单选题 Part 3
Questions 19-25
·Read the following newspaper article and answer questions 19-25.
·For questions 19-25, choose the correct answerA, B, C or D.
·Mark your answers on the Answer Sheet.
A Talent Shortage Hits Green Start-ups

On May 1 applications closed for the first intake of a novel kind of executive-education programme. Set up by a bunch of venture-capital firms and other companies in New England, the three-month course will teach its "fellows" about renewable energy. To qualify for a fellowship, applicants must be successful entrepreneurs from other industries, such as IT or health care, and be zealous about profiting from greenery.
"A lack of talent, especially entrepreneurial talent, was one of the biggest bottlenecks to growth we identified in the clean-tech industry," says Peter Rothstein of Flagship Ventures, a venture-capital firm that is one of the programme's founders. That bottleneck worries investors, who have been pouring cash into everything from solar energy to hybrid electric cars: last year global investment in renewable-energy businesses alone rose by 60%, to $148.4 billion, according to New Energy Finance (NEF), a research firm.
Although the prospect of minting money while helping to save the planet has attracted a stream of executives from other industries to clean-tech start-ups, few of them have much experience of their new field. In a recent global survey of 75 senior executives involved in clean-tech firms conducted by NEF and Heidrick & Struggles, a headhunter, over 90% cited top-level recruitment as a serious concern.
Counting on converts from other industries is risky, because some of the skills needed to run clean-tech companies are very different from those required to, say, launch a website. For one thing, the bosses of renewable-energy start-ups need to understand enough about the science to be able to pluck scientists from obscurity. For another, they need a grasp of project-financing techniques for costly prototype power plants. They also need to be able to deal with capricious regulatory and fiscal regimes. "If you've never done anything in the energy space, it can be intimidating,"says Bill Davis, the boss of Ze-gen, a start-up that generates electricity from waste.
Hence the New England bootcamp's goal of helping 25 aspiring green entrepreneurs a year to make the transition. As well as giving them an overview of the latest scientific research, the course also includes sessions on project finance and government regulations.
Start-ups also face a battle for engineers and scientists. And as small firms take advantage of a growing enthusiasm for greenery in East Asia and the Middle East, they also need more staff with international experience. Tracking down such rare pearls can be a distraction for busy bosses.
Ann Cormack, the head of DI-BP Fuel Crops, a firm based in London that develops crops for biodiesel, reckons talent-spotting takes up about a fifth of her time. She has spent several months hunting for an agronomist, for instance, to no avail.
Like the bosses of many other clean-tech firms, Ms Cormack is using headhunters. They like the clean-tech business because wages, on which their commissions tend to be based, are rising fast. Not so long ago, executives would do meaningful green jobs for menial pay. But in recent years, wages have soared as the industry has grown and attracted big utilities and private-equity firms. Now what matters to the geeks is a different kind of green. "Good people can set their own price tag," says one recruiter, "and they want jam tomorrow, not in five years." It looks like they'll get it.

单选题 Which of the following is a problem mentioned in the passage for senior executives clean-tech firms?
A. Poor payment.
B. Low-level recruitment.
C. Inexperience in clean-tech industry.
D. Risk of converting from other industries.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 文章第三段最后一句提到,“最近对于清洁能源领域的全球75名高级管理人员的调查发现,超过90%的高级管理人员提出将高层次的招聘作为关注重点”,因此,可以推断出当前的人员招聘层次较低。
单选题 The course for the senior executives will include the following sessions EXCEPT ______.
A. international trade
B. government regulations
C. project-financing techniques
D. the latest scientific research on renewable energy
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 本题是细节题。文章第五段最后一句提到,“高级管理人员的课程包括:最新的科技研究、金融工程和政府政策。”因此,此题答案为A。
单选题 The goal of the executive-education programme is to ______.
A. offer an opportunity to the bosses of the clean-tech firms to hunt for qualified employees.
B. make the clean-tech industry more popular among people in other fields.
C. help top executives from other fields to be better prepared for the clean-tech industry.
D. attract more qualified top executives from other fields to the clean-tech industry.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 本题是细节题。文章第四段第一句提到,“从其他工业领域到清洁能源领域的转化很危险,因为清洁能源技术公司所需要的技巧与其他的工业领域非常不同。”文章第五段提到,“高级管理人员的课程目标帮助他们完成这个过渡”,因此,答案为“帮助来自其他领域来的高级管理人员更好的准备清洁技术”。
单选题 According to the passage, which of the following statements is NOT true?
A. It is likely that clean-tech businesses will make large sums of money in the future.
B. 75 top executives got fellowships of the programme this year.
C. The clean-tech industry enjoys an increasing popularity in East Asia and the Middle East.
D. Venture-capital firms have invested a large amount of money into the clean-tech industry.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 本题是细节题。文中提到“清洁能源技术吸引了很多的风险投资”,可以看出答案A、D为正确表述。文章第六段提到,“因为一些小公司利用中东地区和东亚地区民众对绿色能源的热情日益增长,所以他们需要更多具有国际经验的员工去开拓业务。”因此C为正确答案。文章第五段提到,“高级管理人员课程的目标是帮助25个绿色企业完成过渡”,因此,B为不正确答案。
单选题 Ann Cormack is cited as an example to illustrate ______.
A. how busy a boss ofa clean-tech firm is
B. how long it takes to find an agronomist
C. how a boss of a clean-tech firm looks for suitable candidates
D. how difficult it is for a boss ofa clean-tech firm to get a qualified employee
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 本题是推理题。文章第七段提到,“Ann Cormack在寻找人才的事情上花费了她五分之一的时间”,因此,引用Ann Cormack的目的是为说明,“对清洁能源公司的老板而言,得到一个合格的员工是多么的困难。”
单选题 What does the expression "a different kind of green" (Line 5, Last Para.) refer to?
A. Salaries.
B. Commissions.
C. New employees.
D. Renewable energy.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 本题是推理题。文中最后一段的最后几句提到,“在最近几年,工资一直在增加,吸引了大的公益团体和私人股权投资公司”,招聘人员讲“优秀的应聘者可以设定自己的价格标签”,因此,这里的“一种不同绿色”,是指不同的新应聘者。
单选题 What does the last sentence of the passage indicate?
A. It will get easier for the headhunters to find qualified candidates for clean-tech firms.
B. The wages of the executives of clean-tech firms will continue to increase.
C. There will be more qualified top executives joining clean-tech industry.
D. There will be more job vacancies offered by clean-tech firms.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 本题是推理题。文中最后一句提到,“优秀的应聘者可以设定自己的价格标签,他们明天就想要高的收入,而不是5年后”,可以断定,清洁能源技术公司管理者的工资将会继续增加。