单选题 DNA testing reveals the genes of each individual person. Since the early twentieth century scientists have known that all human characteristics are contained in a person"s genes and are passed from parents to children. Genes work as a chemical instruction manual for each part and each function of the body. Their basic chemical element is called DNA, a copy of which can be found in every cell. The existence of genes and the chemical structure of DNA were understood by the mid-1900s, but scientists have only recently been able to identify a person from just a drop of blood or a single hair.
One of the most important uses of DNA testing is in criminal investigation. The very first use of DNA testing in a criminal ease was in 1985 in Great Britain, when a man confessed to killing a young woman in the English countryside. Because police had found samples of the killer"s DNA at the scene of the crime, a biologist suggested that it might he possible to compare that DNA to some from the confessor"s blood. To everyone"s surprise, the tests showed that he was not the killer. Nor was he guilty of a similar murder that had happened some time earlier. At that point he admitted that he had confessed to the crimes out of fear and police pressure. The police then asked 5,000 local men for samples of their blood, and DNA testing revealed that one of them was the real murderer, so the first man was set free.
In 1992, two law professors, Peter Neufeld and Barry Scheck, decided to use DNA evidence to help set free such mistakenly convicted prisoners. With the help of their students, they created a not-for-profit organization called the Innocence Project. Most of their clients are poor men, many from racial and ethnic minorities. In fact, studies have shown that U. S. judges and juries are often influenced by racial and ethnic background, and that people from minority groups are more likely to be convicted. Some of these men had been sentenced to death, a form of punishment used in thirty eight states out of fifty (as of 2006). For most of these prisoners, their only hope was another trial in which DNA testing could be used to prove their innocence.
Between 1992 and 2006, the Innocence Project helped free 100 men. Some of these prisoners had been in jail for ten, twenty years or more for crimes they did not commit. However, the goal of the Innocence Project is not simply to set free those who are wrongfully in jail. They also hope to bring about real changes in the criminal justice system.
Illinois in the late 1990s, a group of journalism students at Northwestern University were able to bring about such a change in that state. They began investigating some Illinois prisoners who claimed to be innocent. Through DNA testing, the students were able to prove that in fact the prisoners were not guilty of the crimes they had been accused of. Thirteen of these men were set free, and in 2000, Governor Ryan of Illinois decided to stop carrying out death sentences until further study could be made of the prisoners" cases.
The use of DNA in criminal cases is still being debated around the world. Some fear that governments will one day keep records of everyone"s DNA, which could put limits on the privacy and freedom of citizens. Other people mistrust the science of DNA testing and think that lawyers use it to get their clients free whether or not they are guilty. But for those whose innocence has been proven and who are now free men, DNA testing has meant nothing less than a return to life. And with the careful use of DNA testing, no innocent person should ever be convicted again.
单选题 What is the main idea of this passage?
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 主旨题。题干:本文的主要内容是______。阅读每一段的首尾部分,重点是文章的第一段和最后一段,文章最后两句说:But for those whose innocence has been proven and who are now free man, DNA testing has meant nothing less than a return to life. And with the careful use of DNA testing, no innocent person should ever be convicted again. 这说明,本文主要在讲解DNA测试法在当今犯罪侦查中扮演着重要的作用。本题答案为D选项。
单选题 DNA testing was first used in a criminal case by ______.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 细节题。题干:DNA测试首先是被______用于犯罪案例上的。原文明确给出了第一次被英国的警察使用。Great Britain和police为关键信息词,D选项表达的意思和原文一致,所以本题的答案选择D选项。
单选题 The innocence project uses DNA testing to ______.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 细节题。题干:无罪计划使用DNA测试来______。用innocent project作为关键词回到原文第三段首句:原文说的是set free such mistakenly convicted prisoner释放被误判的罪犯。原文当中的mistakenly convicted和A选项中的innocent为同义改写,既然是误判的,那么这个人就是清白的,是innocent的。由此可以确定本题答案为A选项。
单选题 Some students in Northwestern University ______.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 细节题。题干:西北大学的一些学生______。用Northwestern University回到原文,很容易找到倒数第二段有相关答案:The students(at Northwestern University)proved that in fact the prisoners were not guilty of the crime they had been accused of。原文明确说明了proved that in fact the prisoners were not guilty of the crime,这和A选项基本一样,故选A。
单选题 What is the author"s attitude toward DNA testing?
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 态度题。题干:作者对DNA测试的态度是______。从整篇文章来看,本文主要讲了DNA测试在犯罪侦查当中的积极作用,同时举了例子,比如Northwestern University的一些学生用DNA测试来证明了一个人的清白。既然是有效、积极的东西,当然是应该支持的,选项中表示支持、赞成的词为positive。由此可以确定本题答案为B选项。