复合题

Minimizing the environmental damage that new roads cause is generally regarded as a good thing. But to do that, it helps to understand just how new roads cause the damage of which they are accused.

Recently, a group of researchers led by Dr. Gonzalez conducted an experiment which shows what ecologists have long suspected, but never been able to prove: that immigration is good for the health of animal populations.

A road destroys only a small part of the habitat it traverses, and thus annihilates just a few local populations of creatures. So the argument that road-building itself is bad for biodiversity is not self-evidently correct. Those who nevertheless hold this view usually point to a piece of ecological theory called “meta-population dynamics”. This says that apparently separate local populations of animals are, in fact, parts of much larger populations connected via migration.

According to this theory, when a local population flounders—because of an epidemic, for example—individuals from neighboring communities can fill the gaps. So the more such communities there are, the better the chance of a given local population remaining healthy.

The implications of the theory for conservation are straightforward. Cut local populations off from each other and each is more likely to disappear. And roads are good at doing just that. Testing the theory with experimental roads, however, would be expensive. Dr. Gonzalez’s brainwave was to do the whole thing on a much smaller scale.

Instead of studying, say, a forest, the team looked at moss-covered rocks. These support diverse population of tiny arthropods (insects, mites and so on). On some rocks the researchers left the moss untouched; on others they scraped “roadways” across to leave “isolated” parts. After waiting six months, they found that in the disturbed habitats nearly all the bug populations had declined compared with the undisturbed moss, and 40% of the species had become extinct.

The real test of the recta-population hypothesis came in the second part of the experiment. In this, the researchers scraped away moss much as before, but they left narrow moss paths to bridge the no-bug’s-land between islands. These connected patches were still not as healthy after six months as the unsullied moss, but they did far better than isolated islands—a result that supports the notion that population exchange is necessary to keep an ecosystem healthy.

Whether these results can be translated to large-scale ecosystems remains uncertain. But if they can, they would cause more, not less, concern about the ecological effects of road-building. On the other hand, they also suggest a way out.

In Britain, tunnels are often built under roads for animals of regular habits, such as badgers, to be able to travel their traditional routes without having to tangle with the traffic. Extending that principle, perhaps with special bridges that can support local vegetation and thus allow animals the illusion of an uninterrupted habits, might be a cheap way of letting man and nature rub along a bit better.

问答题 What is proved by the experiment conducted by a group of researchers led by Dr. Gonzalez?
【正确答案】Immigration is good for the health of animal populations.
【答案解析】阅读题干关键词“Dr. Gonzalez”可定位至文章第二段, “prove: that immigration is good for the health of animal populations”该段的中心句。
问答题 How do new roads cause environmental damage?
【正确答案】As local populations are cut down, there would be less immigration, which endangers many species.
【答案解析】文章中第二段末句提到“immigration is good for the health of animal populations”, 由此可见动物的迁徙对于族群的繁衍具有重大意义。 而第三段通篇都在解释修建公路也许看上去只是对当地的一部分动物的数目造成了影响, 但由于所有的动物构成了一个有机的“生物共同体”, 从而可知, 修路会对生物多样性会有不利影响。
问答题 What do the researchers discover in the first part of the experiment on the moss-covered rocks?
【正确答案】Compared with the undisturbed moss, the number of bugs living on the touched ones have greatly decreased.
【答案解析】根据第六段末句“After waiting six months, they found that in the disturbed habitats nearly all the bug populations had declined compared with the undisturbed moss, and 40% of the species had become extinct”, 由此可知, 通过模拟实验, Dr. Gonzalez团队证明了修路这一行为极大改变了附近的生态环境, 从而对相关的植被和生物多样性带来了负面影响。
问答题 What is testified in the second part of the experiment on the moss-covered rocks?
【正确答案】Population exchange is necessary to keep an ecosystem healthy.
【答案解析】根据题干关键词“second part of the experiment”定位至文章倒数第三段, 相比第一阶段的试验, 这一次他们会在各个分散的地区之间留有一些供种群交流的通道, 但由于族群的自然迁徙和物种之间的交流已经被人为地改变, 从而在整体上对生物多样性产生不利的影响。
问答题 In Britain, why are tunnels often built under roads?
【正确答案】To avoid changing the natural environment that animals and plants are accustomed to live in.
【答案解析】文章的最后一段提到, 为了避免动物在地面公路上发生事故和对当地的植被造成破坏, 所以英国政府一般会采取修建地下通道的方式。