阅读理解

With cloud, mobility, big data and consumerization, companies are in even greater need of technology talent than they were in the late 1990s, and that talent is in even shorter supply. Computer science enrollments are at an all-time low ; baby-boomer workers are retiring and  taking all of that legacy 一 systems knowledge with them; and Silicon Valley is hot again. Would that young, brilliant developer rather join the next Zynga or upgrade the payroll systems at your insurance company?

Two weeks ago, I asked the IT executive readership of my weekly newsletter, The Heller Report, to answer the question: If you had a magic wand, which one talent problem would you solve? Responses poured in and addressed challenges around recruiting, developing leaders, and retaining the talent that they currently have. But more than 70 percent of readers would use their magic wand to do only one thing: give business skills to their technologists. Their people, they worry, are so narrowly focused on the technology that they fail to see the forest for the trees. They do not understand the business context of their technology work, nor can they have meaningful discussions with the leaders of the business areas about their technology support.

This lack of business-savvy technology talent is a serious problem for every company that relies on technology to exist (which is, of course, every company). Those beautifully "blended executives," who can talk technology in one meeting and can talk business in another, are rare birds. Yet with technology moving directly into the revenue stream of your company, you need them, and your need is only going to increase.

One option is to spend all of your time and money on recruiting blended executives from the outside. You will be in heated competition with every other company in your market, and if your recruiting function is not a competitive weapon for you, you will find yourself in a losing battle. You would be much better off growing your own. Here are some ideas:

Build a rotational program. Encourage your head of human resources to w ork w ith your CIO and a few of your other business leaders to build a program that rotates IT people into different functions of the business. This kind of program is not easy, w ith your CIO having to survive without a trusted IT leader for a period of time, but the long-term result of a good rotational program can be tremendous. It may well be worth the investment.

Involve your business leaders. If a rotational program is too much to take on right  now, build a leadership development program for IT that involves your business executives. Encourage your CIO to invite the heads of your major business units to meet regularly w ith the senior IT team to educate them on their business area. And be sure that you, CFO, are spending enough time with IT. Use that interaction to chip away at the long-standing wall that often exists between the business and IT.

Embed your IT people in the business. By now, your CIO should have restructured the IT organization so that each major business or functional area has a dedicated IT leader. These positions are called “ business relationship executives," portfolio CIOs,or customer relationship managers, and they often report both to the CIO and to a functional or P &L leader. The more time they spend in “ the business,” the more they learn skills beyond IT ,and the more valuable they become to you over time. You know you are on the right track when you walk into a business unit meeting, and from the dialogue taking place, you cannot easily distinguish the IT person from everyone else.

单选题

Companies are in greater need of technology talent NOT because of________ .

【正确答案】 D
【答案解析】

细节题。根据题干关键词定位第1段第1句,分析该句逻辑可知with引导原因状 语,给出了公司对技术人才有着更大需求的三个原因。将该题四个选项与这三个原因 逐一比对后可以看出D不在其列,故为正确答案。

单选题

________ is NOT a cause for the short supply of technology talent.

【正确答案】 B
【答案解析】

细节题。根据题干关键词定位第1段第1句最后一部分and that talent is in even shorter supply。分析上下文逻辑可知,第2 句给出了其中的三个原因,将该题四个选项 与这三个原因逐一比对后可以看出B不在其列,故为正确答案。值得注意的是,原文中的第三个原因:Silicon Valley is hot again (硅谷又吃香了)表明技术人才大量流向桂谷,而普通的公司便难以招募到IT人才,这与D选项的语义一致。

单选题

The main idea of Paragraph 2 is that________ .

【正确答案】 B
【答案解析】

主旨题。本题的关键在于对作者的问题的回答,可在第2段倒数第3句找到:give business skills to their technologists,即IT行业需要既懂技术又懂商业的人才,故选B 。

单选题

The target readers of the weekly newsletter in Paragraph 2 are________.

【正确答案】 A
【答案解析】

细节题。根据题干关键词weekly newsletter定位第2段第1句,可知其读者为IT管理人员,故选A 。

单选题

The word "forest" underlined in Paragraph 2 is a metaphor that refers to ________.

【正确答案】 B
【答案解析】

推断题。fail to see the forest for the trees类似于中文的“ 见木不见林”。根据上下 文可知,IT 行业急需既懂技术又懂公司业务的人才,而该句中技术人才只关注技术, 由此可以推断“ 木” 即技术, “ 林” 指公司业务,故选B 。

单选题

The phrase "recruiting function" underlined in Paragraph 4 refers to ________ .

【正确答案】 A
【答案解析】

推断题。根据原文You will be in heated competition with every other company…可知you指的是公司,因为这样才能与every other company竞争。由此可以推断出your recruiting function中,画线部分指的是公司的招聘职能,故选A 。

单选题

If a company doesn't have enough time and money to hire executives it needs, it should ________.

【正确答案】 B
【答案解析】

推断题。第4段倒数第2句给出了此种情形下公司的解决方案,即自己培养所需人才。5至7段列举了三种方案,将此题的四个选项与其一一比对,可知只有B符合题意 (设计一个培训项目),故为正确答案。 

单选题

A rotational program DOESN'T involve ________.

【正确答案】 C
【答案解析】

细节题。根据题干关键词定位到第5段第1句,后面的内容给出具体的做法以及涉及的人员,仔细比对后未包括CEO ,故选C。

单选题

Following Paragraph 5, the passage is intended for________.

【正确答案】 A
【答案解析】

推断题。本文的叙述者是I , 叙述对象是you。因此,只要确定you是谁,即可找到本题的答案。于是定位第6段倒数第3行:And be sure that you,CFO, are spending enough time with IT.分析该句的语法结构可知,CFO为you的同位语,故选A。

单选题

The phrase "the business" underlined in Paragraph 7 means________.

【正确答案】 B
【答案解析】

推断题。第7段的主题是让IT人才深入企业,了解企业的运作机制。在该句中, they指的就是上述人才,the business即指企业运营方面的知识,故选B 。