单选题 If sustainable competitive advantage depends on workforce skills, American firms have a problem. Human resource management is not traditionally seen as central to the competitive survival of the firm in the United States. Skill acquistion is considered an individual responsibility. Labour is simply another factor of production to be rented at the lowest possible cost much as one buys raw materials or equipment.
The lack of importance attached to human resource management can be seen in the corporate hierarchy. In an American firm the chief financial officer is almost always second in command. The post of head of human-resource management is usually a specialized job, off at the edge of the corporate hierarchy. The executive who holds it is never consulted on major strategic decisions and has no chance to move up to Chief Executive Officer (CEO). By way of contrast, in Japan the head of human-resource management is central, usually the second most important, after the CEO, in the firm's hierarchy.
While American firms often talk about the vast amounts spent on training their work forces, in fact they invest less in the skills of their employees than do either Japanese or German firms. The money they do invest is also much more narrowly focused on the basic background skills that make it possible to absorb new technologies.
As a result, problems emerge when new breakthrough technologies arrive. If American workers, for example, take much longer to learn how to operate new flexible manufacturing stations than workers in Germany (as they do), the effective cost of those stations is lower in Germany than it is in the United States. More time is required before equipment is up and running at capacity, and the need for extensive retraining generates costs and creates bottlenecks that limit the speed with which new equipment can be employed. The result is a slower pace of technological change. And in the end the skills of the bottom half of the population affect the wages of the top half. If the bottom half can't effectively staff the processes that have to be operated, the management and professional jobs that go with these processes will disappear.
If sustainable competitive advantage depends on workforce skills, American firms have a problem. Human resource management is not traditionally seen as central to the competitive survival of the firm in the United States. Skill acquistion is considered an individual responsibility. Labour is simply another factor of production to be rented at the lowest possible cost much as one buys raw materials or equipment.
The lack of importance attached to human resource management can be seen in the corporate hierarchy. In an American firm the chief financial officer is almost always second in command. The post of head of human-resource management is usually a specialized job, off at the edge of the corporate hierarchy. The executive who holds it is never consulted on major strategic decisions and has no chance to move up to Chief Executive Officer (CEO). By way of contrast, in Japan the head of human-resource management is central, usually the second most important, after the CEO, in the firm's hierarchy.
While American firms often talk about the vast amounts spent on training their work forces, in fact they invest less in the skills of their employees than do either Japanese or German firms. The money they do invest is also much more narrowly focused on the basic background skills that make it possible to absorb new technologies.
As a result, problems emerge when new breakthrough technologies arrive. If American workers, for example, take much longer to learn how to operate new flexible manufacturing stations than workers in Germany (as they do), the effective cost of those stations is lower in Germany than it is in the United States. More time is required before equipment is up and running at capacity, and the need for extensive retraining generates costs and creates bottlenecks that limit the speed with which new equipment can be employed. The result is a slower pace of technological change. And in the end the skills of the bottom half of the population affect the wages of the top half. If the bottom half can't effectively staff the processes that have to be operated, the management and professional jobs that go with these processes will disappear.

单选题 Which of the following can best describe the management of human resources in American companies?
A. Human-resource management is not considered principal to the survival of American companies.
B. Human-resource management is next to financial management.
C. Gaining of skills is seen as the firms responsibility.
D. Human-resource manager only hired skilled workers.
【正确答案】 A
【答案解析】细节题。文章第一段第二句指出人力资源管理没有成为企业生存的核心,所以[A]“人力资源管理被认为对美国公司的生存不重要”符合文意。[D]“人力资源管理仅次于财务管理”未在原文中提及,相关的论述在第二段:人力资源管理是专业工作,财务主管是二级主管;文章第一段第三句指出美国公司认为培训工人是工人自己的事,不是公司的事,所以[C]不正确;[D]在文中没有提及。因此这三项都不正确。
单选题 What's the position of the head of human resources management in American companies?
A. He is one of the most influential executives in the firm.
B. His post is likely to rise when new technologies are introduced.
C. He is directly under the chief executive.
D. He has no right in marking important decisions in the firm.
【正确答案】 D
【答案解析】推理题。文章第一段第二句提到“美同人力资源管理传统亡不被看作是公司在竞争性生存中的核心”,人力资源管理没受到应有的重视,同时第二段第三、四句也指出“人力资源管理部门经理只是个专业工作,在公司权力等级中此职位远离中心位置,并且该部门经理也很少参与主要的决策咨询,也没有机会升迁至CEO的位置”。由此可以推出该部门经理在公司中的地位是微乎其微的,故答案为[D]“他没有权利制定公司的重要决策”。[A]“他是公司里最有影响力的经理之一”,[B]“严他的职位可能在引进新技术时得到提升”和[C]“他直接位于总经理的职位之下”都与文章的内容不符。
单选题 Most American firms put their money mainly in
A. the establishment of new branches in foreign countries.
B. the training of basic skills of their workforces.
C. the research and development of new products.
D. the financial and administrative fields.
【正确答案】 B
【答案解析】细节题。文章第三段中提到“美国公司经常谈论其用于训练员工的大量资金…他们确实投资的钱较为局限地集中在使吸收新技术成为可能的基础背景技能上”,从而可知大多数美国公司的资金主要用于其员工的基础技能培训上,所以[B]项正确。[A]“外国新分支的成立”,[C]“新产品的研发”和[D]“财务和行政领域”都与文意不符。
单选题 According to the text, the decisive factor in maintaining a firm's competitive advantage is
A. the introduction of new technologies.
B. the improvement of workers' basic skills.
C. the composition of professional and managerial employees.
D. the attachment of importance to the bottom half of the employees.
【正确答案】 B
【答案解析】细节题。文章第一段即指出可持续的竞争优势取决于劳动力的技能,此外文章第三、四段也说明了提高工人基础技能的重要性和必要性,所以[B]“工人基础技能的改进”为正确答案。[A]“新科技的使用”,[C]“专业和管理人员的构成”和[D]“重视底层雇员”均为文中某些细节所提到的,但不是影响可持续竞争优势的因素。
单选题 What's the main idea of the text?
A. American firms are putting less emphasis on human-resource management.
B. Extensive retraining is vital to effective human-resource management.
C. The head of human-resource management shouldn't be in the central position in a firm's hierarchy.
D. The human-resource management strategies of American firms will affect their competitive capacity.
【正确答案】 D
【答案解析】主旨题。根据文章段与段之间的联系,同时把握全文的关键词humanresource management.人力资源管理”和problem“问题”,可推断全文的主旨为:美国人力资源管理方面存在的问题影响其竞争优势,所以[D]项正确。[A]“美国公司较不重视人力资源管理”和[B]“广泛的再培训对有效的人力资源管理来说是重要的”都为文中的细节,[C]“人力资源管理经理不应该位于公司层的中心位置”与作者所持的“应重视人力资源管理”的观点相悖。因此这三项都与文意不符。