Could the bad old days of economic decline be about to return? Since OPEC agreed to supply-cuts in March, the price of crude oil has jumped to almost $ 26 a barrel, up from less than $ 10 last December. This near-tripling of oil prices calls up scary (可怕的) memories of the 1973 oil shock, when prices quadrupled (成四倍) , and 1979—1980, when they also almost tripled. Both previous shocks resulted in double-digit inflation and global economic decline. So where are the headlines warning of gloom and doom this time? The oil price was given another push up this week when Iraq suspended oil exports. Strengthening economic growth, at the same time as winter grips the northern hemisphere, could push the price higher still in the short term. Yet there are good reasons to expect the economic consequences now to be less severe than in the 1970s. In most countries the cost of crude oil now accounts for a smaller share of the price of petrol than it did in the 1970s. In Europe, taxes account for up to four-fifths of the retail price, so even quite big changes in the price of crude have a more muted(温和的) effect on pump prices than in the past. Rich economies are also less dependent on oil than they were, and so less sensitive to swings (摆动) in the oil price. Energy conservation(节约) , a shift to other fuels and a decline in the importance of heavy, energy-intensive industries have reduced oil consumption. Software, consultancy and mobile telephones use far less oil than steel or car production. For each dollar of GDP (in constant prices) rich economies now use nearly 50% less oil than in 1973. The OECD estimates in its latest Economic Outlook that, if oil prices averaged $ 22 a barrel for a full year, compared with $ 13 in 1998, this would increase the oil import bill in rich economies by only 0. 25% -0.5% of GDP. That is less than one-quarter of the income loss in 1974 or 1980. On the other hand, oil-importing emerging economies — to which heavy industry has shifted — have become more energy-intensive, and so could be more seriously squeezed. One more reason not to lose sleep over the rise in oil prices is that, unlike the rises in the 1970s, it has not occurred against the background of general commodity-price inflation and global excess demand. A sizable portion of the world is only just emerging from economic decline. The Economist's commodity price index is broadly unchanging from a year ago. In 1973 commodity prices jumped by 70% , and in 1979 by almost 30%.
单选题 The main reason for the latest rise of oil price is_________.
【正确答案】 B
【答案解析】解析:细节题。本题的答题依据是第一段第二句话:Since OPEC agreed to supply—cuts in March,the price of crude oil has jumped to almost $26 a barrel, up from less than $10 last December(自从石油输出国组织在3月决定减少原油供应以来,原油的价格已从去年12月的不到10美元一桶上涨到约26美元一桶)。由此可知,B项为正确答案。
单选题 It can be inferred from the text that the retail price of petrol will go up dramatically if_________.
【正确答案】 D
【答案解析】解析:推理题。本题的答题依据在第三段。该段指出,原油价格只占汽油零售价格的一小部分,其大部分是税收,因此原油价格的变动对汽油价格影响不大。由此可推知,影响汽油价格的主要因素是税收,D项为正确答案。
单选题 The estimates in Economic Outlook show that in rich countries_________.
【正确答案】 D
【答案解析】解析:推理题。第四段第五句提到,国际经合组织在最近一期的《经济展望》中估计,如果油价持续一年维持在22美元左右,与1998年的13美元一桶相比,这也只会使发达国家的石油进口在支出上增加GDP的0.25%~0.5%。可见,石油价格的变化对GDP的影响不大,D项为正确答案。
单选题 We can draw a conclusion from the text that_________.
【正确答案】 A
【答案解析】解析:推理题。第三段首句指出,我们有充分的理由预期这次涨价所带来的经济影响不会很严重。然后在第三、四、五段阐述了三点理由:(1)原油价格只占汽油价格的一小部分;(2)发达国家对石油的依赖性不如从前;(3)此次油价上涨并不在商品价格总体上涨和全球需求过旺的背景下发生。由此可知,A项为正确答案。
单选题 From the text we can see that the writer seems_________.
【正确答案】 A
【答案解析】解析:态度题。第三段首句指出,我们有充分的理由预期这次油价上涨所带来的经济影响不会很严重。接着作者详细阐述了油价上涨的后果不严重的三点理由。由此可见,作者的态度是乐观的,A项为正确答案。