判断题

判断题 Millions of books and an Internet-based campus network are available for the University staff and students.
【正确答案】 A
【答案解析】[听力原文] To support research and scholarship, the University has a library of two million books. A high-speed campus network connects thousands of inter-working computers and servers used by staff and students with each other and with the Internet. [分析] 语义的理解和判断。 原文中提到该大学图书馆有两百万藏书支持科研和学习,而且有校园网供教工和学生使用。由此可判断,题干的说法与原文意思相同,因此是正确的。 [解题关键] 掌握同义词替换是解题的关键。本题题干中be available... 与原文中to support... 和connect... with... 的意思相当。
判断题 Despite the development of international trade and economic globalization, there is still gap between the rich and the poor.
【正确答案】 A
【答案解析】[听力原文] The expansion of trade hasn't fully closed the gap between those of us who live on the cutting edge of the global economy and the billions around the world who live on the knife's edge of survival. [分析] 语义的理解和判断。 关于世界贸易发展和经济全球化对世界各国的影响,原文认为贸易的发展并没有缩短掌控全球贸易权的富国和在生存边缘挣扎的穷国间的距离。由此可知,题干的说法与原文相符,因此是正确的。 [解题关键] 根据常识掌握词语内涵,有助于正确理解原文,并作出正确判断。本题中 who live on the cutting edge of the global economy 指的是富国,而who live on the knife's edge of survival 指的是穷国。
判断题 Artificial sweeteners and synthetic fat substitutes may be healthy, but they will not help you become slim and keep fit.
【正确答案】 B
【答案解析】[听力原文] Avoid artificial sweeteners and synthetic fat substitutes and the foods made with them. They are unhealthy and not conducive to the development of the kind of good eating habits you need to slim down and stay that way. [分析] 特定信息的找寻和判断。 关于artificial sweeteners“人造甜味素”和synthetic fat substitutes“人造脂肪”,文中认为这些东西应既不健康又不利于保持轻盈体态。由此可见,题干的说法与原文不符,因此是不正确的。 [解题关键] 掌握指示代词的指代关系。如本题原文中they即指artificial sweeteners and synthetic fat substitutes。
判断题 I came from a family where social status were considered more than anything else.
【正确答案】 A
【答案解析】[听力原文] I was raised in a conservative, old southern aristocratic setting. Even though my parents didn't push this attitude too much, I was pulled into it. Everything I did from school to soccer games to church was some sort of snobby status game to the adults. At all these functions, I felt looked down on. [分析] 语义的理解和判断。 根据原文可知,讲话者出生在南方一个保守的贵族家庭,他所做的每一件事,从上学踢足球到上教堂都成为成人间身份地位的角逐。由此可推测,该家庭非常注重身份地位,将其放在生活中极其重要的地位。因此题干的说法是正确的。 [解题关键] 能够根据语句含义及上下文关系作出简单的总结归纳。本题原文首先明确说话者的家庭背景,而后具体讲述该背景下的生活方式。由此可作出简单归纳,即他的家庭非常重视身份地位。
判断题 In a hospital, nurses are usually kinder and friendlier towards patients than are the physicians.
【正确答案】 B
【答案解析】[听力原文] The physicians in a hospital form the core of the medical staff. But they could not provide effective medical care to their patients without the help of numerous nurses. For the patients, the nursing staff is particularly important. Nurses are usually in close contact with patients as long as they are in the hospital. [分析] 观点态度的理解和判断。 对于患者的关爱,讲话者认为医生could not provide effective medical care to their patients without the help of numerous nurses 即没有无数护士的帮助,他们就不能给患者提供有效的医疗关爱,随后讲话者进一步表明态度,认为对于患者而言,护士尤为重要,因为住院期间护士与患者接触密切。由此可判断,题干认为在医院,护士通常比医生对患者态度更和蔼、更友好的说法与原文意思不相符,因此是错误的。 [解题关键] 掌握双重否定句式的强调作用。