单选题
It is simple enough to say that since books have classes -- fiction, biography, poetry -- we should separate them and take from each what it is right and what should give us. Yet few people ask from books what can give us. Most commonly we come to books with blurred and divided minds, asking of fiction that it shall be true, of poetry that it shall be false, of biography that it shall be flattering, of history that it shall enforce our own prejudices. If we could banish all such preconception when we read, that would be an admirable beginning. Do not dictate to your author; try to become him. Be his fellow-worker and accomplice. If you hang back, and reserve and criticize at first, you are preventing yourself from getting the fullest possible value from what you read. But if you open your mind as widely as possible, then signs and hints of almost imperceptible fineness, from the twist and turn of the first sentences, will bring you into the presence of a human being unlike any other. Steep yourself in this, acquaint yourself with this, and soon you will find that your author is giving you, or attempting to give you, something far more definite. The 32 chapters of a novel -- if we consider how to read a novel first -- are an attempt to make something as formed and controlled as a building: but words are more impalpable than bricks; reading is a longer and more complicated process than seeing. Perhaps the quickest way to understand the elements of what a novelist is doing is not to read, but to write; to make your own experiment with the dangers and difficulties of words. Recall, then, some event that has left a distinct impression on you -- how at the comer of the street, perhaps, you passed two people talking. A tree shock; an electric light danced; the tone of the talk was comic, but also tragic; a whole vision, an entire conception, seemed contained in that moment.
But when you attempt to reconstruct it in words, you will find that it breaks into a thousand conflicting impressions. Some must be subdued; others emphasized; in the process you will lose, probably, all grasp upon the emotion itself. Then turn from your blurred and littered pages to the opening pages of some great novelist -- Defoe, Jane Austen, Hardy. Now you will be better able to appreciate their mastery. It is not merely that we are in the presence of a different person -- Defoe, Jane Austen, or Thomas Hardy -- but that we are living in a different world. Here, in Robinson Crusoe, we are trudging a plain high road; one thing happens after another; the fact and the order of the fact is enough. But if the open air and adventure mean everything to Defoe, they mean nothing to Jane Austen. Here is the drawing-room, and people talking, and by the many mirrors of their talk revealing their characters. And if, when we have accustomed ourselves to the drawing-room and its reflections, we turn to Hardy, we are once more spun around. The moors are round us and the stars are above our heads. The other side of the mind is now exposed -- the dark side that comes uppermost in solitude, not the light side that shows in company. Our relations are not towards people, but towards Nature and destiny. Yet different as these worlds are, each is consistent with itself. The maker of each is careful to observe the laws of his own perspective, and however great a strain they may put upon, they will never confuse us, as lesser writers so frequently do, by introducing two different kinds of reality into the same book. Thus to go from one great novelist to another -- from Jane Austen to Hardy, from Peacock to Trollope, from Scott to Meredith -- is to be wrenched and uprooted; to be thrown this way and then that. To read a novel is a difficult and complex art. You must be capable not only of great fineness of perception, but of great boldness of imagination if you are going to make use of all that the novelist -- the great artist -- gives you.
单选题 When we begin to read a book, ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[分析] 推断题型 见第一段第三、四句:最常见的是我们拿到书时头脑模糊,意见分歧;期望小说讲的是真事,诗歌是虚假的,传记是恭维的,史书会加深我们的偏见。如果我们在读书时能摒弃所有这些先期的偏见,那会是一个极好的开端;由此可推断出我们读书时,脑海中会有一些业已形成的看法。因此B为答案。
单选题 Which of the following is NOT the preconception the writer mentioned in the passage?
【正确答案】 D
【答案解析】[分析] 是非题型 选项A的内容在第一段第二句中有提及;选项B的内容在第一段第三、六句中有提及;选项C的内容在第一段第三句中有提及;见第二段第三——六句,可知作者建议读些名著,这不属于事前先有的看法,因此D为答案。
单选题 "Be his fellow-worker and accomplice" in Paragraph 1 means to ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[分析] 语义题型 见本句前面一句:Do not dictate to your author;try to become him. Be his fellow-worker and accomplice. (这两句意为:不要去要求你的作者,而是要试着成为他,去做他的同伴和同谋);亦即要求读者设身处地地去想,去读;因此B为答案。
单选题 Why did the writer compare reading a thick book to a building?
【正确答案】 D
【答案解析】[分析] 细节题型 The thirty-two chapters of a novel——if we consider how to read a novel first——are an attempt to {{U}}make something as formed and controlled as a building{{/U}}: but words are more impalpable than bricks;reading is {{U}}a longer and more complicated process{{/U}} than seeing. 从第一段的这几句中的划线部分可看到:作者将阅读一本厚书比作是建座大楼是因为建楼房是要精确的规划的,且需要时间;因此D为答案。
单选题 The word "impalpable" (in Paragraph 1 ) means ______.
【正确答案】 A
【答案解析】[分析] 词义题型 根据上下文(尤见本段中But if you open your mind as widely as possible,then signs and hints of almost {{U}}imperceptible{{/U}} fineness,from the twist and turn of the first sentences,will bring you into the presence of a human being unlike any other. 这句)可以推断出 {{U}}imperceptible{{/U}}与本句中的impalpable同义,因此A为答案。
单选题 According to the passage, the process of writing is ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[分析] 态度题型 在第一段最后作者提到:理解一部作品的最好方式不是读而是写——去亲身体验那些用词的艰难险阻;去回忆那些令你印象深刻的事件——最终一幅全景、一个完整的构思就在那一刻形成了;这一过程必是有趣的;因此B为答案。
单选题 In Paragraph 2, the author mentioned Defoe, Jane Austen and Hardy to show ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[分析] 细节题型 见第二段第五句:It is not merely that we are in the presence of a different person— Defoe, Jane Austen,or Thomas Hardy—but that we are living in a different world. (读着不同人写的书,并不只是我们见到了不同的人——笛福,简·奥斯丁,托马斯·哈代,而是我们(跟着他们)生活在不同的世界);随后作者又举了几个具体例子说明对某个作家意义重大的素材对另一个来讲也许毫无意义;在此作者指我们可以随着这些伟大作家去体验他们不同的经历和思想以及揭示世界的不同手法。因此C为答案。
单选题 From the passage we learn that ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[分析] 推断题型 见第二段中... we turn to Hardy,... the dark side that comes uppermost in solitude,... Our relations are not towards people,but towards Nature and destiny. (当我们转向哈代,……总是最多地出现黑暗的一面……我们的关系不是人与人之间的关系而是人与自然和命运的关系。)由此可推断出哈代的作品揭示的是自然与命运的关系;因此B为答案。
单选题 The writer says, "To read a novel is a difficult and complex art," which of the following arts does the author want to stress here?
【正确答案】 D
【答案解析】[分析] 是非题型 见第二段最后一句:You must be capable not only of great fineness of perception,but of great boldness of imagination... (你必须要有出色的洞察力,丰富的想象力);之前作者还提到读不同作家的书会有不同的体验,可学到不同的人生经历;因此D为答案。
单选题 When you read a novel, you need to have all the following qualities EXCEPT ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[分析] 是非题型 参见第99题注释可知选项A,B的内容都有提及,选项D的内容作者在第一段的开始即提到……要人们心胸开阔不带所谓的“先见之明”去读书;因此C为答案。