阅读理解

Directions: There are 3 passages in this part. Each passage is followed by some questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. You should decide on the best choice and write the answer on the Answer Sheet.


Passage One

Perhaps the most obvious way artistic creation reflects how people live is by mirroring the environment-the materials and technologies available to a culture. Stone, wood, tree bark, clay, and sand are generally available materials. In addition, depending on the locality, other resources may be accessible: shells, horns, gold, copper, and silver. The different uses to which societies put these materials are of interest to anthropologists who may ask, for example, why people choose to use clay and not copper when both items are available. Although there are no conclusive answers yet, the way in which a society views its environment is sometimes apparent in its choice and use of artistic materials. The use of certain metals, for example, may be reserved for ceremonial objects of special importance. Or the belief in the supernatural powers of a stone or tree may cause a sculptor to be sensitive to that material.

What is particularly meaningful to anthropologist is the realization that although the materials available to a society may to some extent limit or influence what it can do artistically, the materials by no means determine what is done. Why do the artists in Japanese society rake sand into patterns; and the artists in Roman society melt sand to form glass? Moreover, even when the same material is used in the same way by members of different societies, the form or style of the work varies enormously from culture to culture. A society may simply choose to represent objects or phenomena that are important to its population. An examination of the art of the Middle Ages tells us something about the medieval preoccupation with theological doctrine. In addition to revealing the primary concerns of a society, the content of that society’s art may also reflect the culture’s social stratification.

单选题 According to the passage, gold, copper, and silver are _____.
【正确答案】 D
【答案解析】由题干中gold,copper,silver定位到第一段第三句。此句大意是由于位置原因,贝壳、角、金、铜、银等物质只在特定地方能找到。选项D的意为“只在特定位置可以得到”是原文的同义替换。故选D。
单选题 Why does the author mention the “supernatural powers of a stone or tree” in paragraph 1?
【正确答案】 C
【答案解析】由上下文可知作者举石头和树的例子是为了证明社会对于环境的看法可以反映在对于艺术材料的选择中。选项C“证明艺术是如何受文化信仰影响”与原文意思相近;选项A“表现出了一些雕刻家刻意回避使用某种材料”;选项B“强调某种材料的特殊特性”;选项D“举例说明环境对于宗教信仰的影响”。选项ABD均在文中没有体现,故选C。
单选题 The word “it” in paragraph 2 refers to _____.
【正确答案】 B
【答案解析】根据题意,此处指在某一社会中可以得到的那些材料尽管有可能会限制社会的艺术行为。此处应填入一个表示某一主体的名词。故选B。
单选题 It can be inferred that the author mentions the Japanese and Roman societies because _____.
【正确答案】 D
【答案解析】上文提到材料无法决定艺术家们要创作什么样的物品。作者举了日本以及罗马沙子用于创作所制成的不同物品来例证这一观点。这两个国家尽管用的原材料是一样的,但是日本的艺术家将沙子耙成不同图案,罗马的艺术家却用沙子来制玻璃。故选D。
单选题 According to the passage, all of the following statements about sand are true EXCEPT _____.
【正确答案】 B
【答案解析】本题可采用排除法。由第二段可知,日本的艺术家用沙子来耙成不同艺术图案,罗马的艺术家融化沙子来制玻璃。因此在不同文化中沙子的用途不尽相同。选项ACD均符合原文。故选B。