单选题 Forecasting the weather requires huge quantities of data, mainly collected by high-tech means such as satellites and radar, but low-tech tools are important too—especially old-fashioned rain gauges (雨量器).
Each technique has its strengths and weaknesses. Radar and satellites can cover swathes of land, yet they lack detail. Gauges are much more accurate, but the price of that accuracy is spotty coverage. Now, though, Aart Overeem of the Royal Netherlands Meteorological Institute and his colleagues reckon they have come up with another way to watch the rain carefully. It offers, they believe, both broad coverage and fine detail. Best of all, it relies on something that is already almost everywhere—the mobile-phone network.
Their scheme starts from the observation that rain can make it harder for certain sorts of electromagnetic radiation to travel through the atmosphere. Measure this resistance and you can measure how rainy it is. The researchers do not measure the strength of mobile-phone signals themselves. Instead, they rely on something that mobile networks already do, and measure the strength of the microwave links that base stations use to talk to each other.
The idea itself is not new, and there have been trials in recent years. Like all the best science, the idea is both technically elegant and practically useful, since it allows better cross-checking of existing methods. There are other advantages. Coverage is one. Even in rich countries with well-financed weather forecasters, there are probably far more mobile-phone base stations than rain gauges. That is truer still in poor countries, where rain gauges are scarce and radar often nonexistent, but mobile phones common. Another boon is that network operators tend to keep a close eye on their microwave links. Although the researchers were able to obtain data only every 15 minutes, some firms sample their networks once a minute. That means rainfall could, in principle, be measured almost in real time, something that neither gauges nor radar nor satellites can manage.
The technology is not perfect: snow and hail are harder than rain for microwaves to spot, for example. Besides, mobile networks are densest in urban areas, which are also the places that probably have weather-forecasting equipment already. Even in the rich, urbanized Netherlands, coverage outside cities is noticeably irregular.
单选题 Paragraph 3 mainly talks about ______.
  • A. how to use the mobile-phone network to measure rainfall
  • B. the equipment for measuring rainfall with the mobile-phone network
  • C. the limits of using the mobile-phone network to measure rainfall
  • D. the efficiency of measuring rainfall with the mobile-phone network
【正确答案】 A
【答案解析】第三段讲的是如何利用移动网络来测量雨量。雨天让某些电磁辐射难以在大气中传播,这就是他们的灵感来源。通过测量这种阻力便可以测量雨量。研究人员并没有亲自测量移动信号的强弱,相反,他们依靠移动网络已经具备的手段测量基站间用来相互联系的微波的强弱。
单选题 What is true about the idea of using the mobile-phone network to measure rain?
  • A. It is completely new.
  • B. It is a bit impractical.
  • C. It is worth a try.
  • D. It is easier said than done.
【正确答案】 C
【答案解析】第四段前两句说这并不是一个新的创意,近几年也有过实验。正如所有最好的科学一样,这项技术既有科学意义又具实际价值。所以说是值得一试的。
单选题 What does the word "boon" (Paragraph 4) probably mean?
  • A. A problem.
  • B. A flaw.
  • C. A theory.
  • D. A benefit.
【正确答案】 D
【答案解析】第四段讲到利用移动网络测量雨量的好处。一是覆盖面积大,另一个好处就是网络运营商可以严密监测他们的微波链路。从上下文可以看出boon的意思是“利益或好处”。
单选题 The mobile-phone network has advantages over both satellites and gauges because ______.
  • A. it is easy to use
  • B. it offers real-time measurement
  • C. it is less expensive
  • D. it is more accurate
【正确答案】 B
【答案解析】第四段后半部分说虽然研究人员只能每15分钟得到一次数据,但是一些公司可以在他们的网络中每分钟取样,这就意味着原则上可以对雨量进行实时测量,这是计量表或卫星、雷达都做不到的。
单选题 One of the problems with this new technology is that ______.
  • A. mobile phones are rarely used in rural areas
  • B. weather forecasts are not easy in big cities
  • C. some areas can't be adequately covered
  • D. this technology can hardly be used m poor countries
【正确答案】 C
【答案解析】最后一段谈到了这种技术现存的问题。没有技术是完美的,比如对于微波而言,下雪和冰雹要比下雨难观察。此外,移动网络在城市里覆盖面很广,但是城市是可能已经拥有气象设备的地方。即便是在发达的城市化国家荷兰,城市以外的覆盖率也是明显不均匀的,也就是说有些地方是覆盖不到的。
单选题 The purpose of writing the passage is to ______.
  • A. introduce a new way of forecasting the weather
  • B. compare the existing ways of forecasting the weather
  • C. point out the need for improvement in weather forecast
  • D. analyze the technological development in weather forecast
【正确答案】 A
【答案解析】