单选题 Conspicuous consumption has been an object of fascination going back at least as far as 1899, when the economist Thorstein Veblen published The Theory of the Leisure Class, a book that analyzed, in part, how people spent their money in order to demonstrate their social status. And it"s been well-known for a long time that extra cash always makes life a little easier. Studies over the last few decades have shown that money, up to a certain point, makes people happier because it lets them meet basic needs. The latest round of research is, for lack of a better term, all about emotional efficiency, how to reap the most happiness for your dollar.
So just where does happiness reside for consumers? Scholars and researchers haven"t determined whether Armani will put a bigger smile on your face than Dolce & Gabbana. But they have found that our types of purchases, their size and frequency, and even the timing of the spending all affect long-term happiness.
One major finding is that spending money for an experience—concert tickets, French lessons, sushi rolling classes, a hotel room in Monaco—produces longer-lasting satisfaction than spending money on plain old stuff. According to retailers and analysts, consumers have attracted more toward experiences than possessions over the last couple of years, choosing to use their extra cash for nights at home with family, watching movies and playing games—or for "staycations" in the backyard. Many retailing professionals think this is not a fad, but rather "the new normal."
Jennifer Black, president of the retailing research company Jennifer Black Associates, largely attributes this to baby boomers" continuing concerns about the job market and their ability to send their children to college. While they will still spend, they will spend less, she said, having reset their priorities.
While it is unlikely that most consumers will downsize, many have been, well, happily surprised by the pleasures of living a little more simply. The Boston Consulting Group said in a June report that recession anxiety had prompted a "back-to-basics movement," with things like home and family increasing in importance over the last two years, while things like luxury and status have declined.
Current research suggests that, unlike consumption of material goods, spending on leisure and services typically strengthens social bonds, which in turn helps amplify happiness. Academics are already in broad agreement that there is a strong correlation between the quality of people"s relationships and their happiness; hence, anything that promotes stronger social bonds has a good chance of making us feel all warm and fuzzy.
And the creation of complex, sophisticated relationships is a rare thing in the world. As Professor Dunn and her colleagues point out in their forthcoming paper, only termites, naked mole rats and certain insects like ants and bees construct social networks as complex as those of human beings. In that elite little club, humans are the only ones who shop.
单选题 The expression "conspicuous consumption" refers to ______
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 词组conspicuous consumption指wasteful spending on goods and services acquired mainly for the purpose of displaying income or wealth(大肆花钱购买商品和服务,主要是为了炫耀收入或财富)。在第一段第一句中,spent their money in order to demonstrate their social status实际上是对conspicuous consumption的最好解释。
单选题 All of the following affect "emotional efficiency" except ______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 第二段提到影响长期幸福感或情感效率的因素,包括types of purchases,their size and frequency,and even the timing of the spending,其中their size中的their指purchases,即the size of our purchases,这里不是指所买东西的尺寸大小,而是指买东西的量(即购买量)。另一方面,types of purchases指购买东西的类型(选项B),frequency指购物频率(选项C),the timing of the spending指购买时间(选项A)。
单选题 It is implied that spending money for an experience ______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 第三段提到,花钱买经历比花钱买东西更能让人感到持久幸福,因此这种做法目前不再是一件时髦的事情,而是正常的事儿。第四段提到了人们这样做的原因:因为生育高峰时期出生的人担心就业市场(即担心自己可能失业),担心孩子的上学问题,所以他们不敢花钱太多。由此可以推出,这些节约用钱、花钱买经历的人多为生育高峰时期出生的人。词组baby boomer指第二次世界大战之后生育高峰期间出生的人。
单选题 Spending on leisure and services is synonymous to spending on ______
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 在本文中,spending on leisure and services就是指上文提到的spending on experience,即花钱搞家庭聚会、到国外度假、听音乐会、看电影、上技能课等等,区别于花钱买东西(如本文提到的material goods和possessions)。作者认为这种花钱方式能加强人际关系,良好的人际关系能使人感到温暖舒心(warm and fuzzy:这是一个词组,常用于口语)。注:在提问中,be synonyrmous to意为“与……同义”。
单选题 Compared with some animals and insects, humans ______
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 最后一段谈到,世界上只有为数不多的动物和昆虫能建立复杂的社会关系,人类是其中之一。在这个精英小俱乐部里,人类是唯一会购物的生物。在本段最后一句中,that elite 1ittle club是一种幽默说法,指世界上那些为数不多的能建立复杂社会关系的动物或昆虫。根据本段和上一段的意思,最后一句的意思是:在所有能建立复杂社会关系的动物和昆虫中,人又有其独特能力——他会购物。因为他会购物,他可以花钱买经历,并通过这种方式建立起更牢固的社会关系,使彼此感到温暖幸福。