判断题
判断题 According to the speaker, even America is suffering from economic depression, the American economy will soon be recovered if Americans can solve the problem of unemployment and control oil prices.
【正确答案】 B
【答案解析】[听力原文] The economic slump is the biggest problem facing Americans today. Despite all the talks about deficit spending, oil prices, unemployment, and the impending depression, Americans continue to spend large sums of money on goods which are frivolous and damaging to the country. [分析] 语义的理解和判断。 本题要求理解和判断美国的经济状况。根据原文,当今美国面临的最大问题是经济疲软。虽然美国人透支消费,油价,失业和迫在眉睫的大萧条津津乐道,但他们仍然继续花大价钱买那些华而不实的商品,损害了国家的经济发展。显然,题干中说美国is suffering from economic depression“美国正在遭受经济危机”和American economy will soon be recovered“美国经济将很快恢复”的说法与原文不符,因此是错误的。 [解题关键] 1)中心句和支持性细节的关系。材料中第一句是中心句,概括了当今美国面临的最大问题是经济疲软。后面的内容具体说明了这一点。2)根据原文中词汇的色彩,可作出正确推断。如原文中自始至终使用了带有贬义色彩的词,如:slump, deficit,unemployment,depression,frivolous,damaging等,由此可判断,美国的经济不会在短期内recover“恢复”。
判断题 Private information from Polish secret agents enabled the British Customs authorities to confiscate the arms shipment which was ordered by the Ulster Volunteer Force.
【正确答案】 A
【答案解析】[听力原文] British Customs authorities have confiscated a huge shipment of weapons bound for Protestant gunmen in Northern Ireland. It was said to be the biggest seizure of arms in British history. Authorities, tipped off by Polish agents, found more than 300 assault rifles and two metric tons of explosives on a polish freighter in Northern Britain. The outlawed Ulster Volunteer Force admitted that it was waiting for the shipment in Belfast. [分析] 主要信息的找寻和判断。 原文中主要信息有三点:1)由British Customs authorities have confiscated a huge shipment of weapons 可知,英国海关没收了—“大批武器;2)由the biggest seizure of arms... tipped off by Polish agents可知,由于波兰间谍告密,(英国海关)才成功地缴获了如此多的武器;3)由Ulster Volunteer Force admitted that it was waiting for the shipment可知,该组织承认他们是这批武器的买主。由此可见,题干的内容与原文主干部分内容相符,是正确的。 [解题关键] 1)从复杂的信息中识别主干部分的主要内容是解题的关键。本题的信息庞杂,因此要根据题干内容抓住原文话语中的主干部分,排除次要信息,如一些起修饰作用的短语和词汇及对这批军火的具体统计数据等;2)掌握同义词替换,原文中tip off 意为“为……通风报信”,与题干中enabled...to...相呼应。
判断题 To keep the prosperity of the air industry, the Department of Defense has invested a lot of money to develop an innovative type of aircraft which does not need a runway.
【正确答案】 A
【答案解析】[听力原文] With major airports facing chronic traffic jams and nobody volunteering to have a new airport built in his backyard, how is the air-travel boom going to sustain itself? One answer may come from the Department of Defense, which had sponsored development of an innovative new type of aircraft that doesn't need a runway; its engine pods point upward for vertical takeoff, then tilt horizontally for forward flight. [分析] 词汇理解。 原文首句提问:航空业在面临种种困难的情况下如何保持繁荣兴盛?接着,文章给予回答One answer may come from the Department of Defense,which had sponsored development of an innovative new type of aircraft that doesn't need a runway...即国防部已出资研制一种新型飞机,该飞机不需跑道……显然题干信息与原文相吻合,是正确的。 [解题关键] 能够确定题干中prosperity,invest分别与原文中boom,sponsor是同义替换。
判断题 A new flaw was found in Microsoft Internet Explorer. But the flaw will not affect computers which have been updated with Microsoft's latest security patch.
【正确答案】 B
【答案解析】[听力原文] An independent researcher warned that an Internet Explorer vulnerability could turn drag-and-drop into drag-and-infect, even on computers updated for Microsoft's latest security patch. The flaw affects the latest version of Internet Explorer running on Windows XP, even after the latest major update -- known as Service Pack 2 -- is applied. [分析] 特定信息的找寻和判断。 关于Internet Explorer,原文认为该系统存在缺陷,即便使用了微软最新的安全技术对电脑升级,也无法解决该问题,随后又以Windows XP最新版本的Internet Explorer举例说明了该缺陷的严重性。由此可知,题干说“该缺陷不会影响已经用微软最新安全技术升级了的电脑”与原文不符,是错误的。 [解题关键] 理解关键词含义。本文中明确了缺陷会affect(影响)Windows XP上的Internet Explorer。这里affect一般指带来负面的影响。
判断题 The privacy of members of organizations has been invaded through the creation and maintenance of data files of computers.
【正确答案】 A
【答案解析】[听力原文] The potential of computers for increasing the control of organizations or society over their members and for invading the privacy of those members has caused considerable concern. The privacy issue has been raised most insistently with respect to creation and maintenance of data files that assemble information about persons from a multitude of sources. [分析] 主要信息的找寻和判断。 原文主要提出与电脑有关的隐私问题。主要信息包括:1)The potential of computers... for invading the privacy of those members has caused considerable concern即电脑具有侵入其成员的系统,获得隐私的潜在可能,使人们广为关注;2)The privacy issue has been raised with respect to creation and maintenance of data files即因数据文件的创建和维护而产生隐私。显然,题干说“机构成员的隐私因使用电脑创建和维护数据文件而被侵入”与原文意思相符,因此是正确的。 [解题关键] 迅速识别所听内容的主干内容并排除次要信息,是解答本题的关键。