单选题
Ethnic Tensions in Belgium

Belgium has given the world Audrey Hepburn, René Magritte (surrealist artist), the saxophone (萨克斯) and deep-fried potato chips that are somehow called French.
But the story behind this flat, twice-Beijing-size country is of a bad marriage between two nationalities living together that cannot stand each other. With no new government, more than a hundred days after a general election, tumors run wild that the country is about to disappear.
"We are two different nations, an artificial state. With nothing in common except a king, chocolate and beer," said Filip Dewinter, the leader of the Flemish Bloc, the extreme-right Flemish party.
Radical Flemish separatists like Mr Dewinter want to divide the country horizontally along ethnic end economic lines: to the north, Flanders—where Dutch (known locally as Flemish) is spoken and money is increasingly made; to the south, French-speaking Wallonia, where today old factories dominate the landscape.
The area of present-day Belgium passed to the French in the 18 th century. Following the defeat of Napoleon in 1815, Belgium was given to the kingdom of the Netherlands, from which it gained independence as a separate kingdom in 1830.
Since then, it has struggled for cohesion (结合). Anyone who has spoken French in a Flemish city quickly gets a sense of the mutual hostility that is part of daily life there.
But there are reasons Belgium is likely to stay together, at least in the short term.
The economies of the two regions are tightly linked, and separation would be a financial nightmare.
But there is also deep resentment in Flanders that its much healthier economy must subsidize (补贴) the south, where unemployment is double that of the north. French speakers in the south, meanwhile, favor the status quo (现状).
Belgium has made it through previous threats of division. Although some political analysts believe this one is different, there is no panic just now.
"We must not worry too much," said Baudouin Bruggeman, a 55-year-old school teacher. "Belgium has survived on compromise since 1930. You have to remember that this is Magritte"s country, the country of surrealism. Anything can happen."
单选题 Who was Magritte?
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 事实细节题。文章第一段第一句中的括号(surrealist artist)给出了答案,可知Magritte是一位超现实主义艺术家。故选D。
单选题 When did Belgium become an independent kingdom?
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 事实细节题。由文章第五段“...Belgium was given to the kingdom of the Netherlands, from which it gained independence as a separate kingdom in 1830.”可知,比利时在1830年从荷兰独立出来,成为主权国家。故选C。
单选题 Which statement about Belgium is NOT true?
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 事实细节题。由第二段第一句“But the story behind this flat, twice-Beijing-size country is of a bad marriage between two nationalities living together that cannot stand each other.”可知,比利时的土地面积有两个北京那么大,主要存在的两个民族之间的关系很紧张,互不相容,所以选项A与C叙述正确。由文章倒数第二段“:Belgium has made it through previous threats of division.”可知,比利时此前也曾有过几次民族关系威胁到国家统一的经历,选项D叙述正确。文章第二段提到“With no new government, more than a hundred days after a general election”,说明大选之后的一百多天没有新政府出现,而不是说比利时没有政府,选项B叙述错误,故选B。
单选题 What does this article mainly talk about?
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 主旨大意题。本文主要介绍了比利时民族关系日益紧张的状况。北部讲荷兰语的弗兰德斯地区是工业区,经济发展快,而南部讲法语的瓦隆尼亚区是老工业区。这两派地区认为彼此问少有共同之处,但是一些人认为不必过于担心国家会因此分裂,因为南北地区的经济是互相联系的,而且比利时自1930年来也一直保持着国家统一。全文都是围绕两个民族间的文化冲突导致的紧张关系展开叙述的,故选D。
单选题 The word "stand" in Paragraph 2 means ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 词义猜测题。stand意思是“忍受”,与beat(忍受)意思相近。定位到文章第二段也可推断出,比利时两个民族之间无法忍受对方。故选C。handle处理;meet遇见;combine结合。