单选题 "In every known human society the male"s needs for achievement can be recognized. In a great number of human societies men"s sureness of their sex role is tied up with their right, or ability, to practice some activity that women are not allowed to practice. Their maleness in fact has to be underwritten by preventing women from entering some field or performing some feat."
This is the conclusion of the anthropologist Margaret Mead about the way in which the roles of men and women in society should be distinguished.
If talk and print are considered it would seem that the formal emancipation of women is far from complete. There is a flow of publications about the continuing domestic bondage of women and about the complicated system of defences which men have thrown up around their hitherto accepted advantages, taking sometimes the obvious form of exclusion from types of occupation and sociable groupings, and sometimes the more subtle form of automatic doubt of the seriousness of women"s pretensions to the level of intellect and resolution that men, it is supposed, bring to the business of running the world.
There are a good many objective pieces of evidence for the erosion of men"s status. In the first place, there is the widespread postwar phenomenon of the woman Prime Minister, in India, Sri Lanka and Israel.
Secondly, there is the very large increase in the number of women who work, especially married women and mothers of children. More diffusely there are the increasingly numerous convergences between male and female behaviour: the approximation to identical styles in dress and coiffure, the sharing of domestic tasks, and the admission of women to all sorts of hitherto exclusively male leisure-time activities.
Everyone carries round with him a fairly definite idea of the primitive or natural conditions of human life. It is acquired more by the study of humorous cartoons than of archaeology, but that does not matter since it is not significant as theory but only as an expression of inwardly felt expectations of people"s sense of what is fundamentally proper in the differentiation between the roles of the two sexes. In this rudimentary natural society men go out to hunt and fish and to fight off the tribe next door while women keep the fire going. Amorous initiative is firmly reserved to the man, who sets about courtship with a club.
单选题 The phrase "men"s sureness of their sex role" in the first paragraph suggests that they ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] sex role表示“性别角色”,即指manly。sureness意思是确实,没有疑问。那么题干中的词组的意思是:男性对他们的性别角色没有疑问。所以本题的正确答案为C,即男性很清楚男子汉的气概应该是什么样的。
单选题 The third paragraph does NOT claim that men ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 在第三段中提到exclusion from types of occupation and sociable groupings可排除A和D,即把女性排除在某些职业之外,禁止女性参加某些俱乐部和团体活动;据此段中的doubt of the seriousness of women"s pretensions to the level of intellect and resolution可以确定C,怀疑女性的工作能力;B项说的是女性的赞扬,与文意相反。因此本题的正确答案为B。
单选题 The third paragraph ______.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 第三段中主要说明对女性的解放还没有达到满意的效果,离完全解放还有很远的距离。在文章第一段中指出了男性把女性排除在某些领域和活动之外。因此,第一段和第三段的所讲的内容是一致的。由此可以确定A,排除B。第二段是对第一段的总结,指出Margaret Mead的结论是“男女的社会角色应该区分开”,但没有提出明显的论点。所以C项也不正确。最后一段讲的仍然是人们对性别的偏见,与第三段的内容不相矛盾,因此D项也不正确。本题的正确答案为A。
单选题 At the end of the last paragraph the author uses humorous exaggeration in order to ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 在最后一段的最后一句中,作者指出男性主动求爱,是男性角色所要求的,但不能用来说明男性比女性强,所以A不对。在最后一段倒数第二句中描写了漫画中的男子的行为,说明了人类生活最原始、最自然的形态。这是对本段第一句话的支持,为了说明人的潜意识里的性别分工概念。与C项相对应,D的说法是错误的。文章最后一段的内容与前几段的表述并不一致,不能说是对前几段内容的进一步说明,B项也不对。所以本题的正确答案为C。
单选题 The usual idea of the cave man in the last paragraph ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 据最后一段第二句“It is acquired more by the study of humorous cartoons than of archaeology”可知A项不对。本段中写到了“In this rudimentary natural society men go out to hunt and fish and to fight off the tribe next door while women keep the fire goin”,对应的是现代社会的男性角色的界定,对应选项B。文中所举的例子是为了帮助作者阐明观点,解释某一方面的问题,并不是拿来当一个不相关的玩笑,所以C明显不符。同时D选项也不是作者要表达其举例的意图。因此本题的正确答案为B。
单选题 The opening quotation from Margaret Mead sums up a relationship between man and woman which the author ______.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 从全文看,作者首先介绍了Margaret Mead的结论,然后作者在第三段中写到,现有的对男性这个概念的界定建立在压制女性的基础上,所以对这个界定持不同意的态度。作者提出了妇女解放的观点,提倡消除对妇女的各种限制。所以A、B两项的内容都与作者的观点相反。作者在最后一段中也指出了现有的性别概念有其根源性,所以C项完全否定也是不对的。因此本题的正确答案为D。