阅读理解

Passage 4

Every year thousands of people are arrested and taken to court for shoplifting. In Britain alone, about HK $ 3 000 000's worth of goods are stolen from shops every week. This amounts to something like HK$150 million a year, and represents about 4 percent of the shop's total stock. As a result of this “shrinkage” as the shops call it, the honest public has to pay higher prices.

Shoplifters can be divided into three main categories: the professionals, the deliberate amateur, and the people who just can't help themselves. The professionals do not pose much of a problem for the store detectives, who, assisted by closed circuit television, two-way mirrors and various other technological devices, can usually cope with them. The professionals tend to go for high value goods in parts of the shops where security measures are tightest. And, in any case, they account for only a small percentage of the total losses due to shoplifting.

The same applies to the deliberate amateur who is, so to speak, a professional in training. Most of them get caught sooner or later, and they are dealt with severely by the courts.

The real problem is the person who gives way to a sudden temptation and is in all other respects an honest and law-biding citizen. Contrary to what one would expect, this kind of shoplifter is rarely poor. He does not steal because he needs the goods and cannot afford to pay for them. He steals because he simply cannot stop himself. And there are countless others who, because of age, sickness or plain absent-mindedness, simply forget to pay for what they take from the shops. When caught, all are liable to prosecution and the decision whether to send for the police or not is in the hands of the store manager.

In order to prevent the quite incredible growth in shop-lifting offences, some stores, in fact, are doing their best to separate the thieves from the confused by prohibiting customers from taking bags into the store. 

However, what is most worrying about the whole problem is, perhaps, that it is yet another instance of the innocent majority being penalized and inconvenienced because of the actions of a small minority. It is the aircraft hijack situation in another form. Because of the possibility of one passenger in a million boarding an aircraft with a weapon, the other 999 999 passengers must subject themselves to searches and delays. Unless the situation in the shops improves, in ten years' time we may all have to subject ourselves to a body-search every time we go into a store to buy a tin of beans!

单选题

Why does the honest public have to pay higher prices when they go to the shops?

【正确答案】 D
【答案解析】

根据原文第一段最后一句“As a result of this ‘shrinkage' as the shops call it, the honest public has to pay higher prices.”可知,正是因为盗窃案太多造成的“缩减”让许多诚实的顾客支付更多的钱。因此,选项A中的market value与此处不符,故不选。选项B和C并未在文章中出现。选项D表述正确,故答案选D。

单选题

The third group of people steal things because they ________.

【正确答案】 C
【答案解析】

根据原文第四段第一句 “The real problem is the person who gives way to a sudden temptation and is in all other respects an honest and law-biding citizen.”可知,第三类小偷的问题在于他们禁不住诱惑。故答案选C。

单选题

According to the passage, law-abiding citizens ________.

【正确答案】 B
【答案解析】

原文第四段第二句到最后一句明确表示,这种窃贼并非因为贫困而盗窃,有时候可能是因为忘记付款而被当成窃贼。这些人被抓住以后都会面临起诉。由此可知,选项A、C和D都是错误的。故答案选B。

单选题

Which of the following statements is NOT true about the main types of shop-lifting?

【正确答案】 A
【答案解析】

本题要选择表述错误的选项。根据原文第二段最后一句“And, in any case, they account for only a small percentage of the total losses due to shoplifting.”可知职业小偷的比重只占店内盗窃很小一部分,因此选项A表述不正确,故答案选A。

单选题

The aircraft hijack situation is used in order to show that ________.

【正确答案】 C
【答案解析】

最后一段讲述了商店为了防止窃贼规定了一系列不方便诚实市民的要求,就像劫机事件的处理方式一样。故本题答案为C。