单选题
Which of the following is true?
a. A lot of businesses including General Motors and Park Hyatt are investing in China.
b. China is exporting commodities overseas.
c. A small policy shift in China could make global finance chaotic.
d. All of the above.
【正确答案】
D
【答案解析】[听力原文]
Lots of countries, lots of businesses are plunging money into China. General Motors has this factory in Shanghai. The Park Hyatt is building this project in Beijing. It's a process repeated thousands of times. And of course, China is also busy selling things overseas. So where does all this lead? Well, China has now built up foreign reserves of one trillion dollars. That's a thousand billion, most of it in US currency, where even a small policy shift could throw global finance into chaos.
[难点] 本题为细节题。根据“General Motors has this factory in Shanghai. The Park Hyatt is building this project in Beijing.”这句话不难得出选项a是正确的;根据“China is also busy selling things overseas”可以得知选项b为正确的,根据“even a small policy shift could throw global finance into chaos。”得出选项c为正确的。本题涉及文中的很多细节,需要借助笔记内容帮助答题。
单选题
Which of the following statements is closest in the meaning that expressed in the passage?
a. China's currency is totally free now.
b. China's currency has been pegged firmly to the US dollars for decades.
c. The People's Bank of China announced appreciation of China's currency under Bush Administration's pressure.
d. The appreciation of China's currency has brought benefits to China.
【正确答案】
B
【答案解析】[听力原文]
After a decade of being rigidly pegged to the US dollar, China's currency is finally free. Well, sort of. The People's Bank of China announced a new value, 8.11 to the dollar, strengthening the Yuan by about two percent, something the Bush Administration has been pushing for and a move economists have been saying China needed to make for its own good.
[难点] 本题为细节题。虽然有些句子听起来跟原文差不多,但是个别小细节上还是有出入,只要能抓住“sort of”、“China needed to make for its own good.”就可以排除其他选项,得出正确答案。在解答本题时只有弄清每一个细节,才能做对这道题。
单选题
What's true about Toyota according to the passage?
a. Toyota has won worldwide praise for its low maintenance and high mileage vehicles.
b. Toyota is going to build an eighth assembly plan in South America.
c. Toyota's expansion will not cause political pressure.
d. According to an American politician from Washington, Toyota benefit from state-run pension systems, which is unfair.
【正确答案】
A
【答案解析】[听力原文]
Drivers worldwide have praised Toyota for making what they consider low maintenance; high mileage vehicles. That formula is working in North America where the automaker is now thinking of building an eighth assembly plant, a move that could help ward off political pressure. But there has been growing criticism in the US over Toyota's rising imports. One American politician from the heart of the American auto industry in Detroit says the Japanese carmaker benefits unfairly from state-run pension systems and a government that dabbles in the currency markets.
[难点] 本题为细节题。根据第一句话“Drivers worldwide have praised Toyota for making what they consider low maintenance, high mileage vehicles.”便可以得出选项a为正确选项。原文中个别句子较长,只要能准确理解涉及到的句子,不难做对这道题。
单选题
According to the government's estimation, how many university graduates will find jobs this year?
a. 1 million.
b. 2 million.
c. 3 million.
d. 4 million.
【正确答案】
D
【答案解析】[听力原文]
Now China's sizzling economy is growing at its fastest rate in a decade. This year 5 million young people will graduate from the country's universities, with the potential to boost China's economy still further. But the government estimates that I million of them won't find jobs because the education system isn't supplying the need of an economy still based on manufacturing. Our Beijing correspondent Lindsey Hilsum went along to a graduate job fair.
[难点] 本题属于数字题。首先要听出两个数据——5 million和1 million,并确定5 million是今年的大学毕业生人数,而1 million是政府估计会找不到工作的毕业生人数,最后做一个简单的减法运算即可得出找到工作的毕业生是4 million。
单选题
Which description about Hilary Clinton is not true according to the passage?
a. The former First Lady.
b. The front runner of the republic nomination.
c. The front runner of the democratic nomination.
d. New York senator.
【正确答案】
B
【答案解析】[听力原文]
Taking her first step towards running for the White House next year, Hilary Clinton was confident to victory. "I am in to win." she wrote on her website. The former First Lady and New York senator today set up an exploratory committee, allowing her to raise money and hire staff for a full presidential bid. But while she is the front runner for the democratic nomination, she faces strong competition, as Keme Nzerem reports from Washington.
[难点] 本题难度不大,但是要注意题干要求的是不正确的说法。从“The former First Lady and New York senator today set up an exploratory committee.”这一句就可以确定选项a和 d是正确的说法。而根据“But while she is the front runner for the democratic nomination.”则可以确定选项c为正确的说法。本题如果有相关的背景知识,甚至不用听材料就可以得出答案。