单选题 {{B}}Passage Two{{/B}}

单选题 Compared with literature, communication stresses ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[听力原文] 26-30 Music and literature, the two temporal arts, contrive their pattern of sound in time; or, in other words, of sounds and pauses. Communication may be made in broken words, the business of life be carried on with substantive alone; but that is not what we call literature; and the true business of the literary artist is to plait or weave his meaning, involving it around itself; so that each sentence, by successive phrases, shall first come into a kind of knot, and then, after a moment of suspended meaning, solve and clear itself. In every properly constructed sentence there should be observed this knot or hitch; so that we are led to foresee, to expect, and to welcome the successive phrase. The pleasure may be heightened by an element of surprise, as, very grossly, in the common figure of the antithesis, or with much greater subtlety, where an antithesis is first suggested and then deftly evaded. Each phrase, besides, is to be comely in itself; and between the implication and the evolution of the sentence there should be a satisfying equipoise of sound; for nothing more often disappoints the ear than a sentence solemnly and sonorously prepared, and hastily and weakly finished. Nor should the balance be too striking and exact, for the one rule is to be infinitely various; to interest, to disappoint, to surprise, and yet still to gratify; to be ever changing, as it were, the stitch, and yet still to give the effect of an ingenious neatness. [分析] 推理判断题。 关于文学和交际的关系,根据原文Communication may be made in broken words... but that is not what we call literature;and the true business of the literary artist is to plait or weave his meaning可知即使话不成句也能达到交际目的,但文学却不是这样,艺术家的事业就是将其意思进行编织和梳理。由此可推测,交际并不重视语句的组织,只注重语言的效果,即是否能达到交际的目的;而文学则重视语句的组织和结构。由此可见B项说法与原文相符,为正确答案。 [解题关键] 通过表示转折的信号词but可判断其前后内容应为对比关系,因此可推断正确的语义。本句中communication和literature的关系对比通过but来表示,理解其中任何一部分的含义都有助于对另一部分内容的理解。
单选题 The speaker calls music and literature "the two temporal arts" because they ______.
【正确答案】 D
【答案解析】[分析] 语义的理解和判断。 根据题干中the two temporal arts可找到原文相关信息Music and literature,the two temporal arts,contrive their pattern of sound in time;or,in other words,of sounds and pauses.即音乐和文学的创造需要构思声音在时间上的体现形式,换句话说,即声音及其停顿。由此可见D项内容与原文意思相符,是正确答案。 [解题关键] 注意某些帮助进一步解释文章含义的短语,有助于正确解题。如本题使用 in other words进一步解释音乐和文学的创造与声音和时间的关系,使作者观点更为清晰明朗。
单选题 The function of literary artist is to ______.
【正确答案】 D
【答案解析】[分析] 隐含事实的找寻和判断。 原文提到the true business of the literary artist is to plait or weave his meaning即文学艺术家的事业就是将其意思进行编织和梳理。接着作者对这一观点进行了细致的解释并说明其目的是so that we are led to foresee,to expect,and to welcome the successive phrase即我们因此被艺术家引导着去预测、期待并欢迎后续的语句,随后他说The pleasure may be heightened by... 由此可推测艺术家对语言意思的编织和梳理使我们受众感到愉悦。因此,D项内容符合原文意思,是正确答案。 [解题关键] 正确理解语句的内含是解题的关键。
单选题 Antithesis is a means of securing ______.
【正确答案】 A
【答案解析】[分析] 语义的理解和判断。 根据题干中关键词antithesis可迅速定位到原文相关处The pleasure may be heightened by an element of surprise,as,very grossly,in the common figure of the antithesis可知, antithesis 引发surprise,surprise又对pleasure产生作用。由此可判断,antithesis是获得 surprise的一种手段,因此A项含义与原文相符,是正确答案。 [解题关键] 正确理解某些语法词的意义有助于判断句子的含义。如本题中as语法功能多,词义多,但在本文中其意为“如,像”。
单选题 The author believes that the enjoyment of literature comes from ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[分析] 语义的理解和判断。 根据原文so that we are led to foresee,to expect,and to welcome the successive phrase.The pleasure may be heightened by... 通过上下文可判断the pleasure便指其前句内容,即我们因此被艺术家引导着去预测、期待并欢迎后续的语句,这种愉悦因……而得以加强。由此可知,B项“对文学的欣赏来自对语句的期待”与原文相符,是正确答案。 [解题关键] 正确理解上下文中某些词语的指代关系是解题的关键。本题文中需正确理解the pleasure的指代关系。