阅读理解 Today, deep-ocean mining is done only by the oil and gas industry. Yet the dream of mining the mineral wealth of the deep has never gone away. Now two firms hope to succeed where others have failed.
Nautilus Minerals, based in Vancouver, is the more advanced of the pair. It has an exploratory licence from Papua New Guinea and has already begundrilling operations 1,600 metres below sea level off the east coast of the country. Another company, Neptune Minerals, based in London and Sydney, has completed test drilling in the deep waters near New Zealand.
Nautilus's deep-water exploration relies on a modified deep-sea remotely operated vehicle (ROV) of the kind normally used in the oil and telecoms industries. It has a manipulator hand containing drilling and cutting tools that allow the robot to retrieve samples of rock from the ocean bed. So far the drilling has only been exploratory, but the prospects look good.
The presence of these rich deposits has been known about for years, says Steven Scott, a geologist at the University of Toronto. He has been researching underwater geology since the 1980s, and in the 1990s he co-discovered the deposit that Nautilus is exploring. So why has it taken so long to move towards the commercial exploitation of deep sea massive sulphide deposits? Mr. Heydon (the boss of Nautilus) says it is because the ROV technology has only recently become capable enough. He eventually hopes to use rock-cutting ROVs that will drive across the sea floor, grinding ore as they go and sending it to the surface via a tube at a rate of 400 tonnes per hour. It might also be possible to lift large deposits using compressed air.
All of this can be done, Mr. Heydon believes, for about half as much as opening a new land based mine. Nautilus has spent about $12m in the past year on exploration, and Dr Scott says one test drilling found deposits 19 metres deep. Unlike manganese mines, which are like golf balls scattered across the seabed, these deep-ocean deposits occur in small areas around extinct hydrothermal vents.Such concentrated deposits ought to make underwater mining highly efficient.
Even if the economics stack up, however, Nautilus and Neptune must overcome concerns over environmental damage. Dr Scott argues that underwater mining will be far less disruptive to the environment than terrestrial mining: there will be no piles of waste rock, since the deposits are directly on the sea floor. And whereas the oil industry lays pipelines underwater, mining would not leave any permanent structures behind. But governments will need to be convinced of the merit of these arguments before mining can begin.
单选题 6.According to Paragraph 1, which of the following statements is true?
【正确答案】 A
【答案解析】推理判断题。根据第一段第一句、第二句中的dream、第三句中的hope to succeed等词可以知道到目前为止,海底的“金属矿藏”仍然没能被开发,由此可见,A项的说法与原文相符,故A项为本题答案。
单选题 7.Now, Nautilus is using the ROV to _____.
【正确答案】 A
【答案解析】事实细节题。根据题干中的ROV可定位至第三段。根据第三段第二句中的driiling and cuttingtools及其后面的定语从句对这些工具的功能的描述可以知道,ROV是用于从深海海底收集岩石样品的,A项正确地描述了这个功能,故为本题答案。
单选题 8.Nautilus's drilling has only been exploratory most probably because they are not certain about_____.
【正确答案】 B
【答案解析】推理判断题。根据题干中的drilling has only been exploratory可定位至第三段最后一句。该句提到了“这种钻探仅仅是探索性的”,至于为什么只处于“探索”阶段,从下一段第三句的问题及其后海登先生的回答可知因为ROV的技术还未完善,因此钻探现在只处于“探索”的阶段,本题应选B项。
单选题 9.Compared with manganese mine, the 19 metres deep deposits found by Nautilus,_____.
【正确答案】 D
【答案解析】事实细节题。根据题干中的manganese illine及19 metres deposits可定位至第五段第二至四句。第五段最后一句开头的Such concentrated deposits指的就是鹦鹉螺公司发现的19米深矿藏,其中concentrated表明这个矿藏密度高,而通过上一句中提到的这个矿藏不像锰矿那样“散布(scattered)”在海床,进一步确定了鹦鹉螺公司发现的矿藏分布得比较集中,因此本题应选D项。
单选题 10."terrestrial mining" (Para. 6) can best be replaced by "_____".
【正确答案】 C
【答案解析】语义理解题。最后一段第二句对比了underwater maung和terrestrial mining,并表明underwatermining不会对环境造成过多的破坏,可推断terrestrial应该具有与underwater相对的含义,最有可能是指“在陆地上采矿”。本题应选C项。