单选题
Reasons for International Trade

Foreign trade, the exchange of goods between nations, takes place for many reasons. Every nation wants the opportunity to export its goods and services to other countries. A foreign outlet for sales enables a manufacturer or distributor to increase the volume of his business activity, thus increasing his chance to make a profit and increasing employment opportunities. Every nation also wants the opportunity and privilege of buying from foreign countries products and services that are scarce or unavailable at home that would be useful and beneficial to its people.
Trading with other countries is not the same as trading within one's own country. At home a company or a bank is familiar with its own people, laws, and business practices. At abroad the picture becomes a complex one. Each country is different and therefore is said to carry different risks. Political risks, for example, relate to such varied factors as treaties, war, import quotas, and foreign exchange restrictions.
In today's complex economic world, neither individuals nor nations are self-sufficient. Nations have utilised different economic resources. People have developed different skills. This is the foundation of world trade and economic activity. So countries that do not have the resources within their own boundaries must buy from countries that export them.
Foreign trade also occurs because a country often does not have enough of a particular item to meet its needs. As far as the United States is concerned, it enjoys the most favourable position and has vast coal and oil reserves, but the United States is also a heavy consumer of nature resources, and it is increasingly reliant on certain imports, especially on oil. It consumes more than it can produce at home.
If one nation can sell some items at a lower cost, the other countries would buy them. Japan. a highly industrialised nation, has been able to export large quantities of automobiles because it can produce them efficiently than other countries. It is cheaper for some Western countries to buy these from Japan than to produce them domestically. Japan should produce and export those items from which it gets a comparative advantage. It should also buy and import what it needs from those countries that have a comparative advantage in the desired items.
At last, innovation or style or quality plays the most important role in the foreign trade. For example, the United States produces more automobiles than any other countries; it still imports large quantities of autos from Japan, primarily because there is a market for them in the United States. In conclusion, developing international trade is a country's long-term strategy. For most nations, exports and imports are the most important international activity. With this activity, nations can develop their economy.

单选题 If a country can sell its products abroad, it means
A.it can earn more money by expanding its production.
B.the employment rate of the country will decrease.
C.the country has to find an outlet for going abroad.
D.it can buy from foreign countries products and services that are scarce or unavailable at home.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 细节理解题,考查产品出口的目的是什么。
[解题关键句] 题目意为:“如果一个国家把产品卖到了国外意味着什么?”文中第一段第三句话指出,国内的生产商或分销商可以通过出口扩大经营规模,从而增加利润,扩大就业机会。因此,A项正确。D项虽然在原文中也有提到,但与题干的要求不符。
单选题 Why does the picture abroad become a complex one according to the author?
A.Because each country is different
B.Because foreign countries' laws, people and business practices are different from those of one's own country, and if businessmen from home do not know them, they will meet a lot of trouble
C.Because businessmen from home do not understand foreign countries' people, laws and business practices
D.Because people in foreign countries do not understand the picture due to different culture background
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 推理判断题,考查国际贸易比国内贸易更加复杂的原因。
[解题关键句] 题目意为:“为什么说国外的情况就更加复杂了?”文中第二段指出对外贸易与国内的贸易大不相同。在国内,公司对于本国的政策法规以及人文背景都比较熟悉。这句话就暗示了如果国内的公司不懂国外的相关法规,不了解他们的文化背景,在贸易的过程中就会遇到很多困难,因此,国际贸易比国内贸易更加复杂。A、C、D项虽然也正确,但没有完整地回答该问题,因此正确答案为B。
单选题 What does the sentence "In today's complex economic world, neither individual nor nations are self-sufficient" mean?
A.It means that today's world is a complex one, so all people and nations are able to provide all they want.
B.It means that in today's complex economic world, people have developed different skills so all natioas and individuals need each other.
C.It means that nations have utilised its own resources.
D.It means countries that are lack of resources at home must buy from countries that export them.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 句子理解题,考查对文中第三段第一句话的理解。
[解题关键句] 题目意为:“‘在当今复杂的经济社会中,任何国家和个人都不可能做到自给自足。’这句话是什么意思?”文中第三段指出,各国享有的资源不同,人们掌握的技能也不同。因此,“countries that do not have the resources within their own boundaries must buy from counntries that export them”与D项表意相吻合。
单选题 According to the fourth paragraph, foreign trade occurs because
A.some people prefer foreign products to ones produced in their own country.
B.a country does not possess certain resources in its own territories.
C.a country hopes to consume other countries' resources first but preserve its own resources.
D.a country does not have sufficient resources to meet its needs.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 推理判断题,考查对外贸易出现的原因。
[解题关键句] 题目意为:“根据文章第四段内容,对外贸易出现是因为什么?”文中第三段阐述了由于一个国家的资源有限,部分产品稀缺,这时就要通过对外贸易进口,这是进行对外贸易的原因之一。第四段分析了需要进行对外贸易的另一个原因,即一个国家生产的产品不能满足其人民的需要,这时也要通过对外贸易进口。文中以美国为例,虽然其拥有大量的煤和石油的储备,但是美国也是这些资源的消耗大国,因此美国仍然需要进口石油,因此正确答案为D。
单选题 According to the fifth paragraph, what does "comparative advantage" mean?
A.It means that some countries have more favourable conditions for economic development than other countries.
B.It means that some countries can produce certain products at lower cost than other countries, thus it would be cheaper for other countries to import those products instead of manufacturing them by themselves.
C.It means that those countries which do not have favourable conditions for trading would better stop exporting and importing all they need.
D.It means that some countries can provide goods with better quality than other countries.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 词汇理解题,考查对comparative advantage的理解。
[解题关键句] 题目意为:“根据第五段内容,comparative advantage为何意?”本段阐述了如果一个国家能够以更低的价钱销售某些产品,那么其他国家就会购买。日本能够大量出口汽车是因为他们在汽车制造方面比其他国家效率更高。对于西方国家来说从日本进口汽车比在国内生产更加便宜。那么,日本就应该生产并出口这些有“比较优势”的产品。据此,可以判断正确答案为B。
单选题 According to the last paragraph, which of the following is NOT true?
A.Nations can not develop their economy without foreign trade.
B.For most countries, foreign trade is an important international activity.
C.It is a long-term strategy for a country to develop international trade.
D.The United States never imports automobiles because it produces more autos than any other countries.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 推理判断题,考查对文章最后一段的理解。
[解题关键句] 题目意为:“根据最后一段内容,判断下列哪项叙述不正确?”文中最后一段指出创新,风格以及产品质量在对外贸易中至关重要。举例来说,美国是世界上最大的汽车生产国,但是它仍然从日本进口大量汽车,是因为日本车在美国国内很有市场。最后作者进行了总结,只有发展国际贸易才能更好地发展国家的经济。A、B、C项在文中都有提到,只有D项与原文刚好相反。