单选题
Smallpox was the first widespread disease to be eliminated by human intervention. A highly contagious viral disease, it was endemic in Europe, causing the death of millions of people until the development of vaccination by Edward Jenner around 1800. In many non- European nations, it remained a dreaded, often fatal illness until very recently.
In May 1966, the World Health Organization (WHO), an agency of the United Nations, was authorized to initiate a global campaign to eradicate smallpox. The goal was to eliminate the disease in one decade. At the time, the disease posed a serious {{U}}threat{{/U}} to people in thirty nations. More than 700 physicians, nurses, scientists, and other personnel from WHO joined about 200,000 health workers in the infected nations to battle the disease. Because similar projects for malaria and yellow fever had failed, few believed that smallpox could actually be eradicated, but eleven years after the initial organization of the campaign, no cases were reported in the field.
The strategy was not only to provide mass vaccinations but also to isolate patients with active smallpox in order to {{U}}contain{{/U}} the spread of the disease and to break the chain of human transmission. Rewards for reporting smallpox assisted in motivating the public to aid health workers. One by one, each smallpox victim was sought out, removed from contact with others and treated. At the same time, the entire village where the victim had lived was vaccinated.
By April 1978, WHO officials announced that {{U}}they{{/U}} had {{U}}isolated{{/U}} the last known case of the disease, but health workers continued to search for new cases for two additional years to be completely sure. In May 1980, a formal statement was made to the global community. Today smallpox is no longer a threat to humanity. Routine vaccinations have been stopped worldwide.
单选题 Which of the following is the best title for the passage?
【正确答案】 B
【答案解析】[分析]主旨题型 通读全文,可知本文主要介绍了天花的危害,天花根治的措施及过程;因此选项B.“天花的根除”是本文最好的标题,B为答案。
单选题 The word "threat" underlined in Paragraph 2 means ______ .
【正确答案】 C
【答案解析】[分析]词义题型 threat意为“威胁”,而debate意为“争论,辩论”,humiliation意为“羞辱,蒙耻”risk意为“冒险,风险”,bother为“麻烦,烦扰”;因此选项C为答案。
单选题 What is the goal of the campaign against smallpox?
【正确答案】 A
【答案解析】[分析]细节题型 见第二段第一、二句:联合国的一个机构——世界卫生组织于1966年5月经授权在全球发动一场根除天花的运动;这场运动的目的是在十年内根除这一疾病。因此答案为A。
单选题 According to the passage, what was the strategy used to eliminate the spread of smallpox?
【正确答案】 C
【答案解析】[分析]细节题型 见第三段第一句:采取的策略不光是提供大范围的接种疫苗,还采取了将病人隔离以达到抑制疾病传播和打破人际传播的链环。因此答案为C。
单选题 The word "isolated" underlined in Paragraph 4 most probably means ______ .
【正确答案】 B
【答案解析】[分析]词义题型 isolated意为“隔离的,孤立的”,而restored意为“恢复的”,separated意为“隔离开,分散的”,attended意为“从事”,located意为“定位于”;因此B为答案。
单选题 How was the public motivated to help the health workers?
【正确答案】 B
【答案解析】[分析]细节题型 见第三段第二句:Rewards for reporting smallpox assisted in motivating the public to aid health workers.(给予报告发现天花病例的人奖金大大地有助于激励民众来协助卫生组织的工作人员);因此B为答案。
单选题 The word "they" underlined in Paragraph 4 refers to ______ .
【正确答案】 B
【答案解析】[分析]词义题型 见第四段第一句:By April 1978,WHO officials announced that they had isolated the last known case of the disease.根据句子结构判断,they指的是前面提到的WHO officials,因此B为答案。
单选题 The word "contain" underlined in Paragraph 3 means ______ .
【正确答案】 A
【答案解析】[分析]词义题型 根据第三段第一句的句意判断,contain应表达的是“阻止、抑制”之意,另参考54注释;因此A为答案。
单选题 Which of the following statements does NOT refer to smallpox?
【正确答案】 A
【答案解析】[分析]是非题型 选项B的内容在第四段最后一句有提及;选项C的内容在第二段最后一句有提及;选项D的内容在第一段第二句有提及;选项A的内容在第二段最后一句有提及,但讲的是以前对疟疾和黄热病开展的类似项目都失败了,而不是以前曾开展过根除天花的项目;因此A为答案。
单选题 It can be inferred from the passage that ______ .
【正确答案】 B
【答案解析】[分析]推断题型 见第四段:到1978年4月最后一例天花病例被隔离,但工作人员仍在随后的两年里寻找新的病例以确保没有天花存在;直到1980年5月才向全球正式公布。如今,天花已不再是人类的一个威胁,全球范围内已停止了注射常规天花疫苗。因此B为答案。