单选题
Passage 1
Many private institutions of higher education around the country are in danger. Not all will be saved, and perhaps not all deserve to be saved. There are low-quality schools just as there are low-quality businesses. We have no obligation to save them simply because they exist.
But many thriving institutions that deserve to continue are threatened. They are doing a fine job educationally, but they are caught in a financial squeeze, with no way to reduce rising cost or increase revenues significantly. Raising tuition doesn't bring in more revenue, for each time tuition goes up, the enrollment goes down, or the amount that must be given away in student aid goes up. Schools are bad businesses, whether public or private, not usually because of mismanagement but because of the nature of the enterprise. They lose money on every customer, and they can go bankrupt either ~om too few students or too many students. Even a very good college is a very bad business.
It is such colleges, thriving but threatened, I worry about low enrollment is not their chief problem. Even with full enrollments, they may go under. Effects to save them and preferably to keep them private, are national necessities. There is no basis for arguing that private schools are inherently better than public schools. Examples to the contrary abound. Anyone can name state universities and colleges that rank as the finest in the nation and the world. It is now inevitable that public institutions will be dominant, and therefore diversity is a national necessity. Diversity in the way we support schools tends to give us a healthy diversity in the forms of education. In an imperfect society such as ours, uniformity of education throughout the nation could be dangerous. In an imperfect society, diversity is a positive good. Ardent supporters of public higher education know the importance of sustaining private higher education.
单选题
In the author's opinion, schools are bad business because of______
【正确答案】
D
【答案解析】[解析] 从文章第二段倒数第三句可知,不论是公立还是私立,经营学校都是一件失败 的生意,这不总是因为管理不善,而是因为办企业的本质。而根据文章下一句“They lose money on every customer,and they can go bankrupt either from too few students or too many students.”可知,学校在每一位消费者身上都会赔钱,太少或者太多的生源都会迫使学校走 向破产。所以说学校是一桩赔本的买卖是由学校的本质所决定的。据此判断,本题选D。
单选题
The author used the phrase "go under" in the third paragraph to mean______
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 从文章第三段前两句“It is such colleges,thriving but threatened,I worry about low enrollment is not their chief problem.Even with full enrollments,they may go under.”可知,我所 担心的正是这种蓬勃向上却面临威胁的大学。低入学率并不是他们的首要问题。即使入学人 数足额,他们也会走向衰落。可以判断出整个第三段都在讲述学校是如何入不敷出、经营不 善的。据此判断,本题选A。
单选题
We can reasonably conclude from the passage that the author made an appeal to the public in order to support______
【正确答案】
D
【答案解析】[解析] 从最后一段倒数第五句和倒数第二句“In an imperfect society,diversity is a positive good.It is now inevitable that public institutions will be dominant,and therefore diversity is a national necessity.”可知,一个无法回避的事实是公立学校还将处于主导地位,因此保证 学校性质的多样化将是国家的迫切需要。在这样一个不完美的社会中,多样性也是一个具有 建设性的好现象。由此可见,作者并不倾向于哪一种性质的学校,他提倡得是教育的多样性, 即教育的平等性。据此判断,本题选D。
单选题
Which of the following is not mentioned?
【正确答案】
D
【答案解析】[解析] 从第一段第二、三句“Not all will be saved,and perhaps not all deserve to be saved. There are low-quality schools iust as there are low-quality businesses.”可知,不是每一所学校都 能被拯救,也不是每一所学校都值得拯救。质量低劣的学校就像经营不善的生意一样存在着。 由此可知,只有那些办学质量高的学校才值得被拯救;又根据文章第二段第三句“for each time tuition goes up,the enrollment goes down”可知,因为每一次伴随着学费的升高,入学率 就会下降;再根据文章第三段第四、五、六句“There is no basis for arguing that private schools are inherently better than public schools.Examples to the contrary abound.Anyone can name state universities and colleges that rank as the finest in the nation and the world.”可知,认为私立学校 本身就好于公立学校的想法是没有任何根据的。足以反驳这一想法的例子不计其数。每个人 都能说出在这个民族乃至世界上排名最优秀的州立大学和学院的名字。由此可见,有的公立 学校的办学质量好于私立学校;说私立学校比公立学校更有钱的说法文章中没有提到。据此 判断,本题选D。