单选题 The fundamental dilemma of computer-based instruction and other IT-based educational technologies is that their cost effectiveness compared to other forms of instruction—for example, smaller class sizes, self-paced learning, peer teaching, small group learning, innovative curricula, and in-class tutors—has never been proven. So why are we, as a nation, so fascinated with computers in childhood? This one-size-fits-all fix for elementary schools does seem to meet a lot of adult needs. It makes politicians and school administrators appear decisive and progressive. It tempts overworked parents and teachers with a convenient electronic baby-sitter. And it is irresistible to high-tech companies that hope to boost sales in the educational market.
But a machine-centered approach does not meet the developmental needs of grade-school children. Nor will it prepare them to develop the human imagination, courage, and will power they will as adults need to tackle the huge social and environmental problems looming before us. Young children are not emotionally, socially, morally, or intellectually prepared to adapt themselves to the constraining logical abstractions that computers require. This inactive approach to learning is also unhealthy for their developing senses and growing bodies.
What"s good for business is not necessarily good for children. We cannot afford educational policies that will expand the market for Microsoft, Compaq, IBM, Apple, and other companies at children"s expense. Nor can we afford the fantasy that pushing young children to operate the very latest technological gadgets will somehow save them from economic and cultural uncertainties in the future. Nothing can do that—certainly not soon-to-be outdated skills in operating machines.
In the long term, what will serve them far better is a firm commitment from parents, educators, policy-makers, and communities to the remarkably low-tech imperatives of childhood. Those include good nutrition, safe housing, and high-quality health care for every child—especially the one in five now growing up in poverty. They also include consistent love and nurturing for every child; active, imaginative play; a close relationship to the rest of the living world; the arts; and lastly time—plenty of time for children to be children. A new respect for childhood itself, in other words, is the gift that will best prepare our children for the future"s unknowns. Empowered by this gift, our children can grow into strong and creative human beings, facing tomorrow"s uncertainties with competence and courage.
School reform is a social challenge, not a technological problem. The Education Department"s own 1999 study, "Hope in Urban Education," offers powerful proof. It tells the story of nine troubled schools in high-poverty areas, all places resigned to low expectations, low achievement, and high conflict. But all transformed themselves into high-achieving, cohesive communities. In the process, everyone involved—principals, teachers, other staff members, parents, and students—developed high expectations of themselves, and of each other. The strategies that worked in these schools, the study emphasizes, were persistence, creativity in devising new ways of collaborating, maximizing the attention focused on each child, and a shared commitment to meeting the full range of children"s needs.
Perhaps what we"re looking for is not a technology, not a product to be bought and sold at all. Perhaps the gold is something to be dug and refined within ourselves.
单选题 In the passage the author is most critical of ______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 这实际上是本文的主旨。文章第一句就指出,使用计算机和其他IT教学手段的一个基本出发点是:它们比其他教学手段(例如采用小班上课,自己控制学习速度,同学间相互学习,分小组学习,采用新的教学方案以及班上安排辅导老师等)能产生更大的成本效益,但是,令人尴尬的是,根本没有证据表明这一点。
需要指出的是,本文主要批评的是在小学(elementary school)中盲目使用计算机教学的情况。认为计算机教育没有满足孩子成长的需要(第二段第一句)。最后一段结论说,我们所需要的也许不是某种技术,不是可以买卖的产品。真正的金子就存在于我们身上,等待我们去挖掘和提炼。
单选题 The author believes the computer-based approach will benefit ______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] A不对。第一段第三句话的意思是:将一个模式用于所有人的这种做法的确满足了成年人的许多需要。这里“adult”并非指受教育的成人,而是指下面三句中提到的“家长”、“教师”、“政客和学校的管理者”、“计算机产销商”。
有关B参阅第1小题题解。
C:第二段第三句的意思是:小孩在情绪、社会、道德和智力上都不成熟,不能适应计算机严格的抽象逻辑要求。可见,这句话与选择项C表达的意思不一样。
单选题 Which of the following statements is most consistent with the author"s idea?
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 第二段指出,以机器(此处根据上下文应主要指计算机)为中心的教学不能满足小学生(grade-school children)发展的需要,也不能培养其想象力、勇气和意志力,等他们长大成人后,这些品质会帮助他们解决我们现在还解决不了的那些巨大社会和环境问题。小孩在情绪、社会、道德和智力上都不成熟,不能适应计算机严格的抽象逻辑要求。而且,这种被动的做法(指孩子与计算机之间缺乏孩子与教师之间那种交流和互动)对孩子感官和身体的发育也有害。
单选题 The 1999 study shows that ______
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 倒数第二段提到具体例证,证明本段第一句说明的道理:改革学校是一个社会问题,不是技术问题。这项研究涉及九所学校,它们曾经被看做是没有希望的学校,学生成绩差,纪律松懈。但是,这些学校最终能转化为成绩优良、富有凝聚力的学校。在改革的过程中,每个人——校长、教师、教辅人员、家长、学生——都参加了进来,他们提高对自己的期望值,相互鼓励。这些学校成功的诀窍是通过改变合作方式,培养学生的毅力和创造力,关注每个学生的成长,集中各个方面的力量满足学生全面发展的需要。
单选题 The author asserts that computer skills are less useful for children because ______
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 第三段指出,对公司好未必对孩子好,我们不能仅制定扩大微软等公司市场的教育政策,而不顾孩子的发展。我们也不能幻想,促使孩子学会操作最新的机器,就能帮助他们应对未来经济和文化的不确定性。什么都帮不了他们——很快就会被淘汰的机器操作技能肯定帮不了他们。最后一段也指出,我们所需要的也许不是某种技术,不是可以买卖的产品。真正的金子就存在于我们身上,等待我们去挖掘和提炼。与上一段结合理解,这里应该指挖掘学生潜在的想象力、毅力等,达到使学生全面发展的目的。