判断题
判断题 Many young people doubt that their dreams for the good life could ever come true.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] Scarce jobs, fewer promotions, soaring costs for shelter and other necessities—all are causing the nation's young to revamp their dreams for the good life. Many of the nation's young people are convinced that, despite the economy's steady climb out of recession, they will get only a tiny share of the spreading prosperity or nothing at all. [分析] 根据上下文线索猜测词义。 该题的关键是根据原文上下文线索猜测出单词“revamp”的含义。原文中“Scarce jobs, fewer promotions, soaring costs for shelter and other necessities”,即“匮乏的工作机会,越来越少的升迁机会,飞涨的物价”,由此可推测这些因素应该改变(revamp)年轻人对美好生活所怀有的梦想,这与题干的说法相吻合,因此该题的说法是正确的。 [解题关键] 1) 将原文中关键词进行归纳总结,与选项对照,可得出正确答案;2) 理解选项中关键词含义,如理解revamp的含义。
判断题 Such awful losses of human life in the Iranian quake should not have occurred.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] Consider three major recent California earthquakes: Loma Prieta in 1989, with a 6.9 magnitude, Northridge in 1994, with a 6.7 magnitude, and San Simeon/Paso Robles on December 22, 2003, with a 6.5 magnitude. These relatively strong earthquakes in California resulted in a total of 125 deaths, while this week's Iranian quake, with a somewhat lesser magnitude, claimed 40,000 lives. [分析] 隐含事实的推测。 将原文中有关加利福尼亚和伊朗地震的数字信息作比较,可知隐含的事实是:伊朗的地震远没有加利福尼亚的厉害,但造成的人员伤亡损失却远远超过后者。由此可推测作者认为,伊朗地震造成如此惨重的人员伤亡本可避免。这与题干的说法相吻合,因此该题的说法是正确的。 [解题关键] 正确识别并判断数字信息。
判断题 Gaddafi made headlines in 1998 by surrendering two Libyan suspects who plotted the bombing of an American jumbo jet.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] Gaddafi, born in 1942, made headlines six years ago when he agreed to surrender the two Libyan suspects in the 1988 bombing of an American jumbo jet over-Lockerbie in southern Scotland in which 270 people died. [分析] 特定信息的找寻和判断。 本题要求通过特定的数字信息,寻找具体事实。原文提到“Gaddafi...made headlines six years ago”,但并未提那就是1988年,原文中关于1988年的说法则是“...the two Libyan suspects in the 1988 bombing of an American jumbo jet...”,由此可知,两个利比亚人涉嫌于1988年炸毁美国一架珍宝喷气客机,这与题干中“Gaddafi made headlines in 1998...”的说法不符,因此该题的说法是错误的。 [解题关键] 正确识别数字信息。
判断题 Organic foods are accepted by most nutritionists.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] Are organically grown foods the best food choices? The advantages claimed for such foods over conventionally grown and marketed food products are now being debated. Advocates of organic foods frequently proclaim that such products are safer and more nutritious than others. [分析] 观点态度的判断。 本题要求判断说话者对organic food的观点态度。由原文“The advantages claimed for such foods...are being debated.”可判断作者并非趋向支持该种食品的优势,或接受该种食品。由此可见,题干中该种食品为很多的营养学家所接受的说法是没有根据的,因此该题的说法是错误的。 [解题关键] 善于根据原文中的信息判断说话者的观点。
判断题 The removal of the president was a very dangerous and unconstitutional example for other democratic countries.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] The circumstances under which the president left office set a dangerous precedent for democratically elected governments everywhere, as it promotes the unconstitutional removal of duly elected persons from office. [分析] 因果关系判断。 原文因果关系中原因部分是句子的前半部分,即主句部分:这种情况下的总统离任给全世界任何民主选举的政府形成危险的先例;结果部分是原句后半部as引导的从句部分,即:这种离任促动了正式选举出的人不合法律地离职。这与题干的说法相吻合,因此该题的说法是正确的。 [解题关键] 掌握通过信号词判断上下文意义的逻辑结构,如as表示前后部分-为因果关系。