问答题
Suddenly, as you may have noticed, millennials are everywhere. Not that this group of people born after 1980 and before 2000—a giant group now estimated to number at least 80 million Americans, more than the baby boom generation—was ever invisible. What"s changed is their status. Spoiled and helicoptered, catered to by 24-hour TV cable networks, fussed over by marketers and college recruiters, analyzed by psychologists, demographers and trend-spotters, the millennial generation has come fully into its own. The word "millennial," whether as noun or adjective, has monopolized the nonstop cultural conversation, invariably freighted with time spirit import. The New York Times is no exception. A recent search of The New York Times database turned up no fewer than 122 mentions of "millennial" so far in 2014, on topics ranging from TV and pop music to travel and literature.
【正确答案】
【答案解析】你可能已经注意到了,突然之间到处都是千禧一代,也就是出生在1980年之后、2000年之前的人。在美国,这个庞大的群体估计至少有8000万人,比婴儿潮时代的人还多。你之前并不是没有注意到他们,只是他们的地位发生了变化。他们被娇惯,用直升机接送,享受24小时有线电视网,被市场营销人员和大学招生人员过分关心,被心理学家、人口学家和时尚达人分析,如今他们终于形成了气候。“千禧”这个词不管是用作名词还是形容词,已经垄断了无休无止的文化交流,总是盛载着时代思潮。《纽约时报》也不例外。最近在本报的数据库里进行搜索,发现2014年到目前为止”千禧”一词至少被提到122次,主题涉及电视、流行音乐、旅行和文学。
[解析] (1)文章第二句的主干为Not that this group of people was ever invisible。两个破折号之间的内容为插入语,对主语this group of people进行解释说明。过去分词短语born after 1980 and before 2000作主语的后置定语。
(2)第四句的Spoiled and helicoptered,catered...,fussed over...,analyzed by psychologists为状语,过去分词与句子主语the millennial generation构成逻辑上的被动关系。
(3)第五句的whether as noun or adjective为插入语,对主语The word "millennial" 进行解释说明。
(4)文章最后一句的主干为A recent search...turned up no fewer than 122 mentions。range from...to的字面意思为“在……范围变化”,此处可译为“涉及……”。