复合题

In this section there are four passages followed by 20 questions or unfinished statements, each with four suggested answers marked A. B, C and D. Choose the one that you think is the correct answer.

Mark your choice on your ANSWER SHEET.

TEXT A

After years of prospering as the world’ s workshop, China now wants to be its laboratory as well. “Innovation” has become a national buzzword, and Chinese leaders have been tossing it into their speeches since the beginning of the year, when President Hu Jintao started an ambitious campaign to drive China’ s economy further up the value chain. True, new campaigns and catch phrases are declared by the government and the Communist Party in China all the time, and there are signs that the government intends to back its innovation campaign with more than just words.

In launching their “National Medium and Long-Term Programme for Scientific and Technological Development (2006-20) ” , Hu Jintao, Wen Jiabao, and other top officials have vowed to spend more on science and technology, and to insist on business reforms. Their goal is to move China beyond its dependence on natural resources and cheap labor, and stake its place among live economies that depend on education and information technology.

Officials say privately that the new policy emerged only after years of contentious internal debate. One divide was between nationalists, who advocated a go-it-alone approach towards developing indigenous technology, and others who were more open to international collaboration. There were abo disagreements as to whether the campaign should concentrate on scientific mega-projects or incremental innovation.

One target is to reduce China’ s dependence on imported technology to 30% or less by 2020. According to Professor Fang Xin, of the Chinese Academy of Sciences, the initiative is a matter of necessity. China must learn to innovate if it is to sustain growth. Foreign firms, she notes, reap more than 60% of the profits from China’ s high-tech exports. Other officials say that, on average, China’ s 20, 000 large and medium-sized enterprises undertake fewer than five new development projects and generate only two and a half new products each year.

The plan also calls for an increase in research and development spending from its current 1. 23% of GDP to 2. 5% by 2020, putting China in the same range as OECD countries’ current scores. Ms. Fang says banks and government departments will be told to help out with their credit, taxation and currency exchange policies. According to Denis Simon of the State University of New York’ s Levin Institute, who advises the Chinese government on science policy, this move comes just in time. “If China doesn’ t do this right. ” he says, “it risks becoming a good 20th-century industrial economy just when it needs to figure out how to be a 21st-century knowledge-based economy. ”

But to succeed, says Mr. Simon, China needs to attend to other matters as well. These include an “internal brain drain” that sees much of the country’ s best talent going to work for foreign firms in China, and the country’ s notoriously lax regime for protection of intellectual- property rights. Mr. Simon predicts that such protection will improve as more local businesses with an interest in the matter join the chorus of complaints from foreigners.

Another huge obstacle is the nature of China’ s educational system, which stresses conformity and does little to foster independent thinking. Confucian philosophy reveres the teacher above all. More innovative Western economies, according to Ms. Fang, operate under Aristotle’ s maxim: “I love my teacher Plato greatly, but I love truth more. ” 

单选题 What is the main idea of the passage?
【正确答案】 A
【答案解析】根据文章第一段“‘Innovation’ has become a national buzzword, and Chinese leaders have been tossing it into their speeches since the beginning of the year. . . ” 可知创新在中国成为了一个流行词, 从年初开始, 就融入了中国国家领导人的演讲中。 为了成为创新型国家, 不再单纯依赖自然资源发展经济, 中国就此制定了多种规划。 由此可知, 本文重点在介绍中国对创新的重视。 故选A。
单选题 Which of the following is NOT correct according to the passage?
【正确答案】 D
【答案解析】根据文章第二段最后一句“Their goal. . . natural resources and cheap labor, and stake its place among live economies that depend on education and information technology” 可知中国的目标是不再依赖自然资源和廉价劳动力,而是转向依靠教育和科技实现发展。 故A正确。 根据文章第四段第一句“One target is to reduce China’ s dependence on imported technology to 30% or less by 2020” , 到2020年, 目标之一就是将中国对进口科技的依赖降低到30%或者更少。 故B正确。 根据文章第五段第一句“The plan also calls for an increase in research and development spending from its current 1. 23% of GDP to 2. 5% by 2020” 可知到2020年, 中国用于研发的资金会从占GDP的1. 23%上升到2. 5%。 即投资会加倍。 故C正确。 故选D。
单选题 To ensure the successful implementation of the plan,experts suggest all of the following measures FXCFPT that_____.
【正确答案】 B
【答案解析】根据文章第五段提到的“banks and government departments will be told to help out with their credit” 可知银行和政府部门将会提供信贷的帮助。 故A正确。 根据文章倒数第二段提到的“But to succeed. . . China needs to attend to other matters. . . include country’ s notoriously lax regime for protection of intellectual-property rights. . . Simon predicts that such protection will improve” 可知为了留住人才, 减少流失, 中国会改善对专利权的保护。 故C, D正确。 根据原文最后一段提到的“另一个障碍是中国的‘老师至上’ 的教育制度不利于学生的独立思考” 。 故选B。
单选题 By “internal brain drain” , the author probably means that _____.
【正确答案】 A
【答案解析】根据文章倒数第二段第二句“an ‘internal brain drain’ that sees much of the country’ s best talent going to work for foreign firms in China” 可知中国的人才外流是指国内许多的杰出人才都在为中国的外企工作。 故选A。
单选题 According to the last paragraph, _____.
【正确答案】 D
【答案解析】根据文章最后一段可知“根据中国的教育, 学生尊重和敬畏老师, 这不能鼓励独立思考, 更不利于创新, 而在西方创新型国家的教育下, 学生尊重老师的同时, 更尊重真理。 而后者更有利于创新” 。 所以推测中国鼓励教育改革, 推动通过教育来促进学生的自主思维和创新。 故选D。