阅读理解 When George Stephenson built a railway from Liverpool to Manchester in the 1820s, it cost 45% more than budget and was subject to several delays as it made its way across the treacherous Chat Moss bog. In the intervening 180 years the management of large-scale projects seems to have improved but little. At the end of May the reconstruction of Wembley Stadium, the hallowed home of English soccer, was threatened when Multiplex, the Australian developer of the site, admitted that it faced mounting losses on the £ 750m($1.4 billion)project.
Greg Balestrero, the head of PMI, says that for years project management was largely ignored. But that is now changing. A recent PMI survey found that three out of four European companies employ project managers. When Compaq, a computer maker, was taken over by Hewlett Packard in 2002, it had some 1,400 on its payroll. Three years ago the board of Siemens launched a worldwide initiative to improve its project management. The German electronics group had worked out that half its turnover came from project-like work, and it calculated that if it could complete all of these projects on time and to budget, it would add £ 3 billion($3.7 billion)to its bottom line over three years. A key element of the scheme was the introduction of project managers to the company's sales teams to try and temper their more extravagant promises, a move that requires a careful balance between reining them in and killing the deal.
Some companies have gone so far as to become more like project co-ordinators than producers of goods or services. The "business-as-usual" bits of their operations have been outsourced, leaving them free to design and orchestrate new ideas. Nike, for instance, does not make shoes any more; it manages footwear projects. Coca-Cola, which hands most of the bottling and marketing of its drinks to others, is little more than a collection of projects, run by people it calls "orchestrators". Germany's BMW treats each new car "platform", which is the basis of new vehicle ranges, as a separate project. For all these firms, project management has become an important competitive tool. Some of them call it a core competence.
Good project management can certainly make a difference. BP's fortunes were transformed when it converted its exploration division, BPX, into a portfolio of projects, each of them more or less free from head-office control—a structure which the company describes as an "asset federation". Asset/ project managers can no longer rely on head office for support. They are required to build their own self-sufficient teams.
单选题 21.In the first paragraph the author infers that project management has______.
【正确答案】 D
【答案解析】属细节推断题。事实上本题也是一道语义题。首段第二句指出:在过去的180年中,大规模项目的管理似乎有所改进,但微乎其微。所以答案为D,同时排除其他三项。
单选题 22.The main result of introducing project managers is that______.
【正确答案】 B
【答案解析】属细节题。第二段指出:目前情况正在转变,调查表明,四分之三的欧洲公司都雇用了项目经理,并以Compaq,Siemens,German electronics group为例加以说明。项目经理带来的最终效益是利润的提高。因此答案选B。A项不是最终、最主要的结果。C、D不是结果,只是原文提到的条件(第二段第六句)。
单选题 23.The expression "temper their more extravagant promises" in the second paragraph probably means______.
【正确答案】 D
【答案解析】属语义题。第二段最后一句说,项目管理的核心部分是公司的各个销售队伍里引入项目经理,以努力调控他们过于夸张的前景规划,这一举措需要把握好控制他们和使公司获利之间的平衡。由此推知答案为D,同时否定C。A、B属于胡乱猜测。
单选题 24.The author implies that the result of outsourcing______.
【正确答案】 A
【答案解析】属推断题。根据题干的outsourcing定位到第三段第二句:公司的日常营业所需的小件物品都从外部采购,这样他们就可以自由地筹划、磋商新点子了。故而推出答案为A。B、C均为主观臆断。D项不对,原文被称为核心能力的是项目管理。
单选题 25.Which of the following is true according to the text?
【正确答案】 A
【答案解析】属推断题。最后一段以英国石油公司(BP)为例说明了高效的项目管理的重要性。BP把它的勘探部BPX改变成一个很多项目的组合,其中每一个项目或多或少脱离于总公司的控制——这种体制被公司称为“资产联盟”。资产/项目经理不再依赖总公司的资助,他们要组建自己自负盈亏的团队。由此推出答案为A,而非B和D。C项与原文最后一句话矛盾。