阅读理解

The Chinese of 3,500 years ago believed that the earth was a chariot, and the sky like a curved canopy stretched above it. The canopy was nine layers thick, and it sloped slightly to the northwest, as a cataclysm had broken one of its supporting columns. This gentle slope explained the movement of the stars from east to west.

According to these ancient Chinese beliefs, the sun spent the night on earth and ascended to the sky each morning from the luminous valley of the east by climbing the branches of an immensely tall sacred tree. To the Chinese people, the sun was the incarnation of goodness, beauty, and truth. In popular imagination, the sun was represented as a cock that little by little assumed human form. His battles with the dragons, which personified evil in their beliefs, accounted for the momentary disappearances of the sun that men now call eclipses. Many of the Chinese people worshiped the sun, but in the vast and complicated organization of the Chinese gods, the sun was of only secondary importance.

Along with these unsophisticated beliefs about the sun, the Chinese evolved a science of astronomy based upon observation—though essentially religious—which enabled them to predict eclipses of the sun and the movements of the stars. Such predictions were based on calculations made by using a gnomon—an object whose shadow could be used as a measure, as with a sundial or simpler shadow pointers. Moreover, with the naked eye, the Chinese observed sunspot, a phenomenon not then known to their contemporaries.

单选题 Ancient Chinese astronomy could be accurately described as _____.
【正确答案】 C
【答案解析】由最后一段可知, 当时的中国人发展了基于观察的天文学, 虽然本质上是为宗教服务, 但是使他们能预测日蚀及星辰的运动。 后面还说到了中国古代天文学的许多成果, 它们在当时是领先的, 因此选C。
单选题 Implied but not stated: _____.
【正确答案】 C
【答案解析】由最后一段可知, 当时中国人的天文学实质上是为宗教服务的, 由此可见二者关系密切。
单选题 The movement of the stars was explained by the_____.
【正确答案】 B
【答案解析】根据第一段中“This gentle slope explained the movement of the stars from east to west.”可知B项正确。
单选题 The Chinese calculated the movements of the stars with _____.
【正确答案】 C
【答案解析】最后一段中提到“Such predictions were based on calculations made by using a gnomon”, 因此C项正确。