单选题 In a democratic society citizens are encouraged to form their own opinions on candidates for public office, taxes, constitutional amendments, environmental concerns, foreign policy, and other issues. The opinions held by any population are shaped and manipulated by several factors: individual circumstances, the mass media, special-interest groups, and opinion leaders.
Wealthy people tend to think differently on social issues from poor people. Factory workers probably do not share the same views as white-collar, nonunion workers. Women employed outside their homes sometimes have perspectives different from those of full-time homemakers. In these and other ways individual status shapes one's view of current events.
The mass media, especially television, are powerful influences on the way people think and act. Government officials note how mail from the public tends to "follow the headlines. " Whatever is featured in newspapers and magazines and on television attracts enough attention that people begin to inform themselves and to express opinions.
The mass media have also created larger audiences for government and a wider range of public issues than existed before. Prior to television and the national editions of newspapers, issues and candidates tended to remain localized. In Great Britain and West Germany, for example, elections to the national legislatures were usually viewed by voters as local contests. Today's elections are seen as struggles between party leaders and programs. In the United States radio and television have been beneficial to the presidency. Since the days of Franklin D. Roosevelt and his "fireside chats," presidents have appealed directly to a national audience over the heads of Congress to advocate their programs.
Special-interest groups spend vast sums annually trying to influence public opinion. Public utilities, for instance, tried to sway public opinion in favor of nuclear power plants. Opposed to them were citizens' organizations that lobbied to halt the use of nuclear power. During the 1960s the American Medical Association conducted an unsuccessful advertising campaign designed to prevent the passage of Medicare.
Opinion leaders are usually such prominent public figures as politicians, show-business personalities, and celebrity athletes. The opinions of these individuals, whether informed and intelligent or not, carry weight with some segments of the population. Some individuals, such as Nobel Prize winners, are suddenly thrust into public view by the media. By quickly reaching a large audience, their views gain a hearing and are perhaps influential in shaping views on complex issues.

单选题 The second paragraph is mainly about
【正确答案】 B
【答案解析】第二段指出,富人与穷人的社会观点不会一样;工厂里的工人和白领、非工会成员的工人也许很难有共同看法;在外工作的女性和家庭主妇有时观点不一样。本段最后一句是对该段的总结:在这些和其他方面,每个人的地位决定(shape)了他对时事的看法。
单选题 The expression "follow the headlines" shows
【正确答案】 C
【答案解析】第三段指出,大众媒体——特别是电视对人的思维方式和行为模式有巨大影响。政府官员注意到:群众来信大都“跟着新闻标题走”(follow the headlines),报纸、杂志和电视中所登载和播映的内容吸引着大众,他们开始吸收(inform themselves)这些内容并表达意见。
单选题 Which of the following is true according to the passage?
【正确答案】 C
【答案解析】第四段指出,大众媒体的存在也使政府比以前有了更多的观众,使人们关注更广泛的社会问题。在电视和全国范围发行的报纸诞生前,焦点问题和竞选活动往往局限于某一地域。
单选题 It is obvious that the opinion of famous people
【正确答案】 D
【答案解析】最后一段指出,引导公众意见的人通常是些名人(prominent public figures):政治家,演艺界人士,著名运动员。无论这些人的意见是否有见识和明智,它们在某些公众心目中都很有分量(carry weight)。
单选题 The passage is mainly about
【正确答案】 A
【答案解析】第一段指出,在民主社会中,鼓励人们就公职的竞选、税项、宪法的修正、环境保护、外交政策等问题发表个人的看法。任何人的意见都受到几种因素的影响和左右,个人情况的差异是其中的一个因素,第三、四段论述了第二个因素的影响,第五段论述了第三个因素的影响,最后一段论述了第四个因素的影响。