单选题
DNA Fingerprinting

DNA is the genetic material found within the cell nuclei of all living things. In mammals (哺乳动物) the strands of DNA are grouped into structures called chromosomes (染色体). With the exception of identical twins, the complete DNA of each individual is unique.
DNA fingerprinting is sometimes called DNA typing. It is a method of identification that compares bits of DNA. A DNA fingerprint is constructed by first drawing out a DNA sample from body tissue or fluid such as hair, blood, or saliva (唾液). The sample is then segmented using enzymes (酶), and the segments are arranged by size. The segments are marked with probes and exposed on X-ray film, where they form a pattern of black bars— the DNA fingerprint. If the DNA fingerprints produced from two different samples match, the two samples probably came from the same person.
DNA fingerprinting was first developed as an identification technique in 1985. Originally used to detect the presence of genetic diseases, it soon came to be used in criminal investigations and legal affairs. The first criminal conviction based on DNA evidence in the United States occurred in 1988. In criminal investigations, DNA fingerprints derived from evidence collected at the crime scene are compared to the DNA fingerprints of suspects. Generally, courts have accepted the reliability of DNA testing and admitted DNA test results into evidence. However, DNA fingerprinting is controversial in a number of areas: the accuracy of the results, the cost of testing, and the possible misuse of the technique.
The accuracy of DNA fingerprinting has been challenged for several reasons. First, because DNA segments rather than complete DNA strands are "fingerprinted": a DNA fingerprint may not be unique; large scale research to confirm the uniqueness of DNA fingerprinting test results has not been conducted. In addition, DNA fingerprinting is often done in private laboratories that may not follow uniform testing standards and quality controls. Also, since human beings must interpret the test, human error could lead to false results.
DNA fingerprinting is expensive. Suspects who are unable to provide their own DNA to experts may not be able to successfully defend themselves against charges based on DNA evidence.
Widespread use of DNA testing for identification purposes may lead to the establishment of a DNA fingerprint database.
单选题 If two sisters are identical twins, their complete DNAs are ______.
  • A. the same
  • B. unique
  • C. different
  • D. similar
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 短文第一段最后一句提到“除同卵双胞胎之外,每个人的完整DNA都是独一无二的”,也就是说同卵双胞胎的是一样的,故选A。
单选题 DNA fingerprinting is a technique of ______.
  • A. grouping DNA strands into structures
  • B. segmenting DNA with probes
  • C. constructing body tissues by enzymes
  • D. identifying a person by comparing DNAs
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 短文第二段前两句提到“DNA指纹图谱技术有时也叫DNA分型。它是一种通过比对少量DNA进行鉴别的方法”,故选D。
单选题 DNA fingerprinting was first used in ______.
  • A. criminal investigation
  • B. animal reproduction
  • C. private laboratories
  • D. genetic disease detection
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 短文第三段前两句提到“最早成为一种鉴定技术,DNA指纹图谱开始于1985年。这项技术最先用于检测基因疾病,不久即用于犯罪侦查和法律事务”,故选D。
单选题 People question the reliability of DNA fingerprinting for ______.
  • A. the subjective interpretation of test results
  • B. its complex procedure
  • C. its large scale research
  • D. its uniform testing standards
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 短文第四段解释了DNA指纹图谱的准确性被质疑的几点原因,首先,被检测的只是DNA的少量片段,并不是完整的DNA。另外,该技术通常在私人实验室完成,缺乏统一的检测标准和质量控制,并且检测结果需要人来解读,人为的错误有可能导致结果错误,故选A。
单选题 It can inferred from Paragraph 5 that DNA fingerprinting ______.
  • A. is costly to the police
  • B. could be a social issue
  • C. is the only way to prove innocence
  • D. has been a profitable business
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 短文第五段一开始就提到“DNA指纹分析非常昂贵”,下文说如果犯罪嫌疑人没有能力向专家提供自己的DNA,有可能失去为自己辩护的机会。而前文提到,这项技术产生后不久即用于犯罪侦查,检测过程通常由私人实验室完成,可以推断警察局为此付出了不小的开销,故选A。