单选题 The bird flu virus is mutating and becoming more dangerous to mammals, according to researchers. The discovery reinforces fears that a human pandemic of the disease could yet occur. Avian flu hit the headlines in 1997 when a strain called H5N1 jumped from chickens to people, killing 6 people in Hong Kong. Within 3 days, the country's entire chicken population was slaughtered and the outbreak was controlled. Since then new strains of virus have emerged, killing a further 14 people. As yet, no strain has been able to jump routinely from person to person. But if a more virulent strain evolves, the fear is that it could trigger widespread outbreaks, potentially affecting millions of people. Now, genetic and animal studies show that the virus is becoming more menacing to mammals. Immediate action is needed to stem the virus's transmission, says Hualan Chen from Harbin Veterinary Research Institute, China, who was involved in the research. Chen and colleagues studied 21 H5N1 flu virus samples taken from apparently healthy ducks, which act as a natural reservoir for the disease, in southern China between 1999 and 2002. The researchers inoculated groups of chickens, mice and ducks with virus samples taken from different years and waited to see which animals became ill. Their results are presented this week in the Proceedings of the National Academy of Sciences. As expected, ducks were immune to the virus's effects and the chickens fell sick. However, the mice also became ill, losing weight and the use of their limbs. Crucially, the severity of their illness was linked with the year from which the virus sample was taken. Viruses isolated in 2001 and 2002 made the animals more ill than those isolated earlier on. The findings hint that some time around 2001, the virus became adept at infecting mammals. Genetic analysis of the same samples reveals that the virus's DNA changed over that time, suggesting that accumulated mutations may have contributed to the increased virulence. Researchers are concerned that a virus that has acquired the ability to infect mice could also infect humans. "The disease could resurge at any time, " warns virologist Marion Koopmans from the National Institute of Public Health and the Environment in Bilthoven, the Netherlands. The findings highlight the need for improved surveillance to ensure that any future outbreaks are curtailed, she says. Although domestic poultry are easily culled, wild animals are more difficult to contain. "It is impossible to eradicate the natural reservoir, " says Koopmans, "so we need to learn to live with it. " Birds may not be the only villains in this story, however. Chen believes that pigs may also play a part. In Asia, chickens and pigs are often kept in close proximity, so the virus may have shuffled back and forth between the 2 species, picking up mutations and becoming better at infecting mammalian hosts. Humans may then have caught the disease from swine.
单选题 This passage is mainly concerned with______.
【正确答案】 A
【答案解析】解析:原文的大意是禽流感有在哺乳动物中传播的危险。最后一段提出这种病毒可能突变,变得更容易感染哺乳类宿主,而人类也就可能感染禽流感。
单选题 The fact that the H5N1 virus was isolated from apparently healthy ducks suggests that______.
【正确答案】 C
【答案解析】解析:根据第二段,健康鸭子身上分离出来的H5N1病毒可以使小白鼠和鸡生病,而鸭则对这种病毒具有免疫力。因此可以推断,鸭有可能是H5N1病毒的天然宿主。
单选题 We can infer from Paragraph 3 that______.
【正确答案】 C
【答案解析】解析:研究人员发现2001年和2002年分离出来的病毒比前几年分离出来的病毒致病性更高,因此可以推断,病毒发生了累积性变异。
单选题 The findings show that the accumulated mutations______.
【正确答案】 B
【答案解析】解析:根据第四段,累积的病毒变异可能是引起病毒毒性增加的祸首。
单选题 Koopman is convinced that human beings must learn to live with bird flu because______.
【正确答案】 D
【答案解析】解析:根据第五段,Koopman认为,感染了禽流感的家禽容易清除,但野生动物则难以控制。既然人类不可能将天然病毒宿主斩草除根,就得学会与之共存。