrete clues in one of the deepest mysteries in all of science: the prevalence of life in the universe.
单选题 According to the passage, the chief purpose of explorers in going to unknown places in the past was ______.
  • A. to display their country's military might
  • B. to accomplish some significant science
  • C. to find new areas for colonization
  • D. to pursue commercial and state interests
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 细节题。本题问及过去探索未知宇宙的主要目的是什么。根据第一段主题句...for reasons that were to varying degrees economic and nationalistic(其原因在不同程度上都是经济的和国家主义的)可以选D,commercial和state分别与economic和nationalistic对应。
单选题 At present, a probable inducement (诱因) for countries to initiate large-scale space ventures is ______.
  • A. international cooperation
  • B. nationalistic reasons
  • C. scientific research
  • D. long-term profits
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 细节题。问及现在促使各国进行大规模空间探索的可能原因。答案在第三段it is clear that imperatives other than profits or nationalism will...和Could it be that science...is at last destined to take a leading role?所以选C。国际合作不是原因,不能说过去为了国家利益,现在为了国际合作,逻辑上不通。
单选题 What is the main goal of sending human missions to Mars?
  • A. To find out if life ever existed there.
  • B. To see if humans could survive there.
  • C. To prove the feasibility of large-scale space ventures.
  • D. To show the leading role of science in space exploration.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 综合判断题。本题问及人类登上火星的主要目标是什么。C、D容易排除。那么到底是为了发现火星上是否存在生命还是看看人类是否能够在火星上生存呢?文章最后一段讲,因为越来越多的证据证明,火星上是否曾经存在过生命并且是否持续到现在这个问题已经变得很突出了。对火星是否存在生命做出一个更确凿的令人信服的回答,会给研究者们提供宝贵的产生生命条件的数据。如果可以确定生命在火星和地球上是分别独立产生的,就会进一步解开“生命在宇宙中是否普遍存在”这个谜。综上所述,人类登上火星的主要目标是为了发现火星上是否存在生命。所以选A。
单选题 By saying "With Mars the scientific stakes are arguably higher than they have ever been" (Line 1, Para. 4), the author means that ______.
  • A. with Mars the risks involved are much greater than any previous space ventures
  • B. in the case of Mars, the rewards of scientific exploration can be very high
  • C. in the case of Mars, much more research funds are needed than ever before
  • D. with Mars, scientists argue, the fundamental interests of science are at issue
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 关键词理解题。stake在英语中有“回报;奖金”的意思。这句话是第四段的主题句,后面讲到证明火星上有生命存在或存在过,可以让我们了解生命起源所需的条件。如果进一步证明火星上的生命是独立产生的话,那么就可以揭开一个谜,即“宇宙中是否普遍存在生命”。由此可以看出,火星探索在科学上的回报可能是非常大的,可以帮助我们了解很多基础的东西。所以选B。第四段并非讲火星探索的危险,所以A项不对。
单选题 The passage tells us that proof of life on Mars would ______
  • A. make clear the complex chemistry in the development of life
  • B. confirm the suggestion that bacterial fossils traveled to Earth on a meteorite
  • C. reveal the kind of conditions under which life originates
  • D. provide an explanation why life is common in the universe
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 细节题。最后一段倒数第二句话说:对火星上过去或现在是否存在生命给出一个更确凿的、令人信服的回答,会给研究者提供产生生命条件的宝贵数据。这与C项的表述一致。而只有进一步证明生命在火星上不仅仅存在而且是独立产生的,才能进一步解释“生命在宇宙中是否普遍存在”这个谜,所以不能选D项。