单选题
{{B}}Part A{{/B}}
{{B}}Directions:{{/B}}
Read the following four texts. Answer the questions below each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on ANSWER SHEET 1.
{{B}}Text 1{{/B}}
Something extraordinary is happening in London this week: in Lambeth, one of the city's poorest boroughs(区), 180 children are starting their secondary education in a brand new school. The state- funded school was set up by parents who were fed up with the quality of local education. In countries with more enlightened education systems, this would be unremarkable. In Britain, it is an amazing achievement by a bunch of desperate and determined people after years of struggle.
Britain's schools are in a mess. Average standards are not improving despite billions in extra spending, and a stubbornly long tail of underachievers straggles(拖后腿) behind. A couple of years ago, a consensus emerged among reformers that councils had too much control and parents too little.
One might have expected more from the Conservatives, who stood for election on a pledge to bring in school vouchers. Yet the Tory policy group charged with thinking deep thoughts about public services paid only lip service to parent power in its report. Where schools are failing, it said, parents or charities should get taxpayers 'money to open new ones. But only 2.9% are actually failing, on official definitions. And another proposal, that children in failing schools get extra funding if they go elsewhere, was so lacking in detail as to be meaningless.
Worry about underperforming schools is hardly confined to Britain: in America, in Italy, in Germany, even in once-proud France education is a hot-button topic. Yet a number of countries seem to have cracked it. Although specific problems differ in different societies, parental choice is at the heart of most successful solutions. What are the lessons?
The first is that if a critical mass of parents wants a new school and there is a willing provider, local government should be required to finance it as generously as it does existing state schools. The second is that if a charity wants to open a school in the hope that children will come, then taxpayers' money should follow any that do. Third, rules about what, where and how schools teach should be relaxed to avoid stifling innovation and discouraging newcomers with big ideas. In any event, public-examination results would give parents the information they needed to enforce high standards.
These proposals may seem radical, yet parents in the Netherlands have had the right to demand new schools since 1917, and those in Sweden have been free since 1992 to take their government money to any school that satisfies basic government rules. In the Netherlands 70% of children are educated in private schools at the taxpayers' expense; in Sweden 10% already are. In both countries state spending on education is lower per head than in Britain, and results are better. It doesn't take a genius IQ -- just a little political courage -- to draw the correct conclusion.
单选题 According to the text, which of the following is true about the new school?
【正确答案】 C
【答案解析】本题为细节理解题。第2段说“a couple of years ago”即几年前,投资者达成共识:“councils had too much control and parents too little.”B项的时间不准确。原文中这所中学是“国家投资”,并由学生父母建立,A项中由父母筹措经费的说法不准确。第2段开头就说英国教育投资多,成效差,所以D项错误。 C的依据是“In countries with more enlightened education systems,this would be unremarkable.In Britain,it is an amazing achievement.”
单选题 According to Paragraph 3, the Conservatives' response to the poor British education is that ______.
【正确答案】 B
【答案解析】本题为细节理解题。文中说保守党承诺出资让那些不合格学校的学生家长开办新学校,但实际“only 2.9% are actually failing,on official definitions.”,也就是说他们没有真正为学生和家长们提供办学资金,而是利用对不合格学校不恰当的官方定义来敷衍家长,实际不合格学校数量远不止这些。C与原文刚好相反,原文说它“lacking in detail”。我们从保守党的竞选口号到其实际行动不难推出他们并非真正关心教育这一问题,而是利用它作为竞选筹码,因此D不正确。
单选题 From other countries' successful experience, Britain can learn that ______.
【正确答案】 B
【答案解析】本题为推理判断题。第5段提到如果绝大多数家长和捐赠者愿意开办学校,政府应“finance it as generously as it does existing state schools”。而A太绝对,没有说资金是平均分配的。同一段说“rules about what, where and how schools teach should be relaxed”,可以推断对具体的教学应该采取适当的控制,不宜过严。所以B正确。原文指的是想开办学校的charity,因此C与原意不符。原文中“public-examination”的意思是由校外机构组织的统考而不是民众监督的意思。因此D项错误。
单选题 We can infer from the last paragraph that ______.
【正确答案】 B
【答案解析】本题为推理判断题。从最后一段“In both countries state spending on education is lower per head than in Britain,and results are better.”不难得出这两个国家的教育模式是行之有效的。“These proposals may seem radical”是作者的让步说法,其实从后面两国成功的例子能推断出作者认为这些建议并不过分。A项不准确。文中最后一句话提到这种改革需要的只是一点政治勇气,不需要高智商,因此C项错误。D项把两国的顺序弄反了。
单选题 What is the author's attitude towards the establishment of the school in Lambeth?
【正确答案】 B
【答案解析】本题为观点态度题。作者通篇都在论述这种教育改革的优点,并建议了很多措施,不难看出他是赞成这种学校模式的。