单选题
单选题 Which is the most appropriate title for the passage?
  • a. The Development of Library in the UK
  • b. More Books and Fewer Computers in the Library
  • c. More Computers and Fewer Books in the Library
  • d. The Government's Growing Investment in the Library
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 26-30 Now, should a library be a quiet place to read a book or a lively centre where you can hang out and drink coffee? And can it be both? Author Tracy Chevalier who is also chairman of the Society of Authors, told MoFo News she is worried library is sacrificing books in favor of internet access and other facilities. Lena Techaty has mom. Where I live? I have just a very small public library and, urn, I've noticed over the years that there are fewer and fewer shelves and more and more computers that's just slowly taking over and there are fewer and fewer places to sit in and look at any books and there are fewer books. Is she right? Are books disappearing from our library shelves? Lena's figures show that in the UK last year, while people visiting libraries increased, the number of books in libraries actually fell by 3%. And the amount spent on books and other reading material also dropped, com- pared that to near 20% rise in the money spent on online resource. [难点] 本题考查的是考生是否领会了本文的真正意图。a项(英国图书馆的发展)和d项(政府不断增加对图书馆的投入)在文中也都提到了,不过纵观全文我们可以看出,作者对英国图书馆出现的这种“新发展”并不欣赏,而且政府对图书馆的投资虽然日益增多,但这些资金却没有用在购置新图书上,而这也正是作者所担忧的问题。图书馆的书籍越来越少,电子设备、咖啡厅等休闲设施越来越多。作者担心图书馆已不再是静下心来看书的好地方了。所以b项(图书馆里书籍越来越多,计算机越来越少)是不正确的,而c项(图书馆里计算机越来越多,书籍越来越少)是正确答案。
单选题 Which of the following statements is true of libraries in the UK?
  • a. The library is sacrificing books in favor of internet access and other facilities.
  • b. More and more people go to the library reading a book.
  • c. There are more and more computers in the library to facilitate the book index for the readers.
  • d. The number of the booking in the library has increased.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 本题考查的是考生对细节的理解。b项(越来越多的人去图书馆看书)是不正确的,因为文中明确提到虽然每年来图书馆的人数上升了,但是图书的数量却下降了 3%。因此,推断出人们去图书馆可能是为了上网、喝咖啡等。正是因为这样,d项(图书馆借出的书籍数目上升)也是错误的。c项(图书馆不断增多的电脑是为了方便读者检索书目的)比较易于混淆,图书馆的电脑设备是增加了,不过从作者的口吻来看,这并不是为了便利读者检索,而是为了方便大家来图书馆上网休闲,所以这个选项也不正确。而a项(图书馆借阅书籍的功能现正面临被网吧和其他休闲设施所取代的危机)是正确答案。
单选题 What is the author's attitude towards this change of the library?
  • a. Optimistic.
  • b. Pessimistic.
  • c. Indifference.
  • d. Indignant.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 本题询问的是作者对英国图书馆出现的这、新变化的态度。从全文的陈述中我们不难推测出,作者是极其痛心,并十分担忧这一情况的,她甚至用了sacrifice(牺牲)这样的词眼,足见作者的态度是有些悲观的。选项a(乐观的)和c(无所谓的)明显不对。选项d(愤怒的)有可能混淆考生,但是统观全文,作者只是流露出可惜担忧之情,并未表现得十分愤怒。所以,选项b(悲观的)最符合题意。
单选题 Which of the following statements is not right according to this passage?
  • a. The library is not just a place for quiet reading as before.
  • b. More and more people go to the library, but fewer and fewer of them are for borrowing a book.
  • c. Last year, the UK government spent 20% more money on the online resource than on books and other reading materials.
  • d. Last year, the UK government increased its investment on the online resource in the library by 20%.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 本题也属于事实细节题。考生对a项(图书馆已经不像从前那样只是安静看书的地方了)和b项(越来越多的人去图书馆,但是来借书的人却越来越少了)比较容易做出判断,但是c项(去年,英国政府对图书馆网络资源的投入比上一年在这方面的投资增加了20%)和d项(去年,英国政府对图书馆网络资源的投入比同期对书籍和其他阅读材料的投入多出了20%)这两个选项却很容易混淆。根据文中最后一句话——政府在书籍和其他阅读资料上的投资有所下降,而与之相反,在网络资源上的投资却提升了近20%,这上涨的20%指的是相对于去年投在网络资源上的钱,而并不是与图书等其他阅读资料相比的。故d项正确。
单选题 Which of the following statements can be inferred from the passage?
  • a. The library should develop towards the multi-operations trend.
  • b. The government will decrease its capital input in the library.
  • c. The library should resume its role as a place for quiet reading.
  • d. There are more and more entertainment facilities, such as cinemas in the library.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 本题属于推理判断题。a项(图书馆应朝着多种经营方式的方向发展)明显有违作者本意。b项(政府将缩减对图书馆的经费投入)文中根本没有提及。至于d项(图书馆里的娱乐设施越来越多,如电影院等),文中只是提到了有越来越多的电脑,还出现了咖啡馆,可是并没有提有电影院。纵观全文,不难看出作者对图书馆出现的这种新变化是不赞同的,她希望图书馆能恢复到以前的样子,成为人们阅读书籍的净土。故选择c项(图书馆还应该是让人们能安心读书的地方)。