单选题 In Paris, a popular new bike rental program called Velib (a slang combination of the French words velo, for bike, and liberty, for liberty) was introduced. (1) The bikes, which are available from over 1,421 stations around the city, can be rented on a half-hourly basis (1 euro for the first half hour and 2 euros for the second half hour) or people can pay 29 euros for an entire year of bike riding. Riders can pick up the bike at one station and return it to any of the other stations scattered approximately 300 meters apart around the city. This system is meant to encourage riders to use the bikes as they would be a car or public transport. The ultimate goal, of course, is to reduce pollution in the city. But the mayor has also said that he likes the idea of Parisians and tourists alike enjoying the city by bicycle.
The bike program—which started in Lyon—has become extremely popular with Parisians of all ages. Although riders must be at least 14 years old and 1.5 meters tall, these restrictions have not stopped teenagers from using the bikes to go out at night. "You can ride them home after a party, when the metro (the subway system in Paris) is closed," explained Agathe Deschamps, 14, who uses Velib to get to school sometimes. In fact, the Velib is so popular that enthusiasts often have to visit two or three stations before finding an available bike. At a recent dinner party, one guest excused herself for arriving so late because she couldn't find a Velib.
Although helmets (头盔) are not required by French law, they are strongly recommended and rides of the road are spelled out on the Velib website. An increase in bicycle-related accidents has been inevitable despite the addition of some 371 kilometers of bike paths in the city. (2)And some riders complain that the pearl gray bikes, which feature baskets and rear lights that turn on automatically when the bike moves, do not have rear-view mirrors. After all, the city plans to have over 20,600 bikes circulating by December.

单选题 Which of the following is true about the new bike rental program?
A. There are about 1,421 stations in Paris and Lyon.
B. If you rent a bike for 2 hours, you need to pay 6 euros.
C. If you pay 29 euros, you can use the bikes any time around the year.
D. You cannot return the bike to the station from which you rent it.
【正确答案】 C
【答案解析】[考点] 事实细节题
由题干中的new bike rental program定位到第一段前三句。文章明确说到,支付29欧元后,可以全年租用自行车。故C正确。由第二句可知,这个自行车租赁项目是在巴黎,所以1421个自行车租赁点也都在巴黎,故排除A;根据第二句括号内的内容可知,而在租车时,如果要以半小时为单位进行租赁,除了第一个半小时为1欧元外,以后每半小时需要2欧元,如果是要一次租用两小时,则需要7欧元而不是6欧元,所以排除B;第三句意为:如果你在一个站点租车,可以在其他的任何站点还车。但并没有说一定不能将车还到租车时的站点,因此排除D。
单选题 The purpose of the Velib program is to ______.
A. encourage people to get rid of their cars
B. relieve the pressure on public transportation
C. improve the air quality in Paris
D. help tourists have better experience in Paris
【正确答案】 C
【答案解析】[考点] 推理判断题
由题干中的the purpose of the velib program定位到第一段第四至六句。第五句很清楚地提到,最终的目的就是减轻交通污染。所以C为正确答案。第四句中的use the bikes as they would a car or public transport是指将自行车和汽车及公共交通工具放在同样的位置,当成出行的选择之一,并没有让人们把汽车处理掉的意思,故排除A;文章没有提到公共交通工具的压力因此而减轻,故排除B;第六句提到了让游客和巴黎人一起骑自行车游览巴黎,享受这种乐趣,但这只是巴黎市长的一种美好的愿望,并不是这个自行车租赁项目的真正目的,故排除D。
单选题 The guest who arrives late at a dinner party is mentioned to ______.
A. be a good example illustrating the popularity of Velibs
B. show that people always find excuses when they are late
C. urge the city government to put more bikes into the program
D. reveal a case of complaint people have about Velib
【正确答案】 A
【答案解析】[考点] 推理判断题
由题干中的guest, arrives late, dinner party定位到第二段最后一句。本句的上一句讲到自行车非常受欢迎,以至于人们要走过两三个站点才可以租到车子。而这句话中的例子就是对这一现象很好地诠释。所以A“是Velib这一项目受欢迎的很好例证”为正确答案。B“人们总是为自己的迟到来找理由”与全文的主题没有任何关联,故排除;至于看到这一现象,政府是否会投放更多的车子,在文中没有提及,故排除C;文章并没有抱怨的语气,上下文也没有说人们对租不到车子而表示不满,所以排除D。
单选题 What is the requirement Velib riders need to meet?
A. They have to be adults.
B. They have to be tall.
C. They have to wear helmets.
D. They have to obey road rules.
【正确答案】 D
【答案解析】[考点] 事实细节题
由题干中的requirement, riders定位到第三段第一句:Velib的专用网站上给出了巴黎道路交通规则。由此可知,骑自行车的人一定要遵守巴黎的交通规则。因此D正确。本句也直接说明,虽然强烈推荐,但头盔并不是必须的,故排除C;A和B两个选项的相关句子在第二段第二句。根据此句可知,对租车者的限制是必须年满14岁,身高1.5米。所以A“必须是成年人”和B“必须很高”与原文都有出入,故都排除。
单选题 What can we learn about Velib bikes?
A. They are of two different colors—pearl and grey.
B. They each have one basket at the front and another at the rear.
C. They aren't very safe since there are more bike-related accidents.
D. They are well-equipped, except for the lack of rear-view mirrors.
【正确答案】 D
【答案解析】[考点] 事实细节题
由题干中的about Velib bikes定位到第三段第三句。本句说人们在抱怨虽然自行车有车筐,也有可以自动亮起来的车后尾灯,但缺少后视镜。由此可知,整体来讲,自行车的配置还算周到,就是少了后视镜。因此D为正确答案。由此句可知,自行车只有一种颜色,即带珍珠荧光的灰色,所以A“有两种颜色”排除;本句主句为bikes复数,因此baskets也用了复数,但并没有说行车前后各有一个车筐,故排除B;C“自行车不安全,因为与行车相关的交通事故数量上升了”,与自行车相关的交通事故数量有所上升的确在文章第三段提到过,但文章并没有以此来证明自行车的安全性不可靠,故排除。