阅读理解 In this section there are five reading passages followed by a total of 20 multiple-choice questions and 5 short answer questions. Please read the passages and then write your answers on the ANSWER SHEET.


Text E

William Henry Perkin was born on March 12, 1838, in London, England. As a student at the City of London School, Perkin became immersed in the study of chemistry. His talent and devotion to the subject were perceived by his teacher, Thomas Hall, who encouraged him to attend a series of lectures given by the eminent scientist Michael Faraday at the Royal Institution. Those speeches fired the young chemist’s enthusiasm further, and he later went on to attend the Royal College of Chemistry, which he succeeded in entering in 1853, at the age of 15.

At the time of Perkin’s enrolment, the Royal College of Chemistry was headed by the noted German chemist August Wilhelm Hofmann. Perkin’s scientific gifts soon caught Hofmann’s attention and, within two years, he became Hofmann’s youngest assistant. Not long after that, Perkin made the scientific breakthrough that would bring him both fame and fortune.

At the time, quinine was the only viable medical treatment for malaria. The drug is derived from the bark of the cinchona tree, native to South America, and by 1856 demand for the drug was surpassing the available supply. During his vacation in 1856, Perkin spent his time in the laboratory on the top floor of his family’s house. He was attempting to manufacture quinine from aniline, an inexpensive and readily available coal tar waste product. Despite his best efforts, however, he did not end up with quinine. Instead, he produced a mysterious dark sludge. Luckily, Perkin’s scientific training and nature prompted him to investigate the substance further. Incorporating potassium dichromate and alcohol into the aniline at various stages of the experimental process, he finally produced a deep purple solution.

Historically, textile dyes were made from such natural sources as plants and animal excretions. Some of these, such as the glandular mucus of snails, were difficult to obtain and outrageously expensive. Indeed, the purple color extracted from a snail was once so costly that in society at the time only the rich could afford it. Further, natural dyes tended to fade quickly. It was against this backdrop that Perkin’s discovery was made.

Perkin quickly grasped that his purple solution could be used to color fabric, thus making it the world’s first synthetic dye. Realizing the importance of this breakthrough, he lost no time in patenting it. But perhaps the most fascinating of all Perkin’s reactions to his find was his nearly instant recognition that the new dye had commercial possibilities.

With the help of his father and brother, Perkin set up a factory not far from London. Utilising the cheap and plentiful coal tar that was an almost unlimited byproduct of London gas street lighting, the dye works began producing the world’s first synthetically dyed material in 1857.

Although Perkin’s fame was achieved and fortune assured by his first discovery, the chemist continued his research. Among other dyes he developed and introduced were aniline red (1859) and aniline black (1863) and, in the late 1860s, Perkin’s green. It is important to note that Perkin’s synthetic dye discoveries had outcomes far beyond the merely decorative. The dyes also became vital to medical research in many ways. For instance, they were used to stain previously invisible microbes and bacteria, allowing researchers to identify such bacilli as tuberculosis, cholera, and anthrax. Artificial dyes continue to play a crucial role today. And, in what would have been particularly pleasing to Perkin, their current use is in the search for a vaccine against malaria. 

问答题 Who discovered Perkin’s gifts for Chemistry?
【正确答案】His teacher Thomas Hall.
【答案解析】第一段第二句提到“His talent and devotion to the subject were perceived by his teacher, Thomas Hall ...”。 由此可知, 是他的老师托马斯·霍尔发现了帕金的化学天赋。
问答题 How did Perkin earn fame and fortune?
【正确答案】He produced a deep purple solution that could be used to color fabric, thus making it the world’s first synthetic dye.
【答案解析】根据第二段最后一句“Not long after that, Perkin made the scientific breakthrough that would bring him both fame and fortune.”和后文内容可知, 帕金制作了一种深紫色溶液, 可用于染色织物, 从而使其成为世界上第一种合成染料。 
问答题 Before Perkin’s discovery, with what group in society was the colour purple associated?
【正确答案】The rich.
【答案解析】根据第四段倒数第三句“Indeed, the purple color extracted from a snail was once so costly that in society at the time only the rich could afford it.”可知, 当时只有富人群体负担得起。
问答题 What potential did Perkin immediately understand that his new dye had?
【正确答案】The new dye had commercial possibilities.
【答案解析】第五段最后一句提到“... his nearly instant recognition that the new dye had commercial possibilities.”,他几乎立即认识到新染料具有商业可能性。“immediately understand”与“instant recognition”为同义替换。
问答题 According to the passage, which disease is now being targeted by researchers using synthetic dyes?
【正确答案】Malaria.
【答案解析】最后一段倒数一、二句提到“Artificial dyes continue to play a crucial role today ... their current use is in the search for a vaccine against malaria.”,人工染料正用于寻找抗疟疾疫苗。