单选题
When We Are Asleep

Everyone dreams, but some people never recall their dreams, or do so very rarely. Other people always wake up with vivid recollections (记忆) of their dreams, though they forget them very quickly. In an average night of eight hours" sleep, an average adult will dream for around one hundred minutes, probably having three to five dreams, each lasting from ten to thirty minutes.
Scientists can detect when someone is having a dream by using an instrument which measures the electrical waves in the brain. During dreaming, these waves move more quickly. Breathing and pulse rate also increase, and there are rapid eye movements under the lids, just as though the dreamer were really looking at moving objects. These signs of dreaming have been detected in all mammals (哺乳动物) studied, including dogs, monkeys, cats and elephants, and also some birds and reptiles (爬行动物).This period of sleep is called the "D" state for around 50% of their sleep; the period reduces to around 25% by the age of 10.
Dreams take the form of stories, but they may be strange and with incidents not connected, which make little sense. Dreams are seldom without people in them and they are usually about people we know. One estimate says that two-thirds of the "cast" of our dream dramas are friends and relations. Vision seems an essential part of dreams, except for people blind from birth. Sound and touch senses are also often aroused, but smell and taste are not frequently involved. In "normal" dreams, the dreamer may be taking part, or be only an observer. But he or she cannot control what happens in the dream.
However, the dreamer does have control over one type of dream. This type of dream is called a "lucid" (清醒的) dream. Not everyone is a lucid dreamer. Some people are occasional lucid dreamers. Others can dream lucidly more or less all the time. In a lucid dream, the dreamer knows that he is dreaming.
单选题 Some people dream but cannot remember their dreams.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 根据第一段第一句话可知,人人都做梦,但有些人根本想不起做过的梦,所以题目说法正确。
单选题 In an average night, males dream longer than females.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 根据第一段第三句话可知,在平均8小时睡眠的夜晚,成年人平均每100分钟做一次梦;有可能是3~5个梦,每个梦持续10~30分钟。文中并未提到男性比女性做梦时间长,所以选C。
单选题 When we dream, there is less movement of electrical waves in our brains.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 根据第二段前两句话可知,科学家用仪器测量人在做梦时大脑中的电波,发现做梦时,电波移动得更快,所以题目说法错误。
单选题 Babies dream less than older children.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 根据第二段最后一句话可知,睡眠周期叫作“D”状态,因为占睡眠时间的50%,到10岁时睡眠周期减少到月25%。题目说比较大的孩子睡眠时间少,此说法错误。
单选题 Most dreams involve the people we played with when we were young.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 根据第三段第一句话可知,梦表现为故事的形式,但是梦可能很奇怪,表现为没有联系的事件,没有任何意义。题目说大部分梦与我们小时候的玩伴有关,文中并未有此说法。
单选题 We rarely smell things in dreams.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 根据第三段倒数第二句话可知,在梦中,声音和触觉经常被激发出来,但是嗅觉和味觉通常不会参与其中,所以题目说法正确。
单选题 In a lucid dream we can use Morse code to communicate with others.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 根据最后一段最后一句话可知,在清醒的梦里,做梦者知道自己正在做梦。文中并未提到在清晰的梦里,可以用莫斯密码与他人交流。