单选题
单选题 What is the most appropriate title for the passage?
  • a. The killing of a Japanese Fisherman
  • b. Shooting of Japanese Fisherman Triggering Dispute with Russia
  • c. Japan and Russia Fighting to Gain the Ownership of the Island Chain
  • d. Japanese Government Lodging a Protest Against Russia
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 31-35 A diplomatic roar broke out between Japan and Russia on Wednesday following the shooting death of a Japanese fisherman in waters claimed by both countries. Russia confirms that border patrol shot dead a Japanese fisherman earlier in the day, aboard a vessel suspected of illegally fishing for lucrative crab. Thirty-five year old Mitsuhiro Morita was one of the four men on board the Japanese vessel. The other three have been taken into custody by the Russians. The incident took place near the island chain, the Russians call the Kurils, and the Japanese call the Northern Territories. The islands were seized from Japan by Soviet Union in the closing days of World War II, but have been under Russian control ever since but Japan still claims them. Foreign minister Taro Aso, after summoning Russian's deputy ambassador, told the re- porters in Tokyo that killing of the Japanese fisherman was an outrageous act. Aso says he lodged a strong protest with the acting head of the Russian Embassy, Mikhail Galuzin. Galuzin told the reporters that at the Foreign Ministry that the vessel was apprehended in Russian waters, in accordance with Russian law. [难点] 本题要求考生给出一个最恰当的题目,考生需要掌握主要的意思:俄罗斯的边防巡逻艇误杀了一名日本的渔民并扣押了其他三名渔民,由此引发了日俄两国的外交争端。因此可以发现:选项a(日本渔民的死亡)、c(日俄两国争夺日本称为“北方领土”、俄方称为“千岛群岛”的土地)和d(日本政府向俄方提出交涉)都不能全面概括文章的主要意思。所以,答案b才是最佳选项。
单选题 Which of the following statements is true according to the news report?
  • a. Four Japanese were taken into custody by the Russian government.
  • b. The Russian foreign minister summoned Japanese deputy ambassador.
  • c. The Japanese call the chain islands Northern Territories and didn't recognize Russia owned them.
  • d. The incident happened on one of the chain islands.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 本题考查的是文章的细节。只要考生注意到了文章的具体信息,应该不会做错。选项a说四名渔民被俄方所扣押,显然文章中提到的是有一名渔民身亡,其余三名被扣押。选项b说俄方政府召见日本政府,事实上正好相反。选项d说此次事件发生在这些群岛中的一个岛上,也是错误的,文章提到的是发生在群岛附近的海域内。
单选题 What can be inferred from the passage?
  • a. The islands belonged to Russia before World War Ⅱ.
  • b. The chain islands are under Japanese government's control now.
  • c. The other three Japanese fishermen were set free.
  • d. The Japanese government and its people were enraged by the action of Russia government.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 此题是推断题,让考生由文中提供的信息推出相应正确的答案。选项a说这些群岛在二战前原本隶属于俄罗斯,而事实是二战后俄罗斯从日本手中夺过群岛的主权。知道了这个事实,也就不难推出,现在这些群岛仍然在俄方政府的管辖之下,选项b也就是错误的信息。选项c提到其他三名渔民获得释放,但文章很明显提到这三人仍被俄方扣押。由此可见,选项d是正确的,日本政府和人民都对俄方政府的做法感到愤怒。
单选题 Which of the following statements is wrong according to the passage?
  • a. The Japanese foreign minister thought the killing of the fisherman was an outrageous act.
  • b. The acting head of the Russian Embassy Mikhail Galuzin said the vessel was arrested according to the Russian law.
  • c. The Russian government apologized to its Japanese counterpart.
  • d. The vessel was suspected of illegally fishing for lucrative crab by Russian patrol.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 此题同样是道推断题。根据文章提供的信息,选项a、b、d都是正确的,只有c项(俄罗斯政府正式向日本政府及人民道歉)是错误的。双方政府正在交涉当中,尤其日方表现出强硬态度,希望俄方能尽快解决问题,给日本一个说法。
单选题 Which of the statements best summarizes the main idea of the passage?
  • a. The death of Japanese fisherman caused tension between Japan and Russia.
  • b. The dispute over the chain islands initiated the incident.
  • c. Japanese foreign minister summoned Russian's deputy ambassador to handle the dispute.
  • d. The Russian patrol captured the Japanese vessel and took three fishermen into custody.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 此题考查考生对文章的总体把握。选项b、c、d都是正确的信息,但都不能很好地总结全文的意思,只有选项a是符合要求的。