单选题
Text 3

The way to keep love alive in a committed relationship is to replace the excitement of insecurity and longing with the more profound thrill of a journey of discovery. As life unfolds, you and your partner change and grow in different ways. Be aware of your own development, and stay in tune with your partner's thoughts and emotions. Talk about the way you see yourselves and each other, and plumb your deepest fears and longings. Get close: ask and tell. Take the risk of discovering less than comfortable feelings in your quest for knowledge. So many couples jog along in predictable and companionable routines because it is too difficult—or frightening—to explore the depths of their personalities. They picture themselves as contentedly "side by side". This is a perfectly adequate arrangement for offering comfort and support, but it ignores intimacy, the whole world of riches that commitment has to offer.
Emotional intimacy requires active engagement and cannot be achieved by partners who run on parallel lines. True knowledge of your partner—partly through developing intuition and awareness, partly through asking and telling—is the most exciting and fulfilling of the riches that committed love has to offer. To truly know someone is to penetrate his or her personality, to accept what you find there, good and not so good, and to love that person. To allow someone to penetrate your own personality is to be open and vulnerable to them, to trust them with the parts of yourself you find difficult to fathom and to give yourself in love. This two-way process is renewed every time your conversation with your partner breaks new ground.
Novelist Alice Walker once said that although we think we fall in love because of sexual attraction, what we are really looking for is someone who is "able to hear us". And there is a true story of a man who sat for a woman painter. Day after day she studied him intently, transferring what she learned about him through her eyes to the canvas. The man was deeply moved by being looked at so minutely, so searching, and when he saw the portrait he was amazed by the perceptiveness of her interpretation of his character. During the sittings he had fallen in love with the painter, and now, overwhelmed, he took her in his arms.
These show that the key ingredient in deep erotic love is knowledge achieved by listening and looking, by paying close attention. This kind of knowledge is an ongoing process with active participation and deepens with the years. The couple who interact, who pay attention, who really listen and really look at one another, kindle deep erotic love through layer upon layer of creative understanding and acceptance.

单选题 From the first paragraph we can conclude that______.
【正确答案】 D
【答案解析】主旨题。文章主题的论述往往出现在文章的第一段,有时采用开门见山的写法,一开始便直接切入主题,有时采用背景引入或反正式写法,即先交代有关背景知识或相关的一些错误的观点或说法,然后笔锋一转从正面提出主题。本文是前一种写法,文章主题句即开头第一句,在段落最后一句but it ignores intimacy…又进一步重申和解释这一主题句,使主题更加明确。选项[D]“情感的亲密无间是使爱保持活力的最重要因素”,最好地概括了第一段的内容,为正确答案;选项[A]“伴侣们应通过旅行寻找更深刻的激动”,是对原文第一句的误解;选项[B]“使爱保持活力的最好方法是沿着千篇一律、相敬如宾的相处方式缓缓而行”;选项[C]“伴侣们将他们自身描述为‘形影不离’是有道理的”,而这两种相处方式在下文中受到了作者的否定。
单选题 The word "plumb" (Line 5, Para.1)most probably means______.
【正确答案】 B
【答案解析】词汇题。判断词义题的方法一是从文章主题出发;二是根据构词法和上下文提供的线索进行替换。根据下文的explore the depths of their personalities可以发现它显然是对本句的解释,并可推断plumb在此与explore同义。故正确答案为B。
单选题 According to the author, emotional intimacy can only be achieved by______.
【正确答案】 D
【答案解析】细节推理题。第二段解释如何才能获得emotional intimacy。第一句说“情感的亲密无间需要双方积极主动地去培植,而跑在两条平行线上的伴侣是难以达到的”,这里的“积极主动地培植”在下文中解释为积极主动地相互交流沟通,深入彼此的个性,做到真正的互相了解和接受;选项[D]“通过真正的相互了解”,符合以上的逻辑和思路,故正确答案为[D];选项[A]在本段第一句中加以否定;选项[B]和[C]都只是原文的一些细节,以偏概全。
单选题 The story of a man who sat for a woman painter is told to show that______.
【正确答案】 C
【答案解析】结构题。本题问的是用这一个例证是为了说明什么问题。例证当然是为主题服务,这是一个用于说明主题的例证,出现在第三段。从本段倒数第二句说“这位男土被女画家如此细微、如此探究的凝视所深深打动,而当他看到画好的肖像时,更是惊奇于女画家对他性格如此准确的领悟和诠释”,选项[C]“爱通常是对彼此性格深处的真正了解的结果”与其意思一致,为正确答案;其他三个选项则要么与文章主旨相悖,要么以偏概全。
单选题 The author's purpose of writing the passage is to______.
【正确答案】 D
【答案解析】主旨题。考查作者的写作目的。本文讨论的就是如何使爱保持活力,选择依据是开头的主题句以及全文内容。选项[D]与全文主题一致,为正确答案。其他三个选项偏离或不能涵盖本文的主题。