单选题
The Bush administration is about to propose far-reaching new rules that would give people with disabilities greater access to tens of thousands of courtrooms, swimming pools, golf courses, stadiums, theaters, hotels and retail stores. The proposal would substantially update and rewrite federal standards for enforcement of the Americans With Disabilities Act, a landmark civil rights law passed with strong bipartisan support in 1990. The new rules would set more stringent requirements in many areas and address some issues for the first time, in an effort to meet the needs of an aging population and growing numbers of disabled war veterans. More than seven million businesses and all state and local government agencies would be affected. The proposal includes some exemptions for parts of existing buildings, but any new construction or renovations would have to comply. The new standards would affect everything from the location of light switches to the height of retail service counters, to the use of monkeys as "service animals" for people with disabilities, which would be forbidden'. The White House approved the proposal in May after a five-month review. It is scheduled to be published in the Federal Register on Tuesday, with 60 days for public comment. After considering those comments, the government would issue final rules with the force of law. Already, the proposal is stirring concern. The United States Chamber of Commerce says it would be onerous and costly, while advocates for disabled Americans say it does not go far enough. Since the disability law was signed by the first President Bush, advances in technology have made services more available to people with disabilities. But Justice Department officials said they were still receiving large numbers of complaints. In recent months, the federal government has settled lawsuits securing more seats for disabled fans at Madison Square Garden in New York and at the nation's largest college football stadium, at the University of Michigan. The Justice Department acknowledged that some of the changes would have significant costs. But over all, it said, the value of the public benefits, estimated at $ 54 billion, exceeds the expected costs of $ 23 billion. In an economic analysis of the proposed rules, the Justice Department said the need for an accessible environment was greater than ever because the Iraq war was "creating a new generation of young men and women with disabilities". John L. Wodatch, chief of the disability rights section of the Justice Department, said:"Disability is inherent in the human condition. The vast majority of individuals who are fortunate enough to reach an advanced age will benefit from the proposed requirements. /
单选题What do we learn about the Bush administration's proposal of new rules?
【正确答案】
A
【答案解析】[考点] 事实细节 [解析] 此题考查对原文相关细节的准确理解。四个选项需要逐一判别。根据题干提示,需要审视文章第一段。第一段的结论句提及the new rules would...in an effort to meet the needs of an aging population and...disabled war veterans,文中in an effort to meet the needs of(为了满足 ……的需求)对应A选项中的on behalf of(为了……的利益);an aging population(老龄人口)对应着A选项中的the aging people(老龄化的人);disabled war veterans(残疾老兵)对应着A选项中的disabled former army men(残疾退伍军人)。可以得知A选项与原文吻合,因此正确。 [干扰项分析] B选项是对原文的曲解,原文内容为the proposal...rewrite federal standards for enforcement of the Americans With Disabilities Act,说明该提案会改写《美国残疾人法案》的执行标准,而不是修订法案本身,该选项措辞不妥。C选项内容在原文中修饰的是老布什签署的《美国残疾人法案》,而不是当前小布什的提案。D选项是一个拼凑的选项,在原文中,the first time修饰的是address some issues,stringent requirements的范围是many areas,该选项改变了原文信息的搭配关系,偷梁换柱,张冠李戴,属干扰项。
单选题The current public comments on the proposal are______.
【正确答案】
D
【答案解析】[考点] 事实细节 [解析] 此题考查原文相关细节的准确理解。根据题干中的信息词public comments定位到第三段。在already,...后才是当前(current)的评论。可以看到美国商会认为该提议“费力且代价不菲”(onerous and costly),而倡导者们认为该提议“做得不够充分”(does not go far enough),这两种评价显然是截然相反的,D选项能够概括这些评价。 [干扰项分析] A选项显然与评价的实际情况违背。B选项也与实际的评价违背,因为文中双方都在表达各自的不满,因此B选项错误。C选项在原文中得不到印证,属于无中生有——与文章无关的答案,因此错误。
单选题The case of securing more seats for disabled fans is mentioned in Paragraph 4 to______.
【正确答案】
D
【答案解析】[考点] 事实细节 [解析] 此题考查考生对文章中例子及语境的理解。举例是为了主题,即证明本段段首所指明的现象:“科技进步已经使残疾人享受到更多的服务”(advances in technology have made services more available to people with disabilities),但“还有大量的投诉”(still receiving large numbers of complaints)。但是也不能单纯地看待这个现象,为什么有投诉?这个现象说明“残疾人享受的服务增加了,但是还不够”。如此一来,本段的功能就清晰可见——总结上一段的问题(不同的评论)并引出下一段的论证(虽然昂贵,但有价值)。因此,D选项是这个例子及本段主旨的正确理解。 [干扰项分析] A选项中的heavy burden及B选项enthusiasm在原文中得不到印证,属于无中生有的内容,因此A、B选项错误。而C选项中的low efficiency(贬义评价)和原文中的have made services mote available(褒义评价)明显冲突,因此错误。
单选题According to last paragraph, the proposed rules would______.
【正确答案】
C
【答案解析】[考点] 事实细节 [解析] 此题考查对原文相关细节的准确理解。根据题干中的提示,定位到第五段,主要检索对该提议的评价。一方面,the Justice Department指出伊拉克战争带来“年轻残疾人”,从而需要残疾人服务;另一方面,John L.Wodatch指出“人总会肢体不灵便的,人到了一定年纪就会受益于该提议”。C选项能够概括这两方面的信息,因此正确。 [干扰项分析] A选项中的impose pressure on the government(给政府带来压力)以及D选项中的a compensate(补偿)都在原文中得不到印证,属于无中生有的答案,因此错误。而B选项中的profitable是对文章中“受益大于代价”的曲解,原文的意思是“这些提议有价值”;而且B选项中的bring interests to citizens(给市民带来经济收益)也是无中生有的信息,故不选B。
单选题Which of the following statement best summarizes the text?