单选题
{{B}}Text 1{{/B}}
Some countries are more populous; some have more crime. But in no other country are crime fighters quite so knowledgeable about citizens as in Britain. On January 4th a boastful Home Office detailed the triumphs of the world's biggest forensic DNA database, which holds samples from more than 5% of the entire population of England and Wales. Recent changes to the rules governing the database mean that it may eventually hold profiles from more than a fifth of all adults.
Once a country starts storing DNA samples from criminals it is hard to resist the urge to expand the collection. When the National DNA Database (NDNAD) was set up, in 1995, samples could only be taken from those charged with "recordable" offences. If a suspect was not tried, or was freed, the sample had to be destroyed and the profile removed from the database.
That law was abandoned in 2001, after two men who had been convicted of murder and rape had their cases overturned on appeal--the DNA evidence against them related to crimes they had not beep convicted of, and so ought to have been removed from the database. The change has led to the retention of around 200,000 samples that world previously have been destroyed. Some 7,591 of these were subsequently matched with samples from crime scenes, including those from 88 murders and 116 rapes. And since April 2004, police have been able to take and keep samples from anyone arrested for a recordable offence, even if charges do not ensue.
The main reason the NDNAD is larger than databases in other countries is that Britain was first to start using DNA as an investigative tool. So not only has it had time to collect more DNA samples, but it has also had longer to appreciate the sheer power of a large database.." Every other country that does databasing will get to where Britain is now," says Chris Asplen, a consultant to law enforcement agencies and governments on DNA technology.
The increased use of DNA evidence has given rise to intriguing new courtroom defences. DNA tests are now so sensitive that they can detect if a person has sneezed or sweated near an object. John Swain, a barrister with a background in biochemistry, recently defended a man charged with armed robbery. The defendant's DNA was on the gun that was used, but the defence argued that he might just have been near it after he had been to the gym, and that an errant bead of sweat could account for the presence of his DNA on a weapon he had never handled. He was declared not guilty.
单选题 The text mainly talks about
【正确答案】 C
【答案解析】主旨大意题。文章采用的是总分模式,主题在第一段中,选项[A]、[B]是对前两句的错误理解;选项[D]过于概括,没有指明是英国的DNA资料库;只有选项[C]与最后两句一致,为正确选项。
单选题 As the NDNAD was established in 1995,
【正确答案】 D
【答案解析】事实细节题。由题干中的信息可知答案应在第二段,选项[A]是对第一句的错误理解,忽略了to resist the urge;选项[B]是第一段中介绍的目前资料库中标本的数量,而不是1995年时的数量,而且忽略了原文中the entire population of England and Wales的限定;选项[C]原文未提及;选项[D]是对第二段第二句的同义转述,故正确。
单选题 The case of two men who had been convicted of murder and rape in paragraph 3
【正确答案】 A
【答案解析】推理判断题。本题定位于第三段,注意第一句的逻辑关系,在两个被控杀人强奸罪的人翻案之后法律才被废除,说明是这个案件促使法律废除,所以选项[A]正确;选项[B]是对第二句的错误理解,与文义相反;该案件中由于以前的法律规定使得罪犯翻案,可见结果罪犯逃脱了惩罚,没有进监狱,即[C]错误;选项[D]属于过度推断。
单选题 The NDNAD has more DNA samples than other countries in that
【正确答案】 C
【答案解析】事实细节题。第四段第一句明确说明了NDNAD最大的原因,即英国最早使用DNA做调查工具,所以选项[C]正确;选项[A]中的数字是对未来的预测,而且不能作为原因;选项[B]是NDNAD刚刚建立时的规定,不是本题的原因;选项[D]在文中未提及。
单选题 What can we infer from the last paragraph'?
【正确答案】 B
【答案解析】推理判断题。最后一段第一句指出DNA证据的应用增多使得法庭辩护增多,而不能得出[A]的论点;选项[C]与第二句不符;第四句中介绍辩护律师认为可能是被告的汗滴落在凶器上,而不是[D]所说的指纹;最后一句指出被告被判无罪,说明选项[B]正确。