阅读理解 (4)The winds of the earth behave in accordance with one simple pattern: equalize the surface temperatures by carrying heat away from the equator and moving it towards the poles. Because the process is enormous in scale, it involves complex intricacies which account for the unpredictability of weather despite the modern tools available to the forecaster. However, there are two observable features of global atmospheric circulation which are particularly applicable to North America. One is the gentle, yet persistent, sinking current which falls from the upper atmosphere. Such subsidence is the end of the global convection cycle which begins with updrafts of warm air near the equator; the air loses moisture as it rises and begins to migrate towards the poles. At approximately thirty degrees latitude the air begins to sink, creating the hot, dry conditions common in the southwestern U. S. throughout the year, but especially during the summer. The other significant part of the worldwide phenomena is known as the jet stream, a shifting belt of high-speed winds blowing from the west across the width of the continent at high latitudes. The path of these rapid breezes on any given day is a key to predicting the surface conditions. During the summer months, the winds are generally along the Canadian border, although they may alter their course as high as Alaska or as low as Louisiana. The jet stream generally pulls wet air into Washington, Oregon and Canada from the Pacific Ocean. In the lower regions of North America, its effect is almost the opposite; the warm air from the deserts of Mexico and the southwestern U. S. is pulled towards the jet stream causing higher temperatures throughout the area. In the East, however, the cool air from the Gulf of Mexico is drawn up by the jet creating a cooling effect for the South and Midwest. In the winter, the jet moves to lower latitudes resulting in greater rainfall for southwestern states while the cool Canadian air causes winter storms in the northern areas.
单选题 16.What is the main topic of the passage?
【正确答案】 A
【答案解析】文章开头阐述了地球上风运动的特点,并在下文中具体介绍了两种大气环流的形式,下沉气流(the gentle,yet persistent,sinking current)和急流(the jet stream),因此,全文主要讲述大气环流的特点,正确答案为A。
单选题 17.According to the passage, what causes the winds to rise at the tropical latitudes?
【正确答案】 A
【答案解析】题干意为热带地区气流上升的原因,根据文中第五句“with updrafts of warm air nearthe equator”可知是高温使气体蒸发带动气流上升。因此,正确答案为A。
单选题 18.Which of the following is NOT a characteristic of subsiding currents from the upper atmosphere?
【正确答案】 D
【答案解析】文中第四句介绍下沉气流时已点出the gentle,yet persistent,sinking current,gentle即速度慢,persistent即持续性,sinking即下降性,所以A,B,C正确,D项错误。
单选题 19.Where does the jet stream typically run in the summer?
【正确答案】 C
【答案解析】文章中间部分“During the summer months,the winds are generally along the Canadianborder”,加拿大与美国的北部边界相交,所以,急流在夏季主要吹过美国北部边界。下文提到,只要在特殊时候,改变路线时,急流才会吹过Alaska和Louisiana。因此,正确答案为C。
单选题 20.What is the result of the lower elevations for the jet stream in winter?
【正确答案】 C
【答案解析】由文章最后一句“In the winter,the jet moves to lower latitudes resulting in greater rainfallfor southwestern states”可知本题正确答案为C。