单选题 If gender conflicts continue at their current rate, my partner gloomily observed, men may fade into extinction and women will manage fine without them. What with test-tube babies, cloning, a falling birth-rate, and have-it-all career women prevailing like never before, it seems as if old-fashioned, instinct-driven sexual selection was totally out of fashion. But a study from four British universities suggests it is alive and well, and busy shaping the next generation.
In spite of emancipation, the feminist movement, gender equality, and consistent efforts to avoid gender-stereotyping, men still prefer to marry women who are not too brainy. In the study a high IQ hampered a woman's chance of getting married, with a 40 percent drop in marital prospects for every 16-point rise. The opposite was true for their male class-mates. Top-earning men were 8 per cent more likely to be married than their low-earning peers.
How interesting that we automatically assume that men are put off by cleverness in women. Perhaps the brainy women did not want to get married. Possibly they could not find men clever enough to satisfy them. But these interpretations hardly merit more than a passing thought because this study simply reinforces what we know to be broadly true. that most women do want a committed partner and that most stable marriages occur in a power relation, with the man being the center.
We usually think of competitiveness as a male activity, and so it is mainly, which is all the more reason for it causing stress in a marriage. Our ancestry certainly included a long phase when the males competed for the alpha role, in which the top male took all the advantages and most of the group matings. Most men nurse secret dreams of being "benign" dictators. No man likes his wife to earn more than he does. We see how fragile are the marriages of those in which the female has the whip hand in the shape of fame, success, and wealth. In contrast, marriages where the female status is obviously inferior, including arranged marriages, there is a greater stability.
Women have to accept that coming into our own and achieving the full potential of our (seemingly superior) capacity to use education will undoubtedly make us more inaccessible as partners. More choosy, and therefore less successful.

单选题 "Test-tube babies" and other thing are mentioned in Paragraph 1 to indicate ______.
A. the development of medical technology
B. the radical change of our lifestyle
C. the decreasing birth rate of human society
D. the independence of the female gender
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 考查在第一段中提到试管婴儿和其他事物是为了说明什么。根据第一段的内容可知,没有了男人,女人也会生活得很好。因为试管婴儿、克隆技术、不断下降的出生率、以及前所未有的全能职业妇女的蜂拥出现,老式的、本能的性选择看起来好像统统过时了。第二段中又提到妇女解放,女权运动,性别平等运动,坚决反对陈旧的性别定型观念的运动。这些都说明了女性的独立性。因此D项为正确答案。
单选题 Conventional sexual selection ______.
A. gets out-of-date B. seems prevalent C. becomes extinct D. remains active
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 考查传统的性选择会如何。根据第一段中的“it seems as if old-fashioned, instinct-driven sexual selection was totally out of fashion.But a study from four British universities suggests it is alive and well,and busy shaping the next generation.”可知,老式的、本能驱动的性选择看起来好像统统过时了。但是一项来自四所英国大学的研究表明,这种性选择依然充满生机,并且正在积极地影响着下一代人。据此可知,D项为正确答案。
单选题 The statistics in Paragraph 2 illustrate that _____.
A. women's IQ and their marital probability are in direct proportion
B. men's IQ and their marital probability are in inverse proportion
C. man prefer to marry women who are less intelligent
D. women prefer to marry men who are very intelligent
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 本题问的是第二段中列举的统计数据说明了什么。根据文中第二段的内容可知,这项研究表明,拥有高智商的女性的结婚机率降低,智商每增加16点,结婚的机率则
下降40个百分点。对于男性来说,情况却恰恰相反。高收入的男性与低收入的男性相比,其结婚的可能性要高出8个百分点。据此可知,A、B两项与文中阐述的情形正相反,因此不正确。从这些统计数据可以推知,男人愿意娶不是太聪明的女人,因此C项为正确答案。
单选题 What might be the meaning of "whip hand" in Paragraph 4?
A. Control B. Desire C. Intelligence D. Commitment
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 本题问的是第四段中的“whip hand”是什么意思。根据第四段中的“No man likes his wife to earn more than he does.We see how fragile are the marriages of those in which the female has the whip hand of power in the shape of fame,success,wealth,royalty.In contrast,marriages where the female status obviously inferior,including arranged marriages,there is a greater stability.”可知,没有一个男人会愿意妻子的收入比自己更高。我们可以看到,女性在声誉,成就,财富,王权方面都占据支配地位的家庭里,婚姻多么容易破裂。与此相反,女性地位确实较低的婚姻关系却更稳定,其中包括包办婚姻。从男人对妻子的态度和后面女性两种婚姻状况的对比可以推知,A项为正确答案。
单选题 How is marriage related to power, according to the study?
A. Married men and women all seek power over each other.
B. A powerful husband is the key to the successful marriage.
C. A stable marriage depends on the powerfulness of the wife.
D. Rich men tend to hold absolute power over their wives.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 考查根据研究可知,婚姻与权利之间有什么联系。根据第三段中的“this study simply reinforces what we know to be broadly true:that most women do want a committed partner and that most stable marriages occur in a power relation,with the man being the center.”可知,这项研究只是进一步证实了我们所知的情况是广泛真实的:多数女性确实想要拥有一个忠实的伴侣;多数稳定的婚姻都是出现在以男性为中心的权利关系中。据此可知,B项为正确答案。