单选题 In the relationship of education to business we observe today a fine state of paradox. On the one hand, the emphasis which most business places upon a college degree is so great that one can almost visualize the time when even the office boy will have his baccalaureate. On the other hand, we seem to preserve the belief that some deep intellectual chasm separates the businessman from other products of the university system. The notion that business people are quite the Philistines sounds absurd. For some reason, we tend to characterize vocations by stereotypes, none too flattering but nonetheless deeply imbedded in the national conscience. In the cast of characters the businessman comes on stage as an ill-mannered and simple minded person. It is not a pleasant conception and no more truthful or less unpleasant than our other stereotypes.
Business is made up of people with all kinds of backgrounds, all kinds of motivations, and all kinds of tastes, just as in any other form of human endeavor. Businessmen are not mobile balance sheets and profit statements, but perfectly normal human beings, subject to whatever strengths, frailties, and limitations that characterize man on the earth. They are people grouped together in organizations designed to complement the weakness of one with strength of another, tempering the exuberance of the young with the caution of the more mature, the poetic soarings of one mind with the counting house realism of another. Any disfigurement which society may suffer will come from man himself, not from the particular vocation to which he devotes his time.
Any group of people necessarily represents an approach to a common one, and it is probably true that even individually they tend to conform somewhat to the general pattern. Many have pointed out the danger of engulfing our original thinkers in a tide of mediocrity. Conformity is not any more prevalent or any more exacting in the business field than it is in any other. It is a characteristic of all organizations of whatever nature. The fact is the large business unit provides greater opportunities for individuality and requires less in the way of conformity than other institutions of comparable size—the government, or the academic world, or certainly the military.

单选题 The paradox in the relationship of education to business is that ______.
A. businessmen are both unmindful of history and sophisticated in it
B. businessmen show both contempt and respect for noble activities
C. there are both highly intellectual and uneducated businessmen
D. there are both noticeable similarities and differences between businessmen and intellectuals
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 本题是事实细节题,根据题干定位到全文的第一段。本文首句指出教育和商业的关系存在着一种明显的自我矛盾状态,其后的两句话通过on the one hand...on the other hand结构引出对矛盾两方面的分别解释,即一方面商业对高等教育十分看重,甚至办公室的勤杂工将来都可能需要学士学位,而另一方面一些深奥的知识鸿沟又将商人和大学教育培养的其他人才分开,这也正说明商人中既有知识分子,也有没有受到良好教育的人。
单选题 The word "Philistines" (Line 5, Para. 1) most probably means ______.
A. intellectuals B. those who are sophisticated
C. those who are ungraceful D. those who are uneducated
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 本题是语义理解题,根据题干定位到全文的第一段。前文提到一些深奥的知识鸿沟将商人和大学教育培养的其他人才分开,暗示人们对商人有受教育程度不高的印象,而在the Philistines之后的部分当中,作者又提到the businessman comes on stage as an ill-mannered and simple-minded person,仍然是对这种印象的进一步解释,因此推断the Philistines也表达同样的意思,即商人没有接受良好教育的形象。
单选题 There isn't a stereotyped businessman because ______.
A. businessmen represent a cross section of society
B. businessmen are not ordinary people
C. businessmen are people with strong personality
D. there is considerable mobility in the vocation
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 本题是事实细节题,根据题干定位到全文的第一段最后一句和第二段首句。第一段段末指出人们对商人有着固有的印象(stereotype),而作者认为这并不是真实的商人形象,紧接着作者在第二段段首解释了原因:Business is made up of people with all kinds of backgrounds, all kinds of motivations, and all kinds of tastes...(商人有各种各样的背景,各种各样的动机,和各种各样的品位),也即商人来自社会各个阶层。
单选题 According to the text, the distortion of the image of the businessmen is the result of ______.
A. prevalent egoism among businessmen B. sheer misunderstanding from others
C. racial discrimination D. the fierce social competition
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 本题是事实细节题,根据题干定位到全文第二段最后一句。第二段最后一句指出Any disfigurement which society may suffer will come from man himself, not from me particular vocation to which he devotes his time. (社会对商人形象的任何曲解都是由于人本身,而非他所投身的职业造成的。)也即人们的误解造成了对商人形象的曲解。
单选题 According to the last paragraph, which of the following is true?
A. People in all vocations are unwilling to conform to a general pattern.
B. Conformity is a special characteristic of business.
C. Businessmen are all original thinkers.
D. Businessmen are provided with greater opportunities than people in other professions.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 本题是事实细节题,根据题干定位到全文最后一段。该段末句The fact is the large business unit provides greater opportunities for individuality and requires less in the way of conformity than other institutions of comparable size...(事实上,大的商业组织比同等规模的其他单位提供更多个性发展的机会),D项是对这句话的提炼总结。