Why the inductive and mathematical sciences, after their first rapid development at the culmination of Greek civilization, advanced so slowly for two thousand years—and why in the following two hundred years a knowledge of natural and mathematical science has accumulated, which so vastly exceeds all that was previously known that these sciences may be justly regarded as the products of our own times—are questions which have interested the modern philosopher not less than the objects with which these sciences are more immediately conversant. Was it the employment of a new method of research, or in the exercise of greater virtue in the use of the old methods, that this singular modern phenomenon had its origin? Was the long period one of arrested development, and is the modern era one of normal growth? Or should we ascribe the characteristics of both periods to so-called historical accidents—to the influence of conjunctions in circumstances of which no explanation is possible, save in the omnipotence and wisdom of a guiding Providence?
The explanation which has become commonplace, that the ancients employed deduction chiefly in their scientific inquiries, while the moderns employ induction, proves to be too narrow, and fails upon close examination to point with sufficient distinctness the contrast that is evident between ancient and modern scientific doctrines and inquiries. For all knowledge is founded on observation, and proceeds from this by analysis, by synthesis and analysis, by induction and deduction, and if possible by verification, or by new appeals to observation under the guidance of deduction—by steps which are indeed correlative parts of one method; and the ancient sciences afford examples of every one of these methods, or parts of one method, which have been generalized from the examples of science.
A failure to employ or to employ adequately any one of these partial methods, an imperfection in the arts and resources of observation and experiment, carelessness in observation, neglect of relevant facts, by appeal to experiment and observation—these are the faults which cause all failures to ascertain truth, whether among the ancients or the moderns; but this statement does not explain why the modern is possessed of a greater virtue, and by what means he attained his superiority. Much less does it explain the sudden growth of science in recent times.
The attempt to discover the explanation of this phenomenon in the antithesis of “facts” and “theories” or “facts” and “ideas”—in the neglect among the ancients of the former, and their too exclusive attention to the latter—proves also to be too narrow, as well as open to the charge of vagueness. For in the first place, the antithesis is not complete. Facts and theories are not coordinate species. Theories, if true, are facts—a particular class of facts indeed, generally complex, and if a logical connection subsists between their constituents, have all the positive attributes of theories.
Nevertheless, this distinction, however inadequate it may be to explain the source of true method in science, is well founded, and connotes an important character in true method. A fact is a proposition of simple. A theory, on the other hand, if true has all the characteristics of a fact, except that its verification is possible only by indirect, remote, and difficult means. To convert theories into facts is to add simple verification, and the theory thus acquires the full characteristics of a fact.
The title that best expresses the ideas of this passage is ________.
文章一开始就提出问题,为什么从希腊文化顶峰时期后两千年来归纳法和数学科学发展如此缓慢,而 后的两百年又超越了前人,是应用方法关系还是其他?而后通读全文,一直在讲有关科学方法的事情,故选D。
According to the author, one possible reason for the growth of science during the days of the ancient Greeks and in modern times is________.
根据文章第一段最后一句话 “Or should we ascribe the characteristics……wisdom of a guiding Providence”可知这是作家在用方法论等失败后得出的结论。故选B。
The difference between “fact” and “theory” ________.
根据文章第四段最后一句“Theories, if true, are facts……have all the positive attributes of theories. ”可知词 的狭义来说,如果很复杂,如果各成分中存在着逻辑的联系,就具有理论的一切主要特征。及最后一段倒 数第二句“that its verification is possible only by indirect, remote, and difficult means.”故理论比事实多了逻辑关 系,也就是被证实的事实,故选A。
According to the author, mathematics is________.
依据常识可知数学是推理演绎科学。
The statement “Theories are facts” may be called________.
根据倒数第一段和倒数第二段对事实与理论的关系可知两者意义相近,且可以在一定条件下转换,故 应为悖论,故选B。