单选题 {{B}}Passage Five{{/B}}
Complaining about faulty goods or bad service is never easy. Most people dislike making a fuss. But if something you have bought is faulty or does not do what was claimed for it, you are not asking for a favour to get it put right. It is the shopkeeper's responsibility to take the complaint seriously and to replace or repair a faulty article or put right poor service, because he is the person with whom you have entered into an agreement. The manufacturer may have a part to play but that comes later.
Complaints should be made to a responsible person. Go back to the shop where you bought the goods, taking with you any receipt you may have. Ask to see the owner in a large store. In a small store the assistant may also be the owner so you can complain directly. In a chain store ask to see the manager. If you telephone, ask the name of the person who handles your enquiry, otherwise you may never find out who dealt with the complaint later.
Even the bravest person finds it difficult to stand up in a group of people to complain, so if you do not want to do it in person, write a letter. Stick to the facts and keep a copy of what you write. At this stage you should give any receipt numbers, but you should not need to give receipts or other papers to prove you bought the article. If you are not satisfied with the answer you get, or if you do not get a reply, write to the managing director of the firm, shop, or organization. Be sure to keep copies of your own letters and any you receive.
If your complaint is a just one, the shopkeeper may offer to replace or repair the faulty article. You may find this an attractive solution. In certain cases you may have the right to refuse the goods and ask for your money back, but this is only where you have hardly used the goods and have acted at once. Even when you cannot refuse the goods you may be able to get some money back as well. And if you have suffered some special loss, if for example a new washing machine tears your clothes, you might receive money to replace them. If the shopkeeper offers you a credit note to be used to buy goods in the same shops but you would rather have money say so. If you accept a credit note remember that later you will not be able to ask for your money. If the shopkeeper refuses to give you money, ask for advice from your Citizens' Advice Bureau before you accept a credit note. In some cases the shopkeeper does not have to give you your money back -- if, for example, he changes an article simply because you don't like it or it does not fit. He does not have to take back the goods in these circumstances.
问答题
Why may the shopper make a complaint?
【正确答案】
【答案解析】Because the goods the shopper bought is faulty or not as good as promised or the services the shopper was given is bad 该题答案的依据是第一段的前三个句子,其大意是“申诉货物有问题或质量差从来就不是件容易的事。大多数人不想小题大作。但是如果你买的东西有问题或不像所宣传的那样好,使你所买的商品能够得到修理或更换的做法并不是要求一种恩赐或帮助”。
问答题
When complaining in person, whom should you ask to see?
【正确答案】
【答案解析】You should ask to see the responsible person, such as the owner in a large store 依据第二段的主题句可写出答案。其大意是“应当向负责人进行申诉,例如大商店的店主,连锁店的经理等”。
问答题
If you write a letter to complain, what should you pay attention to?
【正确答案】
【答案解析】You should keep to the facts and keep the original receipts and copies of your own letters 文中第三段,作者用祈使句或叮嘱的语气告诉我们写信申诉时应当注意的问题。这一段中作者分别提到“坚持事实并保留一份你写的信”,“不要把收据或其他票据给他们以证明你买了那件商品”。
问答题
When can you claim extra money?
【正确答案】
【答案解析】When you have suffered some special loses which Was caused by the goods you bought 注意题目中用extra money即“额外的钱”,它是指赔偿金。文章第五段中提到“如果你遭受了特别的损失,例如,如果新的洗衣机搅坏了你的衣服,你可能会得到额外赔偿”。这是答此题的依据。